Loading... Please wait...

Antique 1918 Hungarian Large Print Holy Bible / Szent Biblia - Károli Gáspár / Istennek Ó és Új testamentomában foglaltatott Szent Írás - Családi biblia / Hardcover / British and Foreign Bible Society

$199.99
SKU:
HunKar1918
Weight:
30.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Antique 1918 Hungarian Large Print Holy Bible / Szent Biblia - Károli Gáspár / Istennek Ó és Új testamentomában foglaltatott Szent Írás - Családi biblia / Hardcover / British and Foreign Bible Society

Hardcover 1918

PAGES: 1369

PUBLISHER: British and foreign Bible Society

LANGUAGE: Hungarian / Magyar

 

Dimensions: 28 x 20 x 6 cm

11 x 7.8 x 2.3 inches  

 

!!! This BIBLE is 103 years old, it is in EXCELLENT condition, only the first 3 pages are in bad shape !!!  USED VERY GOOD !!!

Hungarian KAROLI translation, LARGE PRINT - 1918 edition

Cross-References in text

  

Hungarian Description:

Károli's foreword to the Bible:

 

"Szép ajándoka az Úr Istennek, hogy sok nyelvekre fordíttatott a Biblia, és egy nyelven sok rendbéli fordítások vannak." Igy
örvendezett  Károli Gáspár az általa kimunkált magyar nyelvű bibliafordítás kiadásának ajánlójában. Kéri az olvasót: , Ne gondoljad, hogy az én munkám egyebeknek munkájokat kárhoztatná.. De mindazonáltal kicsoda tilthat meg minket, hogy a kútfőből ne igyunk, azaz hogy az Ötestamentom könyvein a zsidó betüt, az Újtestámentomén a görögöt meg ne tekintsük, ha valami igéknek erejének, vagy jegyzésének jobban végére akarunk menni? Vagy ki tilthat meg minket, hogy ne kövessük azt, aki jobban és igazban fordította másnál a Bibliát."

 

A Károlyi-Biblia (protestáns gyakorlatban: Károli-Biblia) avagy vizsolyi Biblia a legrégibb fennmaradt (és ma is használt) teljes, magyar nyelvre lefordított Biblia. A fordítást Károlyi Gáspár és lelkésztársai végezték, a könyv kinyomtatásában pedig Mantskovits Bálint nyomdász segédkezett. 2015 januárjában a vizsolyi Biblia bekerült a hungarikumok közé.

Nagybetűs Családi Biblia 1918-ból.

 

Károlyi Gáspár legjelentősebb munkája a Biblia első teljes magyar fordítása, amit 1586-ban kezdett meg, Mágocsy Gáspár Torna vármegye főispánjának, valamint annak unokaöccsének, Mágocsy Andrásnak a támogatásával. A pártfogók 1586-ban, illetve 1587-ben bekövetkezett halálát követően Rákóczi Zsigmond, a későbbi erdélyi fejedelem karolta fel a bibliafordítás ügyét. Hat református lelkésztársa segítségével hamar elkészült vele. A Károlyi-biblia nyomtatását 1589. február 18-án kezdték el és 1590. július 20-án fejezték be, így a fordítás után négy évvel a magyar nyelvű Szent Biblia Vizsolyban nyomtatásban is megjelent, 700-800 példányban. Mára 57 példány maradt fenn, ebből 24 található Magyarországon.

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Click the button below to add the Antique 1918 Hungarian Large Print Holy Bible / Szent Biblia - Károli Gáspár / Istennek Ó és Új testamentomában foglaltatott Szent Írás - Családi biblia / Hardcover / British and Foreign Bible Society to your wish list.