Loading... Please wait...

Régi szavak szótára / Kihalt, elfeledett és kiveszőben lévő szavak, szóalakok és szójelentések magyarázata / Editor: Kiss Gábor / Tinta Könyvkiadó / Dictionary of Ancient Hungarian Words

$49.99
SKU:
9786155219160
Weight:
30.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Régi szavak szótára / Kihalt, elfeledett és kiveszőben lévő szavak, szóalakok és szójelentések magyarázata / Editor: Kiss Gábor / Tinta Könyvkiadó / Dictionary of Ancient Hungarian Words

 

AlcímKihalt, elfeledett és kiveszőben lévő szavak, szóalakok és szójelentések magyarázata
FőszerkesztőKiss Gábor
Sorozatszám25
Oldalszám484
Kötés típusakeménytáblás
FormátumB/5
ISBN9786155219160 / 978-6155219160
Tömeg900 g/db

Made in Hungary

 

A társadalom, a technika fejlődésével, a mindennapi élet változásával bizonyos tevékenységek megszűnnek, egyes tárgyak használata háttérbe szorul vagy teljesen megszűnik. Így a hozzájuk tartozó szavak feledésbe merülnek, majd kiesnek a nyelvhasználatból. Ezért egy idő után a beszélők számára idegenül csengenek és teljesen ismeretlenné válnak.

Régi szavak szótára azokat a szavakat leltározza, melyek a magyar nyelv életében a korábbi évszázadokban többnyire széles körben használatosak voltak, de mára már ismeretlenül csengenek a magyar anyanyelvűek nagy többsége számára. 

Régi szavak szótárának alcíme: Kihalt, elfeledett és kiveszőben lévő szavak, szóalakok és szójelentések magyarázata. A hosszú alcím arra utal, hogy a szó­tárba felvett és ott értelmezett, megmagyarázott szavak között vannak kihalt szavak (aszó 'kiszáradt völgy', apol 'csókol, becéz', rér 'sógor'); elfeledett szavak (csuszkondó 'korcsolya', istáp 'bot, támasz', verő 'kalapács') és kiveszőben lévő szavak (járgány, komorna, nyalka).

Régi szavak szótára címszavai formailag lehetnek: szavak (dangubál, nadály, pityke); szójelentések, azaz olyan szavak, melyeknek ma is van köznyelvi jelentésük, azonban a régi időkben volt a mai mellett mára már kihalt, régies jelentésük is (borda 'szövőszék eleme', koporsó 'sír, sírüreg'); szóalakok (tereh 'teher', gyió 'dió'; szarándok 'zarándok').

A szótár anyaga többéves és széles körű gyűjtőmunkával készült, amely során a szerkesztők több mint 200 szótárt, forráskiadványt dolgoztak fel.

Régi szavak szótára a magyar nyelvi ismeretterjesztés nemes hagyományait folytató, tudományos igénnyel összeállított szótár, amely a magyarul beszélők legszélesebb köre számára készült. A benne található szavaknak aljelentésekre bontva adja meg magyarázatát. A szótár címszavainak száma 19 250. A cím­szavaknak összesen 26 950 jelentését közli a gyűjtemény.

A szerkesztők szándékai szerint hatékony segédeszköz régi nyelvünk mára már nem használatos szavainak megismeréséhez, ezzel segítséget nyújt írásbeli, irodalmi örökségünk megértéséhez. A Régi szavak szótára hozzájárul szavainkon keresztül korábbi évszázadok nehéz és küzdelmes, de bizonyára sokszor örömteli és boldog életének felidézéséhez. 

 

Kiss Gábor főszerkesztő a TINTA Könyvkiadó vezetőjeA magyar nyelv kézikönyvei sorozat szerkesztője, a sikeres Magyar szókincstár főszerkesztője, az MTA Szótári Munkabizottságának tagja. 

Kihalt, elfeledett és kiveszőben lévő szavak, szóalakok és szójelentések magyarázata
Főszerkesztő : Kiss Gábor

 

image-96622.1589809680.1280.1280.png

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Régi szavak szótára / Kihalt, elfeledett és kiveszőben lévő szavak, szóalakok és szójelentések magyarázata / Editor: Kiss Gábor / Tinta Könyvkiadó / Dictionary of Ancient Hungarian Words to your wish list.