null

Hindemith - Chamber Music with Clarinet / Csaba Klenyain - clarinet / Peter Somogyi, Istvan Lukacshazi, Istvan Varga, Zoltan Gyongyossy / Budapest Chamber Symphony / Hungaroton Classic Audio CD 2006 Stereo / HCD 32325

Hungaroton Classic

(No reviews yet) Write a Review
$29.99
SKU:
5991813232526
UPC:
5991813232526
Weight:
5.00 Ounces
Adding to cart… The item has been added

Product Overview

Hindemith - Chamber Music with Clarinet / Csaba Klenyain - clarinet / Peter Somogyi, Istvan Lukacshazi, Istvan Varga, Zoltan Gyongyossy / Budapest Chamber Symphony / Hungaroton Classic Audio CD 2006 Stereo / HCD32325

UPC 5991813232526

 

Label:Hungaroton Classic - HCD 32325
Format: CD
Country: Hungary
Released: 2006
 
 

Tracklist:

1 - 3.  Drei Sticke / Three Pieces   10:17
4 - 5.  Two Duets for Violin and Clarinet   4:36
6.       Variations for Clarinet and Strings   4:20
7 - 11. Ludus minor    8:14
12-15. Sonata for Clarinet and Piano   17:24
16-20. Wind Septet   17:29

 

 

  • Clarinet - Csaba Klenyan,Andras Horn
  • Violin - Peter Somogyi
  • Double Bass - Istvan Lukacshazi
  • Cello - Istvan Varga
  • Flute - Zoltan Gyéngyéssy
  • Oboe - Zsolt Kovacs
  • Horn - Peter Sods
  • Busson - Attila Janké
  • Trumpet - Bence Horvath
  • Piano - Ildiko Cs. Nagy
  • Orchestra - Budapest Chamber Symphony

 

Paul Hindemith (Hanau am Main, 1895. november 16. – Frankfurt am Main, 1963. december 28.) német zeneszerző, zenetudós és -pedagógus, hegedűs, brácsás, karmester, a 20. századi zene egyik központi alakja.

Felvételünkön a mester klarinétos kamaraműveiből adunk válogatást.

A 20-as évek „új tárgyilagosságának” jegyében áll az opusszám nélküli Drei Stücke (Három darab) klarinétra, trombitára, hegedűre, nagybőgőre és zongorára. A háromtételes darab könnyed, ironikus hangvétele és újszerű, humoros tempójelzései - II. Lassú nyolcad, III. Élénk félhang - a darab eredeti címére (Három anekdota rádióra) utalnak.

A szintén könnyednek szánt Zwei Duette (Két duett) hegedűre és klarinétra a mester említett pedagógiai, ismeretterjesztő-népszerűsítő ifjúsági akcióinak terméke. Fiataloknak szóló, egész napos ünnepi rendezvényhez komponált különböző, fiatalok által megszólaltatott, a komolyzene és a szórakoztató háttérzene határán mozgó zeneműveket, amikor 1932-ben meghívták a holsteini Plön városi oktatási intézményeiben zajló zenei napokra.

A Plöner Musiktag A jelű darabjait napindító zenéknek szánta: itt rézfúvósokra komponált toronyzenét szólaltattak meg a fiatalok. A B jelűek a Tafelmusik kategóriába tartoztak, ezeket ebéd közben szólaltatták meg. Délután (C) egy tréfás kantáta hangzott el, Martin Agricola szövegére, melyben a fiatalokat szorgalmas éneklésre és gyakorlásra biztatta. A legterjedelmesebb az Abendkonzert (D), az esti hangversenyre szánt műcsoport volt: itt egy zenekari Bevezető darab után következett egy Fuvolaszóló vonóskísérettel, a Két duett hegedűre és klarinétra, a felvételünkön szintén megszólaló Variációk klarinétra és vonósokra, egy Blockflöte-trió, lezárásként pedig Quodlibet az összes hangszeres részvételével.

Hindemith 1942-ben keletkezett Ludus tonális sorozata zongorára egyfajta 20. századi Wohltemperiertes Klavier, kontrapunktikus, „tonális” és technikai gyakorlatok sorozata. E sorozat „kistestvére” a két évvel későbbi Ludus minor, mely „hódolattal a cselló és csellisták iránt” ajánlással két hangszer, a gordonka és a klarinét számára állított össze három fúgából (C, G és F hangnemekben) és az őket összekötő közjátékokból álló iskoladarabot.

1939-ben, harmadik amerikai utazását követően írta Hindemith a Klarinét-zongoraszonátát, több fúvósszonáta szomszédságában. „Csodálkozni fogsz, hogy az egész fúvóskart beszonátáztam” („Du wirst Dich wundern, dass ich das ganze Blaszeug besonate”), írja szokott ironikus stílusában Willi Streckernek. A négytételes ciklusban a scherzo-jellegű zenei karaktert a második, a lassú tételt a harmadik helyre helyezte a szerző. Zárásként kis rondót hallhatunk, „kényelmes” tempójelzéssel, ami korántsem jelent ördögien virtuóz hangvételű finálét, ehelyett inkább gunyoros fricskával vesz tőlünk búcsút a mester.

Az 1948-as évben - a már amerikai állampolgárságot elnyert Hindemith háború utáni második európai útjának éve ez - viszonylag keveset komponált a szerző: a Fúvósszeptett mellett mindössze a Marienleben új változatát és egy Gordonkaszonátát írt. A szeptett (fuvola, két klarinét, oboa, kürt, trombita, fagott) öttételes szerkezete igazi hídforma. Az első tétel takarékos szonátaformáját követően Intermezzo vezeti be a központi variációs tételt, majd az előbbi Intermezzót halljuk, ám fordított sorrendben rendezett tematikus anyaggal. Gazdag felrakású fúga („egy régi berni induló”) zárja a szeptettet. (Gyenge Enikő)

Klenyán Csaba - klarinét
Somogyi Péter - hegedű
Lukácsházi István - nagybőgő
Varga István - cselló
Gyöngöyssy Zoltán - fuvola
Kovács Zsolt - oboa
Horn András - klarinét
Soós Péter - kürt
Jankó Attila - harsona
Horváth Bence - trombita
Cs. Nagy Ildikó - zongora
Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok

 

TRACKLIST:

1-3: Drei Stücke (10:17)
4-5: Zwei Duette für Violine und Klarinette (4:36)
6: Variationen für Klarinette und Streicher (4:20)
7-11: Ludus minor (8:14)
12-15: Sonate für Klarinette und Klavier (17:24)
16-20: Wind Septet (17:29)

 

hindemith-chamber-music-with-clarinet-csaba-klenyain-clarinet-peter-somogyi-istvan-lukacshazi-istvan-varga-zoltan-gyongyossy-budapest-chamber-symphony-hungaroton-classic-audio-cd-2006-s-1-.jpg

 

hindemith-chamber-music-with-clarinet-csaba-klenyain-clarinet-peter-somogyi-istvan-lukacshazi-istvan-varga-zoltan-gyongyossy-budapest-chamber-symphony-hungaroton-classic-audio-cd-2006.jpg

 

 

 

Reviews

(No reviews yet) Write a Review