null

János (Joann) Boksay – Liturgy Of St John Chrysostom For Male Choir / St. Ephraim Byzantine Male Choir / Artistic director & Conducted by Tamás Bubnó ‎/ Hungaroton Classic Audio CD 2005 Stereo / HCD 32315

(No reviews yet) Write a Review
$129.99
SKU:
5991813231529
UPC:
5991813231529
Weight:
5.00 Ounces
Adding to cart… The item has been added

Product Overview

János (Joann) Boksay – Liturgy Of St John Chrysostom For Male Choir / St. Ephraim Byzantine Male Choir / Artistic director & Conducted by Tamás Bubnó ‎/ Hungaroton Classic Audio CD 2005 Stereo / HCD32315 

Boksay, János (Joann): Aranyszájú Szent János Liturgiája férfikarra

UPC 5991813231529 

 

Előadók:   Szent Efrém Bizánci Férfikar


Művészeti vezető: Bubnó Tamás

Tenorok:
Viszló István, Csapó József, Szilágyi Attila, Szabó Gábor, Frickun János, Hajnal András

Basszusok:
Csillag Béni, Bubnó Márk, Philipp György, Pechan Kornél, Laborfalvi-Soós Béla, Cser Péter, Domahidy László

Szóló:  Viszló István
Pap:  Bubnó Tamás
Vezényel:  Bubnó Tamás
Egyházi szláv nyelven

 

Label: Hungaroton Classic ‎– HCD 32315
Format: CD
Country: Hungary
Released: 2005
Genre: Classical
Style: Choral
 
 
 

Tracklist:

  Aranyszájú Szent János Liturgiája Férfikarra = Liturgy Of St John Chrysostom, For Male Choir           
1 Nagy Ekténia = Litany of Peace 4:16
2 I. Antifónia = 1st Antiphon 1:11
3 Dicsőség... Istennek Egyszülött Fia = Glory Be To The Father… Only Begotten Son 2:58
4 Jertek Imádjuk = Come Let Us Worship 1:04
5 Háromszorszent = Trishagion 2:27
6 Evangélium = Gospel 2:19
7 Hármas Ekténia = Litany Of Supplication 3:02
8 Kerub ének = Cherubimic Hymn 3:54
9 Kérő Ekténia = Litany Of The Offertory 4:46
10 Hiszekegy = The Creed 5:00
11 A Békesség Irgalmát = The Mercy Of Peace 2:28
12 Szent, Szent, Szent = Holy, Holy, Holy 3:10
13 Téged Énekelünk = We Praise You 1:45
14    
Valóban Méltó = Hymn To The Blessed Virgin 7:31
15 Miatyánk = The Lord’s Prayer 4:30
16 Egy A Szent = One Is Holy 2:37
17 Áldott Ki Az Úr Nevében Jön = Blessed Is He 1:51
18 Teljenek Be Ajkaink = Thanksgiving Hymn 2:32
19 Elbocsájtás = Dismissal 7:27
20 Éltetés = For Many Years 1:36

 

 

  • ChoirSzent Efrém Bizánci Férfikar
  • Composed ByJános Boksay
  • Conductor, Liner Notes Tamás Bubnó

 

Részlet a CD ismertetőjéből:
A 19. és 20. század fordulóján Magyarország északkeleti része, azaz Kárpátalja zenei életének meghatározó tényezője volt a görög katolikus vokális egyházzenei kultúra. A bizánci rítusú ruszin és a magyar klérus számos képviselője szerzett komoly zenei jártasságot, melyet a napi liturgikus gyakorlat művészi szintű fenntartásában tudtak kamatoztatni. Ennek az időszaknak volt egyik jelentős mestere Boksay János (1874-1940), görög katolikus áldozópap, zeneszerző és egyházkarnagy.
1874. július 6-án Huszton, Máramaros megyében született, mélyen vallásos görögkatolikus családban.
Papi szolgálatát Lipcsán, egy Huszt melletti faluban kezdte segédlelkészként. Egy évre rá - tekintettel kitűnő zenei képességeire - felkínálták neki az Ungvári Tanítképző és a Teológiai Főiskola vezető ének-zene tanári állását, amely tisztség a Harmonia kórus karnagyi állását is magában foglalta. Tíz év alatt az együttes Boksay vezetésével az egész régióban elismert lett. Szintúgy jelentős eredményeket ért el az 1904-ben keze alá került Ungvári Városi Vegyeskarral.
1899-ben Boksayt Firczák püspök alapvető és fontos munkával bízta meg: gyűjtse össze, írja le és rendszerezze a Munkácsi Egyházmegyében szájhagyományosan élő liturgikus énekeket, melyet Malinics József székesegyházi kántor segítségével végzett el Boksay János. Kettejük által jegyzett alapvető műként adták ki 1906-ban a ruszin és a magyar görög katolikusság számára a Cerkovnoje Prosztopínyije, ill. Egyházi Közénekek című irmologionokat. Ezek az egyházi szláv, ill. magyar nyelvű liturgikus énekgyűjtemények mindmáig az egyetlen hivatalosan kiadott kottáskönyvek, amelyek a Kárpátok vidéki görög katolikus dallamdialektust tartalmazzák.
Boksay Papi és művészi munkássága mellett markáns ruszin politikai arcéllel is rendelkezett.
A Ruszin Nemzeti Tanács tagja volt, ahol képviselőtársaival a ruszinautonómia-törekvéseket támogatta, amely Magyarország keretein belül valósulna meg. 1939. június 21-től haláláig meghívott kárpátalai képviselőként Boksay János a Magyar Országgyűlés tagja lett. Munkálkodásban töltött, gazdag földi élete, mely jelentős zenei örökséget hagyott az utókorra, 1940. április 24-én ért véget.
Bár komponált zongoradarabokat, dalokat, dramatikus kísérőzenét és gyerekdaljátékot is, ám legfontosabb zeneszerzői munkái között a tíz Aranyszájú Szent János liturgiát kell megemlítenünk, melyek közül négy maradt fönn. A legismertebb az 1900-ban magyar nyelven komponált C-dúr mise, mely egyszerű és tiszta dallamaival szinte népénekszerű funkciót nyert a munkácsi, az eperjesi és a hajdúdorogi egyházmegyék görög katolikusai között.
Az Ungvári Katedrális zenei élete (a kórust 1823-ban alapították), az őt körülvevő képzett kántorok és énekesek működésének zenei színvonala jól kirajzolódik a misék, különösen a jelen lemezen felhangzó férfikari mű vokális technikai nehézségéből. Ezt a liturgiát Huszton fejezte be, ajánlása Papp Antal, akkori munkácsi püspöknek szól, aki később érseki rangban a Miskolci Görög Katolikus Apostoli Kormányzóságot vezette.
A férfikari liturgia tételeinek zenei megformálása tökéletesen alkalmazkodik a görög katolikus szertartás menetéhez. A hosszabb tételek és a rövidebb válaszok, akklimációk formája és időtartama mindvégig a teljes mise liturgikus-dramaturgiai funkcióját tartja szem előtt, s tételek hangnemi megválasztása, felépítése is ezáltal válik érthetővé. A papi énekes részek, az ún. fennhangok megszólaltatása ezért is volt nélkülözhetetlen a jelen felvétel elkészítésekor, hiszen a tételek többsége tulajdonképpen válasz ezekre a papi énekekre. A fennhangokat soha nem rögzítették, improvizatív jellegüket a bizánci egyházak egy bizonyos zenei hangvételen velül mindmáig őrzik.
A liturgia valahai bemutatásáról, utóéletéről nem állnak rendelkezésre adatok, azt sem tudni, megtörtént-e egyáltalán. A kézirat az 1990-es évek végén bukkant fel Ungváron több mint 75 évvel keletkezése után. Ez nem is csoda, hiszen a a Görög Katolikus Egyház betiltása a Szovjetunióban (1949) az Ungvári Székesegyházi Kórus feloszlatásával is együtt járt, s a kárpátaljai vallási és egyházművészeti élet teljes normalizálódása valószínűleg csak egy hosszan tartó folyamat eredményeképpen következhet be.
Bubnó Tamás

A Szent Efrém Bizánci Férfikar Magyarország egyetlen professzionális bizánci zenei együttese. A Budapesten működő görög katolikus kórusok (Rózsák terei Görög Katolikus Kórus, Csepeli Szent Efrém Kórus) tagjaiból, valamint a bizánci liturgikus zenét szerető hivatásos énekesekből áll.
Vezetőjük, Bubnó Tamás (1957) énekművész és karvezető, aki egyházzenei doktori (DLA) kutatásait a magyarországi és a Kárpátok vidéki görög katolikus dallamok eredetének témájában végzi.

 

j-nos-joann-boksay-liturgy-of-st-john-chrysostom-for-male-choir-st.-ephraim-byzantine-male-choir-artistic-director-conducted-by-tam-s-bubn-hungaroton-classic-audio-cd-2005-stereo-hcd-1-.jpg

j-nos-joann-boksay-liturgy-of-st-john-chrysostom-for-male-choir-st.-ephraim-byzantine-male-choir-artistic-director-conducted-by-tam-s-bubn-hungaroton-classic-audio-cd-2005-stereo-hc-12-.jpg

j-nos-joann-boksay-liturgy-of-st-john-chrysostom-for-male-choir-st.-ephraim-byzantine-male-choir-artistic-director-conducted-by-tam-s-bubn-hungaroton-classic-audio-cd-2005-stereo-hc-13-.jpg

Reviews

(No reviews yet) Write a Review