Loading... Please wait...

Mozart ‎– The Horn Concertos (complete) / Ferenc Tarjáni / Győr Philharmonic Orchestra, Budapest Symphony Orchestra, Janos Sandor / Hungaroton Classic ‎Audio CD 1999 Stereo / HRC 1031

$11.99
SKU:
5991810103126
Weight:
5.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Mozart ‎– The Horn Concertos (complete) / Ferenc Tarjáni / Győr Philharmonic Orchestra, Budapest Symphony Orchestra, Janos Sandor / Hungaroton Classic ‎Audio CD 1999 Stereo / HRC1031 

UPC 5991810103126 

Mozart: The Horn Concertos - Kürtversenyek (Complete) Ferenc Tarjani (horn) CD

 

Label: Hungaroton Classic ‎– HRC 1031
Series: Hungaroton Echo Collection –
Format: CD
Country: Hungary
Released: 1999
Genre: Classical
Style: Classical
 
 
 
 

Tracklist:

  Horn Concerto No. 1 in D Major, K. 412 = D-dúr Kürtverseny (9:01)
1 I. Allegro 5:01
2 II. Rondo: Allegro 4:00
 

 

Horn Concerto No. 2 in E-Flat Major, K. 417 = Esz-dúr Kürtverseny

 

(14:54)

3 I. Allegro Maestoso 6:24
4 II. Andante 4:27
5 III. Rondo: Allegro 4:03
 

 

Horn Concerto No. 3 In E-Flat Major, K. 447 = Esz-dúr Kürtverseny

 

(16:55)

6 I. Allegro 8:04
7 II. Romance: Larghetto 5:01
8 III. Allegro 3:50
 

 

Horn Concerto No. 4 In E-Flat Major, K. 495 = Esz-dúr Kürtverseny

 

(18:38)

9 I. Allegro Maestoso 9:52
10   
II. Romance: Andante Cantabile 4:56
11 Iii. Rondo: Allegro Vivace 3:50
12 Rondo In E-Flat Major For Horn And Orhestra K. 371 = Esz-dúr Rondo   
6:01

 

 

  • Composed By Wolfgang Amadeus Mozart
  • Conductor Janos Sandor
  • Horn Ferenc Tarjáni
  • Orchestra Budapest Symphony Orchestra (tracks: 6 - 8,), Győr Philharmonic Orchestra (tracks: 1 - 5, 9 -12,)

 

Budapest Symphony Orchestra & Győr Philharmonic Orchestra, János Sándor

 

Tracklist:

Wolfgang Amadeus Mozart: Horn Concerto No. 1 in D Major, K. 412
I. Allegro
II. Rondo: Allegro

Wolfgang Amadeus Mozart: Horn Concerto No. 2 in E-Flat Major, K. 417
I. Allegro maestoso
II. Andante
III. Rondo: Allegro

Wolfgang Amadeus Mozart: Horn Concerto No. 3 in E-Flat Major, K. 447
I. Allegro
II. Romance: Larghetto
III. Allegro

Wolfgang Amadeus Mozart: Horn Concerto No. 4 in E-Flat Major, K. 495
I. Allegro maestoso
II. Romance: Andante cantabile
III. Rondo: Allegro vivace

Wolfgang Amadeus Mozart: Rondo in E-Flat Major, K. 371
Rondo in E-Flat Major, K. 371

 

Wolfgang Amadeus Mozart klasszicista zeneszerző, zongorista, karnagy és zenepedagógus.

Rendkívül termékeny zeneszerző volt. Rövid élete alatt több mint hatszáz zeneművet vetett papírra, korának szinte minden zenei műfajában jelentőset alkotott. Írt miséket, operákat, oratóriumokat, kantátákat, orgona- és zongoraműveket, versenyműveket és szonátákat a legkülönfélébb hangszerekre, kamarazenei műveket, dalokat, balettet, színpadi kísérőzenét.

Zenei stílusa ötvözte a 18. század második felének ízlésvilágát, miközben fokozatosan jellegzetesen egyéni arculatot öltött. Az olasz dallamosságot szerencsésen vegyítette a francia és a német hangszerelés és formakincs eleganciájával.Példaképének eleinte Johann Christian Bachot tartotta, majd megismerte a Haydn-testvérek művészetét is, akik szintén szintén nagy hatást gyakoroltak rá (az ő hatásuk elsősorban Mozart kamara- és szimfonikus zenéjében érezhető).

Érett műveiben Mozart kifejlesztette az éneklő allegrót. A korábbi zeneszerzők nem tartották fontosnak, hogy mélyebb érzelmekkel töltsék meg művek gyors tételeit is, ezt a lassú tételek sajátosságának gondolták. Mozart ezzel szemben az érzelmek szélesebb skáláját vonultatta fel gyors tételeiben is, az allegro tételeket olyan hangulati-érzelmi elemekkel töltötte meg, amik azelőtt csak a lassú tételek sajátjai voltak.

Hangszerelésében a fúvósok (különösen a rézfúvósok) addig nem ismert hangszíneit fedezte fel, elsők között alkalmazott például szordinált (hangfogóval tompított) trombitát, illetve klarinétot nagy zenekari művekben. Versenyműveiben a technikai bravúrokat mindig mértékkel alkalmazta, ezáltal is elkerülte a virtuozitás öncélú csillogtatását, helyet adva egy egyszerű, érzelmesebb játékstílusnak.

Korai szimfóniáiban teljesen Johann Christian Bach komponálásmódját követte, a darabok nagy része még a barokk sinfonia műfajához nyúlnak vissza (ez egy háromrészes operanyitány típus volt, ami később önállósodott), érett szimfóniáiban aztán már a Haydn által kialakított műformát követte, a nyolcvanas évek második felében írt szimfóniái pedig már Haydnra gyakoroltak hatást. Ettől kezdve lehet beszélni Mozart önálló szimfonikus stílusának kialakulásáról.

Mozart végig megtartotta a Haydntól átvett lassú bevezetőt és a vidám-játékos finálét, de ekkor már eredeti tartalommal töltötte meg azokat.
Zongoraversenyeiben kialakította a zenekar és a zongora egyenrangú párbeszédét, vonósnégyeseiben sajátos megoldásnak tekinthető, hogy olykor a menüett tételeket is a szonátaforma követelményei szerint szerkesztette meg.

Egyházzenei művei közül a legjelentősebbek a miséi, de az érseki udvarban eltöltött évek alatt számos más egyházzenei mű is kikerült kezei alól. Operáiban tökéletesen oldotta meg az énekhang és a zenekar, a recitativo és az ária, a drámai cselekmény és a zenei szembeállítás problémáját. Színpadi műveiben hősei lelkivilágát, érzelmeit meggyőzően fejezte ki zenei eszközökkel, a drámai helyzetet tökéletesen tükröző atmoszférát volt képes teremteni.

Budapest Symphony Orchestra & Győr Philharmonic Orchestra, János Sándor

 

 

mozart-the-horn-concertos-complete-ferenc-tarj-ni-gy-r-philharmonic-orchestra-budapest-symphony-orchestra-janos-sandor-hungaroton-classic-audio-cd-1999-stereo-hrc-1031-1-.jpg

 

mozart-the-horn-concertos-complete-ferenc-tarj-ni-gy-r-philharmonic-orchestra-budapest-symphony-orchestra-janos-sandor-hungaroton-classic-audio-cd-1999-stereo-hrc-1031-2-.jpg

 

mozart-the-horn-concertos-complete-ferenc-tarj-ni-gy-r-philharmonic-orchestra-budapest-symphony-orchestra-janos-sandor-hungaroton-classic-audio-cd-1999-stereo-hrc-1031-3-.jpg

 

mozart-the-horn-concertos-complete-ferenc-tarj-ni-gy-r-philharmonic-orchestra-budapest-symphony-orchestra-janos-sandor-hungaroton-classic-audio-cd-1999-stereo-hrc-1031-4-.jpg

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Mozart ‎– The Horn Concertos (complete) / Ferenc Tarjáni / Győr Philharmonic Orchestra, Budapest Symphony Orchestra, Janos Sandor / Hungaroton Classic ‎Audio CD 1999 Stereo / HRC 1031 to your wish list.