Loading... Please wait...

A Nagy Könyv DVD 2005 The Big Book - The Hungarian Big Read / Magyarország 12 legkedveltebb regénye - versenyfilmen / 2 DVD SET / 1984, Harry Potter, Pál utcai fiúk, Lord of the rings, 100 anos de soledad / Short movies in hungarian

$29.99
SKU:
5996357325550
Weight:
5.00 Ounces
Quantity:

Product Description

A Nagy Könyv DVD 2005 The Big Read / Magyarország 12 legkedveltebb regénye - versenyfilmen / 2 DVD SET / 1984, Harry Potter, Pál utcai fiúk, Lord of the rings, 100 anos de soledad / Short movies in hungarian

UPC 5996357325550

MADE IN EU

REGION 2 PAL DVD

Audio: Hungarian 2.0

Subtitle: English

Runtime: 348 minutes

 

CONDITION OF THIS DVD IS USED - LIKE NEW

 

12 HUNGARIAN FILMS BASED ON BOOKS

 

 • Török Ferenc Gárdos Péter Gothár Péter Alföldi Róbert
 • Seregi László

 

Initial Top 12

 1. Eclipse of the Crescent Moon (literally Stars of Eger) by Géza Gárdonyi
 2. The Paul Street Boys by Ferenc Molnár
 3. The Lord of the Rings by J. R. R. Tolkien
 4. Winnie-the-Pooh by A. A. Milne
 5. The Little Prince by A. de Saint-Exupéry
 6. Abigél by Magda Szabó
 7. Harry Potter and the Philosopher's Stone by J. K. Rowling
 8. Tüskevár by István Fekete
 9. Nineteen Eighty-Four by George Orwell
 10. The Master and Margarita by Mikhail Bulgakov
 11. The Man with the Golden Touch (Az arany ember) by Mór Jókai
 12. One Hundred Years of Solitude by Gabriel García Márquez

 

English Summary:

The purpose of the Great Book program was to bring people back to the world of literature through television. In a single vote, viewers could choose what's Hungary's 12 favorite novels today. The 12 books included Hungarian and international works such as The Boys of Paul Street, The Stars of Eger, Harry Potter and the Lord of the Rings. For each of these books, there was also a competition film directed by Ferenc Török, Péter Gárdos and Róbert Alföldi. This compilation contains these feature films.

Big Read is the Hungarian version of the BBC Big Read.

The Big Read was imported into Hungary under the name A Nagy Könyv (lit. "The Big Book") and took place in 2005. Around 1400 libraries, 500 book shops and 1300 schools participated in the competition in various ways. It proved to be far more popular in Hungary (with a population of 10 million) than in the UK (with a population of 60 million), with 400,000 votes arriving (as opposed to 140,000 votes in the UK competition in the corresponding period).

Voting for the top 100 began in late February: one was allowed to vote for any novel published in Hungarian. It ended on April 23, when the 50 "foreign" and 50 Hungarian most popular novels were selected.

On June 11, the top 12 novels were chosen in the framework of a television show presented by cultural celebrities. In the next months, 12 short films were made from these novels and screened in television, which competed with each other in pairs.

On December 15, the population selected their ultimate favourite by SMS and phone. The winning novel, which received the title "the most liked novel of Hungary 2005", was the same book as the result of the previous round, Eclipse of the Crescent Moon. The other two Hungarian books that participated in the final were The Paul Street Boys and Abigél.

 

Hungarian Summary:

A Nagy Könyv program célja az volt, hogy az embereket visszavezesse az irodalom világába a televízió segítségével. Egy szavazás keretében a nézők megválaszthatták, hogy mi ma Magyarország 12 kedvenc regénye. A 12 könyv közé olyan magyar és nemzetközi művek kerültek, mint a Pál utcai fiúk,az Egri csillagok,a Harry Potter és a Gyűrűk ura. Ezen könyvek mindegyikéhez egy-egy versenyfilm is készült (többek között Török Ferenc, Gárdos Péter és Alföldi Róbert rendezésében). Ez az összeállítás ezeket a versenyfilmeket tartalmazza.

Az egyes és kettes csatornán egy időben sugárzott "irodalmi showműsorban" vált ismertté, melyik 12 regény kapta a legtöbb szavazatot az áprilisban kihirdetett top100-as listáról. A 12 kedvenc könyv: Gárdonyi Géza: Egri csillagok, Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk, J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura, A. A. Milne: Micimackó, Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg, Szabó Magda: Abigél, J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve, Fekete István: Tüskevár, George Orwell: 1984, Mihail Bulgakov: Mester és Margarita, Jókai Mór: Az arany ember, G. Garcia Márquez: Száz év magány.

Az irodalmi műsorban Horgas Eszter fuvolaművész, Gács Anna  irodalomtörténész, Lator László irodalomtörténész, Fáy Miklós kritikus és Varnus Xavér orgonaművész beszélgetett a top 100-as listán szereplő alkotásokról, illetve azokról a művekről, amelyek a második fordulóban az előzetes eredmények alapján a legtöbb szavazatot kapták.


A nagy könyv programiroda korábbi tájékoztatása szerint a beérkezett voksok alapján a műsor előtt pár nappal tudni lehetett: az első tizenkét helyezett mű fele-fele arányban magyar, illetve külföldi regény, s a legkedveltebb magyar és külföldi könyv csaknem azonos számú voksot kapott.

A szombat este ismertté vált egy tucat győztes alkotás alapján ismert személyek közreműködésével a nyáron "versenyfilmek" készülnek, amelyek a játék folytatásaként ősszel küzdenek meg egymással a Magyarország legkedvesebb regénye 2005 címért.

A top100-as listán az első három helyezett Gárdonyi Géza: Egri csillagok, Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk és J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura című regénye lett.

A brit minta alapján készült könyves szavazási játék február végén kezdődött, a műsorfolyam befejező adásában, december 17-én dől el, melyik regény nyeri el a Magyarország kedvenc regénye 2005-ben címet. Az olvasásra buzdító mozgalmat nyáron egy könyvtárbusszal reklámozzák majd a legjelentősebb fesztiválokon, köztük a júniusi Pécsi Országos Színházi Találkozón, a júliusi Volt Fesztiválon és a Művészetek Völgyében, valamint augusztusban a Szigeten.

 

A Nagy Könyv egy országos felmérés és programsorozat volt Magyarországon 2005-ben, melynek célja az országosan legnépszerűbb regény megválasztása, valamint az olvasás népszerűsítése volt. Az Egyesült Királyságban 2003-ban szervezett The Big Read c. rendezvényen alapul, és Németországban is sor került rá 2004-ben (itt előre kiválasztották azt a kétszáz művet, amelyekre szavazni lehetett).

A szavazás a száz legnépszerűbb könyvre 2005 február végén kezdődött: bárki bármilyen, magyarul kiadott regényt beküldhetett. 1400 könyvtár, 500 könyvesbolt és 1300 iskola vett részt a versenyben különféle programokkal. Ez a forduló április 22-én ért véget, amikor a szavazatok alapján kiválasztották a legnépszerűbb 75 külföldi és 75 magyar regényt, az április 23-i esti adás végére pedig 50–50-et. Magyarországon ebben a körben összesen 400 000 szavazat érkezett, ami arányaiban jóval túlszárnyalta a nagyjából hatszoros népességű Egyesült Királyság 750 000 szavazatát és a körülbelül nyolcszoros népességű Németország 250 000 szavazatát.

Június 11-én a Magyar Televízióban egy ismert személyiségek által vezetett műsorban kiválasztották a tizenkét kedvenc regényt, a következő hónapokban pedig rövidfilmet készítettek az egyes regényekből, és bemutatták őket a televízióban – ezek páronként versenyeztek egymással. 2005. december 15-én szavazta meg a közönség egy hasonló műsor keretében, SMS-ek és telefonhívások útján az első három alkotást. A győztes regénynek, amely megkapta a „Magyarország legkedveltebb regénye 2005” címet, az Egri csillagok bizonyult, amely már a rövidfilmek bemutatása előtt is az első helyen szerepelt. A második és harmadik helyet A Pál utcai fiúk és az Abigél nyerte el. Kitűzték célul a Nagy Könyv program folytatását, de a korábbiaktól eltérő formában, ez azonban nem talált nagyobb visszhangra.

 

 

Final Top 100

 

 1. Eclipse of the Crescent Moon by Géza Gárdonyi
 2. The Paul Street Boys by Ferenc Molnár
 3. Abigél by Magda Szabó
 4. Nineteen Eighty-Four by George Orwell
 5. The Man with the Golden Touch (Az arany ember) by Mór Jókai
 6. Winnie-the-Pooh by A. A. Milne
 7. The Little Prince by A. de Saint-Exupéry
 8. The Lord of the Rings by J. R. R. Tolkien
 9. Harry Potter and the Philosopher's Stone by J. K. Rowling
 10. The Master and Margarita by Mikhail Bulgakov
 11. Tüskevár by István Fekete
 12. One Hundred Years of Solitude by Gabriel García Márquez
 13. Abel Alone by Áron Tamási
 14. The Baron's Sons by Mór Jókai
 15. Indul a bakterház by Sándor Rideg
 16. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban by J. K. Rowling
 17. Harry Potter and the Chamber of Secrets by J. K. Rowling
 18. Be Faithful Unto Death by Zsigmond Móricz
 19. Vuk: The Little Fox by István Fekete
 20. The Old Man and the Sea by Ernest Hemingway
 21. Lottie and Lisa by Erich Kästner
 22. Gone with the Wind by Margaret Mitchell
 23. Les Misérables by Victor Hugo
 24. The Count of Monte Cristo by Alexandre Dumas
 25. A funtineli boszorkány by Albert Wass
 26. Harry Potter and the Order of the Phoenix by J. K. Rowling
 27. Fateless by Imre Kertész
 28. The Three Musketeers by Alexandre Dumas
 29. Kincskereső kisködmön by Ferenc Móra
 30. Quo Vadis by Henryk Sienkiewicz
 31. Give Me Back My Mountains by Albert Wass
 32. Embers by Sándor Márai[2][3][4][5]
 33. Pansy Violet by Zsigmond Móricz[2][3][5]
 34. Crime and Punishment by Fyodor Dostoevsky
 35. St. Peter's Umbrella by Kálmán Mikszáth
 36. Jane Eyre by Charlotte Brontë
 37. Dirty Fred the Captain by Jenő Rejtő
 38. Slave of the Huns by Géza Gárdonyi
 39. Wuthering Heights by Emily Brontë
 40. A nap szerelmese by Sándor Dallos
 41. The Red and the Black by Stendhal
 42. The Catcher in the Rye by J. D. Salinger
 43. Anna Édes by Dezső Kosztolányi
 44. Catch-22 by Joseph Heller
 45. Thistle by István Fekete
 46. Lord of the Flies by William Golding
 47. The 14-Carat Roadster by Jenő Rejtő
 48. Aranyecset by Sándor Dallos
 49. Lassie Come-Home by Eric Knight
 50. Winnetou by Karl May

 

 1. Téli berek by István Fekete
 2. War and Peace by Leo Tolstoy
 3. For Whom the Bell Tolls by Ernest Hemingway
 4. Pride and Prejudice by Jane Austen
 5. The Gold Coffin by Ferenc Móra
 6. A fekete város by Kálmán Mikszáth
 7. The Princess Diaries by Meg Cabot
 8. Tóték by István Örkény
 9. Flowers for Algernon by Daniel Keyes
 10. Állítsátok meg Terézanyut! by Zsuzsa Rácz
 11. The Name of the Rose by Umberto Eco
 12. Robinson Crusoe by Daniel Defoe
 13. Death is My Trade by Robert Merle
 14. The Da Vinci Code by Dan Brown
 15. East of Eden by John Steinbeck
 16. The Good Soldier Švejk by Jaroslav Hašek
 17. The Young Lions by Irwin Shaw
 18. Kard és kasza by Albert Wass
 19. The Pillars of the Earth by Ken Follett
 20. Arch of Triumph by Erich Maria Remarque
 21. School at the Frontier by Géza Ottlik
 22. A Hungarian Nabob by Mór Jókai
 23. This Above All by Eric Knight
 24. Revulsion by László Németh
 25. A Farewell to Arms by Ernest Hemingway
 26. Anna Karenina by Leo Tolstoy
 27. A Journey Round My Skull by Frigyes Karinthy
 28. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy by Douglas Adams
 29. Love in the Time of Cholera by Gabriel García Márquez
 30. The Book of Fathers by Miklós Vámos
 31. The Pendragon Legend by Antal Szerb
 32. Bezzeg az én időmben by Klára Fehér
 33. Gergő és az álomfogók by Gyula Böszörményi
 34. Malevil by Robert Merle
 35. The Alchemist by Paulo Coelho
 36. Für Elise by Magda Szabó
 37. Journey by Moonlight by Antal Szerb
 38. Jadwiga's Pillow by Pál Závada
 39. Ida's Novel by Géza Gárdonyi
 40. The Magic Mountain by Thomas Mann
 41. An Old-fashioned Story by Magda Szabó
 42. The Unbearable Lightness of Being by Milan Kundera
 43. The Door by Magda Szabó
 44. The Confessions of a Haut-Bourgeois by Sándor Márai
 45. The Red Lion by Mária Szepes
 46. Joseph and His Brothers by Thomas Mann
 47. Ne féljetek by Anna Jókai
 48. My Happy Days in Hell by György Faludy
 49. PetePite by Gábor Nógrádi
 50. Celestial Harmonies by Péter Esterházy

 

a-nagy-k-nyv-dvd-the-big-book-magyarorsz-g-12-legkedveltebb-reg-nye-versenyfilmen-1.jpg

a-nagy-k-nyv-dvd-the-big-book-magyarorsz-g-12-legkedveltebb-reg-nye-versenyfilmen-3.jpg

a-nagy-k-nyv-dvd-the-big-book-magyarorsz-g-12-legkedveltebb-reg-nye-versenyfilmen-6.jpg

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the A Nagy Könyv DVD 2005 The Big Book - The Hungarian Big Read / Magyarország 12 legkedveltebb regénye - versenyfilmen / 2 DVD SET / 1984, Harry Potter, Pál utcai fiúk, Lord of the rings, 100 anos de soledad / Short movies in hungarian to your wish list.