Loading... Please wait...

Idegenszó-tár / Idegen szavak értelmező és etimológiai szótára / by Tótfalusi István / Tinta Könyvkiadó / Dictionary of foreign words for Hungarians

$79.99
SKU:
9789637094927
Weight:
50.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Idegenszó-tár / Idegen szavak értelmező és etimológiai szótára / by Tótfalusi István / Tinta Könyvkiadó / Dictionary of foreign words for HungariansLanguage: Hungarian

Sorozatszám8
Oldalszám1 000 pages
Kötés típusakeménytáblás
FormátumB/5
ISBN9789637094927 / 978-9637094927
Tömeg1,53 kg/db

Made in Hungary

2004

 

Az Idegenszó-tár mint alcíme is mutatja, azon kívül, hogy értelmezi, magyarázza a régi vagy új homályos jelentésű idegen szavakat, részletesen megadja azok etimológiáját, eredetét is.

A 28 000 címszó közül jó néhány a klasszikus műveltség szavai közé tartozik, mások az elmúlt másfél évtizedben kerültek előtérbe a sajtó, a politika, a közgazdaság, az informatika, valamint a sportok és a művészetek nyelvében. Megtaláljuk benne az ifjúság és a divat nyelvének friss jövevényeit is.

Szótárunk egyedülálló újdonsága, hogy a magyar szótárirodalomban először ismerteti részletesen a szavak etimológiáját. A magyar nyelv idegen szavainak eddigi szótárai csupán röviden, jelzésszerűen utaltak az egyes szavak eredetére. Az Idegenszó-tár páratlan módon, hatalmas nemzetközi szakirodalomra támaszkodva adja meg minden címszó esetében azt a fellelhető legősibb nyelvet, amely a szó ismert forrása. A szerző nem elégszik meg a forrásnyelv közlésével, hanem aprólékos filológiai munka eredményeképpen lépésenként ismerteti azokat a közvetítő és átadó nyelveket, amelyeken keresztül a szó nyelvünkbe került. Bemutatja azt az izgalmas utat, amely során az ősi jelentésből, az ősi szóalakból létrejött a magyar nyelvben ma használatos jelentés és szóalak.

Az Idegenszó-tár segítséget nyújt az idegen szavak helyesírásában, és ahol szükséges feltünteti a szó helyes kiejtését is. Függelékében közli több mint 300 idegen rövidítés, idegen mozaikszó feloldását és értelmezését.

A szerző, Tótfalusi István több évtizedes munkássága alatt több mint húsz magas színvonalú tudományos ismeretterjesztő könyvet, szótárat és lexikont állított össze. A nagyközönség körében igen népszerűek korábbi szótárai, pl.: a Nyelvi vademecum, az Idegen szavak magyarul és a Kis magyar nyelvklinika.

A TINTA Könyvkiadó szótáraival, nyelvészeti szakkönyveivel méltán váltott ki elismerést. A kiadó korábbi szótársikerei (pl.: Magyar szókincstár) mellé az Idegenszó-tárt ajánljuk a szótárforgatók népes táborának és mindazoknak, akik többet kívánnak tudni nyelvünk eddig rejtett titkairól.

 

Product image

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Click the button below to add the Idegenszó-tár / Idegen szavak értelmező és etimológiai szótára / by Tótfalusi István / Tinta Könyvkiadó / Dictionary of foreign words for Hungarians to your wish list.