Loading... Please wait...

Nagy magyar tájszótár / Editor: Kiss Gábor / 55000 népies, tájnyelvi és archaikus szó magyarázata / Tinta Könyvkiadó / Great Hungarian Dialect Dictionary

$79.99
SKU:
9789634091912
Weight:
80.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Nagy magyar tájszótár / Editor: Kiss Gábor / 55000 népies, tájnyelvi és archaikus szó magyarázata / Tinta Könyvkiadó / Great Hungarian Dialect Dictionary

 

Alcím: 55000 népies, tájnyelvi és archaikus szó magyarázata
Főszerkesztő :Kiss Gábor
Sorozatszám30
Oldalszám1 008
Kötés típusakeménytáblás
Formátum :B/5
ISBN9789634091912 / 978-9634091912
Tömeg1,75 kg/db

Made in Hungary

 

Product details:

Nagy magyar tájszótár tudományos igényességgel egy kötetbe szerkesztett, az érdeklődők széles rétege számára készült forrásjelölő, egynyelvű szótár. A magyar nyelvterület egy-egy részén – főleg az idősebbek nyelvében – még napjainkban is használatos szavak mellett az archaikus, a kihalt vagy a kihalófélben lévő népnyelvi és tájnyelvi szavak magyarázó adattára.

Nagy magyar tájszótár 20 regionális tájszótárból, 2 általános magyar táj-szótárból, egy nyelvatlaszból, illetve 2 magyar értelmező szótárból összegyűjtve 55 000 valódi, jelentésbeli és alaki tájszónak adja meg, magyarázza el több mint 70 000 jelentését.

  • A gyűjtemény bemutatja a mára szinte teljesen letűnt paraszti világot és a visszaszorult paraszti gazdálkodás tipikus munkafolyamatait, tárgyait, tevékenységeit.
  • A szótár a szókincsen keresztül színes képet ad a hajdani élet mindennapjairól, a falusi foglalkozásokról, a földművelésről, az állattenyésztésről, a kertészetről, az erdőgazdasági munkálatokról, a halászatról, a háziiparról.
  • Betekintést nyújt az erdei és mezei növények gyűjtésének mikéntjébe, a népi gyógyászat világába.
  • Gyarapítja ismereteinket a népi táplálkozás és a helyi népviseletek szó- és fogalomkincséről.
  • Nagy magyar tájszótárban megtalálható a hajdani hiedelmek, babonák szóanyaga is. Ezért a szótár az elmúlt évszázadok művelődéstörténeti ismerettára és a magyar nemzeti műveltség enciklopédiája.

 

Nagy magyar tájszótár több nyelvjárási terület tájszavait – a Kárpát-medencét szinte teljesen lefedve – egybeszerkesztve tárja elénk.

A feldolgozott források több mint egy évszázad alatt láttak napvilágot, így a Nagy magyar tájszótár a magyar nyelv szókincsének egyfajta történeti, diakrón szótárának is tekinthető. Forrásjelölő voltának köszönhetően mindegyik nyelvi elem, szó visszakereshető az eredeti forrásban, így további szónyomozások kiindulópontja lehet.

A korábbi tájszógyűjteményeknél szélesebb merítéssel mutatja be a magyar nép- és tájnyelv területi változatosságát, sokszínűségét. További fogódzót jelenthet olyan vizsgálatokhoz, amelyek feltárják egy-egy fogalom, tárgy, élőlény, cselekvés megnevezésének területi sokféleségét.

A szótár szókincsgazdagításra, az egyéni szókincs bővítésére haszonnal forgatható. Felvillantja a magyar szókincs gazdagságát, sokszínűségét; olvasgatása igazi szellemi csemege.

 

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Nagy magyar tájszótár / Editor: Kiss Gábor / 55000 népies, tájnyelvi és archaikus szó magyarázata / Tinta Könyvkiadó / Great Hungarian Dialect Dictionary to your wish list.