Loading... Please wait...

Nyelvjárástani munkafüzet by Parapatics Andrea / Feladatok a magyar nyelv területi változatosságának megismeréséhez / Tinta könyvkiadó 2018 / Paperback / Hungarian language dialects workbook

$15.99
SKU:
9789634091288
Weight:
13.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Nyelvjárástani munkafüzet by Parapatics Andrea / Feladatok a magyar nyelv területi változatosságának megismeréséhez / Tinta könyvkiadó 2018 / Paperback / Hungarian language dialects workbook

Paperback 2018

ISBN: 9789634091288 / 978-9634091288

ISBN-10: 9634091288

PAGES: 50

PUBLISHER: Tinta könyvkiadó

LANGUAGE: Hungarian / Magyar

 

Hungarian Description:

A kiadvány a nyelvjárástani ismeretek tanításához kínál eltérő nehézségű, változatos, nemcsak szókincsbővítő, hanem aktuális elméleti ismereteket átadó és különböző kompetenciaterületeket fejlesztő gyakorlatokat is a felső tagozatos, illetve a középiskolás tanulók számára. 

A munkafüzet egyrészt bepillantást nyújt a hagyományos paraszti kultúra világába, találkozunk annak - a fiatalok többsége számára ma már szinte ismeretlen - munkafolyamataival és eszközeivel, sajátos világképével, a köznyelvi szókészlettel nem jelölt szabadidős tevékenységeivel, ételekkel, külső és belső emberi 

tulajdonságokkal. Másrészt tudatosabb nyelvhasználókká teszi a tanulókat: indirekt módon vezet rá a Nemzeti alaptantervben is hangsúlyozott szociolingvisztikai, többnormájú szemléletre, és nevel ezáltal egy elfogadóbb attitűdre. 

A sokszínű, játékos feladatok között sok irányul a grammatikai ismeretek tájszavakon keresztül történő elmélyítésére, de a szótárhasználati, a szövegértési és a szövegalkotási készség fejlesztésére is: hol egy „magyaros” étterem menüjét kell megtervezni, vagy dobókocka segítségével történetet rögtönözni, hol családi interjú vagy érvelő fogalmazás készítése a feladat. Az utolsó fejezet a tanulók önreflexióra késztetésével kínál megoldást a regionális eredetű helyesírási hibák csökkentésére. 

A munkafüzet végén megtalálhatók a feladatok megoldásai, ezért mind az önálló, mind az iskolai munkára alkalmas. 

 

About the Author:

Parapatics Andrea a Pannon Egyetem oktatója, a tapolcai Batsányi János Gimnázium magyartanáraként pedig egy évtizedes közoktatási tapasztalattal is rendelkezik. Az Anyanyelv-pedagógia folyóirat egyik alapító szerkesztőségi tagja. Az MTA–ELTE Geolingvisztikai kutatócsoport tagjaként a magyar nyelvterület több tucat kutatópontján készített szövegfelvételeket és interjúkat. A TINTA Könyvkiadónál 2008-ban megjelent Szlengszótára óta is rendszeresen publikál szociolingvisztikai, dialektológiai és anyanyelv-pedagógiai tanulmányokat.

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Nyelvjárástani munkafüzet by Parapatics Andrea / Feladatok a magyar nyelv területi változatosságának megismeréséhez / Tinta könyvkiadó 2018 / Paperback / Hungarian language dialects workbook to your wish list.