null

Mozart ‎– Requiem - Requiem K.626 / János Ferencsik, Magda Kalmár, Klára Takács, György Korondy, József Gregor, Hungarian Radio And Television Chorus, Hungarian State Orchestra / Hungaroton Classic Audio CD 1994 Stereo / HCD 12038

(No reviews yet) Write a Review
$15.99
SKU:
5991811203825
UPC:
5991811203825
Weight:
5.00 Ounces
Adding to cart… The item has been added

Product Overview

Mozart ‎– Requiem / János Ferencsik, Magda Kalmár, Klára Takács, György Korondy, József Gregor, Hungarian Radio And Television Chorus, Hungarian State Orchestra / Hungaroton Classic Audio CD 1994 Stereo / HCD12038 

Wolfgang Amadeus Mozart - Requiem K.626 CD 

Sung in Latin

UPC 5991811203825  

!!! CONDITION of this CD is USED VERY GOOD !!!

 

Wolfgang Amadeus Mozart a Requiemjét (K. 626) (d-moll) 1791-ben írta. Ez Mozart utolsó műve, talán a legnagyszerűbb és legelismertebb munkája. A mű szoprán, alt, tenor és basszus szólistákra, valamint kórusra íródott egy kisebb klasszikus zenekar kíséretével.

Mozart 1791. december 5-i halálakor csak a nyitótétel (Requiem aeternam) volt teljesen befejezve (bár újabban úgy tűnik, hogy a zenekari rész néhány ütemét is valaki más írta hozzá). Az ezt követő Kyrie (egy rendkívül bonyolult dupla fúga), és a Sequentia legnagyobb része (a Dies iraetől a Confutatisig) csak a vokális részekben és a continuóban (basszus orgona) volt kész, bár néhány helyen a leglényegesebb zenekari szólamok röviden jelölve voltak, mint például a hegedű szólam a Confutatisban, és a zenei hidak a Recordaréban.

A Sequentia utolsó tételének, a Lacrimosának csupán az első nyolc üteme készült el. Az Offertorium ezt követő két tétele szintén csak részben készült el – a Domine Jesu az énekelt szólamaiban, valamint a continuoban, és a Hostias csupán a vokális részekben. Az 1960-as években találtak egy vázlatot az Amen fúgára, ami a Sequentiát zárta volna le a Lacrimosa után.

Mozartot névtelenül kérték fel (a különc Walsegg von Stuppach gróf küldöttei), hogy írjon egy requiemet, és megkapta a fizetése felét előlegként. Halála után özvegye, Constanze szorgalmazta a mű befejezését (talán hogy a fizetség másik felét is megkapja):
Valószínűleg Franz Jakob Freystädtler volt az, aki először próbálta kiegészíteni Mozart művét. Ő a Kyrie hangszerelésén dolgozott, de más tételekhez nem nyúlt.

Ezután Constanze Josef von Eyblert kérte meg, hogy fejezze be a munkát, aki a Dies irae tételtől egészen a Lacrimosáig dolgozott a Requiemen, amikor is úgy érezte, nem képes befejezni a munkát, és visszaadta a kéziratot Constanzénak.

A feladatot ekkor egy másik fiatal zeneszerzőre, Franz Xaver Süssmayerre bízta, aki Eybler és Freystädtler munkáját is felhasználta a mű befejezéséhez. Süssmayr megírta a saját hangszerelését a Kyrie tételtől kezdődően, befejezte a Lacrimosát, és írt néhány új tételt, ami a requiemekben szokott lenni: Sanctust, Benedictust, valamint Agnus Deit. Ezután hozzáadott egy utolsó részt, a Lux aeternát, ami a két Mozart által írt nyitó tétel átdolgozása. Süssmayer és Constanze szerint is ezt Mozart utasításainak megfelelően sikerült elkészítenie.

Elképzelhető, hogy más zeneszerzők is segítettek Süssmayernek, vagy hogy Mozart által készített vázlatokat talált a Requiem kottái között. Gyanítják, hogy az ekkor már idősödő zeneszerző, Maximilian Stadler fejezte be a Domine Jesu hangszerelését Süssmayernek. Néhány zenetudós úgy sejti, hogy az Agnus Deit Mozart utasításai, vagy vázlatai alapján írták, mivel hasonlít Mozart egy korábbi művéhez.

Az elkészült kéziratot végül elküldték Walsegg grófnak, Mozart hamisított aláírásával, 1792-re dátumozva.

Bár vitatott, hogy a mű mekkora hányada magáé Mozarté, a zene minősége minden aggodalmat eloszlat – főleg a bevezető 7 ütem, az erőtől duzzadó Dies irae, a Confutatis tiszta erő és magasztos harmónia közötti ragyogó ellentéte, vagy a Kyrie által keltett sebesség és csodálat érzésének vegyülése, nem is beszélve a lélegzetelállító Lacrimosa tételről, ami egyetlen nagy ívben fokozódik sóhajtásból üvöltéssé és vissza az Amenig.

 

Kalmár Magda - soprano
Takács Klára - contralto
Korondi György - tenor
Gregor József - bass
Hungarian Radio and Television Chorus
Hungarian State Orchestra
conducted by FERENCSIK, János

 

Label: Hungaroton Classic ‎– HCD 12038
Format: CD, Reissue
Country: Europe
Released: 1994
Genre: Classical
Style: Classical
 
 
 

Tracklist:

1. Requiem Mass in D minor (K.626) - Kyrie 7:46
2. Requiem Mass in D minor (K.626) - Dies irae 1:53
3. Requiem Mass in D minor (K.626) - Tuba mirum 3:37
4. Requiem Mass in D minor (K.626) - Rex tremendae 2:10
5. Requiem Mass in D minor (K.626) - Recordare 5:33
6. Requiem Mass in D minor (K.626) - Confutatis 3:03
7. Requiem Mass in D minor (K.626) - Lacrimosa 3:22
8. Requiem Mass in D minor (K.626) - Domine Jesu 4:49
9. Requiem Mass in D minor (K.626) - Hostias 5:21
10. Requiem Mass in D minor (K.626) - Sanctus 1:48
11. Requiem Mass in D minor (K.626) - Benedictus 5:37
12. Requiem Mass in D minor (K.626) - Agnus Dei

 

  Requiem K. 626  
1 Requiem - Kyrie     
7:46
2 Dies Irae 1:54
3 Tuba Mirum 3:37
4 Rex Tremendae 2:11
5 Recordare 5:33
6 Confutatis 3:03
7 Lacrimosa 3:21
8 Domine Jesu 4:50
9 Hostias 5:22
10 Sanctus 1:49
11 Benedictus 5:37
12   
Agnus Dei 9:27

 

 

  • Bass VocalsJózsef Gregor
  • Choir Hungarian Radio And Television Chorus
  • Chorus MasterFerenc Sapszon
  • Composed ByWolfgang Amadeus Mozart
  • Conductor János Ferencsik
  • Contralto VocalsKlára Takács
  • DesignAndrás Alapfy
  • Engineer [Balance Engineer]Judit Lukács
  • Liner NotesKatalin Fittler, Vera Lampert
  • Orchestra Hungarian State Orchestra
  • OrganSándor Margittay
  • Producer [Recording Producer]Jenő Simon
  • Soprano VocalsMagda Kalmár
  • Tenor VocalsGyörgy Korondy

 

mozart-requiem-j-nos-ferencsik-magda-kalm-r-kl-ra-tak-cs-gy-rgy-korondy-j-zsef-gregor-hungarian-radio-and-television-chorus-hungarian-state-orchestra-hungaroton-classic-audio-cd-1994-1-.jpg

 

mozart-requiem-j-nos-ferencsik-magda-kalm-r-kl-ra-tak-cs-gy-rgy-korondy-j-zsef-gregor-hungarian-radio-and-television-chorus-hungarian-state-orchestra-hungaroton-classic-audio-cd-19-9-.jpg

 

mozart-requiem-j-nos-ferencsik-magda-kalm-r-kl-ra-tak-cs-gy-rgy-korondy-j-zsef-gregor-hungarian-radio-and-television-chorus-hungarian-state-orchestra-hungaroton-classic-audio-cd-19-10-.jpg

 

mozart-requiem-j-nos-ferencsik-magda-kalm-r-kl-ra-tak-cs-gy-rgy-korondy-j-zsef-gregor-hungarian-radio-and-television-chorus-hungarian-state-orchestra-hungaroton-classic-audio-cd-19-11-.jpg

Reviews

(No reviews yet) Write a Review