Loading... Please wait...

Roby Lakatos Gipsy Fusion / CD-melléklettel / Bombera Krisztina / Helikon Kiadó / Trubadúr könyvek / The life and stories of Roby Lakatos in HUNGARIAN with a lot of photos and a SPECIAL CD Gypsy Fusion

$29.99
SKU:
9789632274218
Weight:
22.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Roby Lakatos Gipsy Fusion / CD-melléklettel / Bombera Krisztina / Helikon Kiadó / Trubadúr könyvek

The life and stories of Roby Lakatos in HUNGARIAN with a SPECIAL CD Gipsy Fusion/ Gypsy Fusion

  • 250 oldal
  • Kötés: kemény kötés
  • Hardcover 2015
  • ISBN: 9789632274218 / 978-9632274218

 

TRACK LIST ON Gipsy Fire CD:

1. Konfekti Baranotchki (Fire Dance 4.)

2. Memory of Bihari / Hejre Kati (Fire Dance 7.)

3. Klezmer Csardas (Klezmer Karma 15.)

4. Blue Rondo a la Turk (Lakatos with Musical Friends 2.)

5. Ochi Chornyje (La Passion CD2 6.)

6. Two Guitars (La Passion CD2 4.)

img-6296.jpg

Ez a könyv jóval több, mint szokványos zenészéletrajz. A Salvador Dalíéval vetekedő kackiás bajuszáról, a fekete selyemnadrághoz piros-fehér kockás zoknit társító eleganciájáról és mindenekelőtt a cigányzenét jazz-zel, a klezmerrel, a klasszikusokkal és még ki tudja, mi mindennel elegyítő, káprázatos fúziós zenéjéről elhíresült Roby Lakatos színes és eklektikus életéről mesél, melyen keresztül megérhetünk valamit a kávéházi cigányzene magyarországi történetéből és a roma muzsikuscsaládok különös szubkulturájából is.

A Budapesten született, de már harminc éve Brüsszelben élő hegedűvirtuóz történetei olvasva bebarangoljuk a világot Brüsszeltől New Yorkig és Párizstól Japánig, megismerkedve Roby Lakatos barátaival, a jazz és a klasszikus zene világsztárjainak egész sorával.

A zenei pályafutását még kiskamaszként apja, majd idősebb Járóka Sándor zenekarában kezdő Roby Lakatos utóbb a hagyományos cigányzene megújítójaként vált ismertté - maga Yehudi Menuhin gondoskodott arról, hogy a világ felfigyeljen rá -, lemezein a csárdások klasszikus művekkel és jazz örökzöldekkel váltakoznak. Bár megkapta a belga állampolgárságot, a Járóka Sándortól Stéphane Grappelliig vezető különös utat bejáró zenész nem tagadta meg gyökereit, és bárhol is lép fel, a koncertplakátokon a neve után az áll: "magyar cigány hegedűvirtuóz."

Roby Lakatos élettörténetén, kalandjain keresztül budapesti és brüsszeli mikrokozmoszok, zenészkultúrák és a magyar cigány zenészvilág sorsának számos epizódja kel színesen életre. Egy olyan világ, amely a kommunizmus évei alatt egyszerre igyekezett ápolni egy többszáz éves hagyományt, alkalmazkodni a rendszer kereteihez és élni a külföldi meghívások adta lehetőségekkel. Roby sorsának fordulatos eseményein keresztül kiderül, miért épp a magyar cigányzenészek a leghíresebb cigány művészek évszázadok óta. De az is, hogyan tette a mégis lassan porosodó, népszerűségét vesztő cigányzenét egyéni stílusával és zenei reformjával újra elsöprő világsikerré.


Roby Lakatos magyar-belga-mexikói állampolgár, otthon érzi magát Japántól Oroszországig bárhol. Mégis arra a legbüszkébb, hogy a New York-i Carnegie Hall-tól a londoni Royal Albert Hall-ig mindenhol „magyar cigány hegedűvirtuóz”-ként tüntetik fel a koncertplakátokon.
Roby most hazatér. Harminc év világsiker után arra vágyik, ami eddig jobban elkerülte: sikerekre a saját hazájában. A jövőben inkább világsztár zenészbarátait csábítaná Budapestre - a magyar zeneszerető közönség örömére.

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Roby Lakatos Gipsy Fusion / CD-melléklettel / Bombera Krisztina / Helikon Kiadó / Trubadúr könyvek / The life and stories of Roby Lakatos in HUNGARIAN with a lot of photos and a SPECIAL CD Gypsy Fusion to your wish list.