Loading... Please wait...

Ne kérdezd, ki voltam - Karády Katalin, a díva emlékére by Péter Zsolt / Szépmives kiadó / In memory of the diva, Katalin Karádi / Hardcover

$29.99
SKU:
9786155662034
Weight:
20.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Ne kérdezd, ki voltam - Karády Katalin, a díva emlékére by Péter Zsolt / Szépmives kiadó / In memory of the diva, Katalin Karádi / Hardcover

Hardcover 2016

ISBN: 9786155662034  /  978-6155662034

ISBN-10: 6155662037

PAGES: 240

PUBLISHER: Szépmives kiadó

LANGUAGE: Hungarian / Magyar

 

Hungarian Description:

Egy fájón búgó hang valahonnan az Égből. A szívre helyezett parázs pergő hamuja. Akinek lábánál a tenger álmodott. Dizőz és nemzeti intézmény: Karády Katalin.
Olyan gyémántragyogású csillag volt, amit itthon és a halált süvöltő orosz hómezőn ugyanúgy látni lehetett. Mert a legszebb csók volt, amit meg nem adott az élet. Égve dobták el, mert mindig izzott valami jéghideg forrósággal. Nem volt jó színésznő, csupán elhitető színésznő volt. Szögletes mozgású, tündéri trampli. Mégis talán maga Ady Endre is beleszeretett volna. Dalaival az emberek szívét csókolta meg, hogy tovább tudjanak dobogni... A háta volt zseniális, ahogy elmenni tudott. Elvitte vállán az időt, a filmjeit, a legendáját... Az ítéletet, a rá mért titokzatos büntetést kutatta, a Labirintus bejáratát. A bűnös nő, aki elkárhozni nem tud, s ezért a férfiak végzetévé lesz. De ez a végzet mindig közös. Elment, elrohant, mert elégett a szíve. Játszott a történelemmel, játszott és énekelt. Majd odahagyott huszonvalahány filmet, sikert, álmokat, s egy elveszített háborút. Átkelt az óceánon, hogy kalaposnő legyen.
"Ne kérdezd, ki voltam, / A csókodat én akartam, / ha majd egyszer megsokalltad, / azt mondom - agyő!" Lehullott a parázs a hamvadó cigarettavégről. Végigszívták. ő vissza sem nézett, és nem mondhatta senki, hogy AGYő. (Mihalicza Tamás, 1990)

 

Karády Katalin, született Kanczler Katalin Mária, (Budapest, Kőbánya, 1910. december 8. – New York, 1990. február 7.) magyar színésznő, kalapszalon-tulajdonos, sanzonénekes.

Zilahy Lajossal együtt alapító tagja lett a Magyar–Szovjet Művelődési Társaságnak. Ekkor lemezre vett több orosz témájú dalt. Ilyen volt a Katyusa, a Csendes az éj (Тёмная ночь) Szép ez az éj címmel és a Gyévuska. A dalt egyébként Mezey Mária is elénekelte, de a hatalomnak nem tetszett a dal túlzottan vallásos vonatkozása.

A háború után fokozatosan mellőzötté vált. 1945–48 között még az Operettszínház foglalkoztatta, több operett főszerepét játszotta el: Maya (1945), Sybill (1945), Fekete liliom (1946), Vera és családja (1947), Bál a Savoyban (1948). Az újrainduló magyar filmgyártás viszont már nem számolt vele. 1947-ben szerepelt ugyan a Betlehemi királyok című rövidfilmben, majd játszott még az 1948-as Forró mezőkben, de ez már az utolsó filmje volt. A kommunizmusban nem jutott hely a Horthy-rendszer ünnepelt sztárjának. 1949-ben a hivatalos kultúrpolitika betiltotta a filmjeit, ő maga pedig nem léphetett fel többé budapesti nagyszínházban. Karády nehezen viselte a mellőzöttséget, a vidéki kultúrházak részeg közönségét, akik kifütyülték. 1950 nyarán, Gobbi Hilda közbenjárásával még felléphetett a Fővárosi Nagycirkuszban megrendezett "Színészek a porondon" című esztrádműsorban. Valószínűleg ez volt a legutolsó budapesti fellépése. Ezután már csak vidéken léphetett fel. Utolsó magyarországi fellépése 1950 őszén volt Kecskeméten, ahol – saját nyilatkozata szerint – a közönség kifütyülte, és sörösüvegeket vágtak hozzá.

 

English Description:

Katalin Karády (8 December 1910 – 8 February 1990) was a Hungarian actress and singer. A leading actress in Hungarian movies made between 1939–1945, she is best known outside Hungary as an awardee of the Righteous among the Nations honour for rescuing a number of Hungarian Jews.

 

Early years

Katalin Karády was born as Katalin Kanczler, on 8 December 1910 in Budapest. She spent her childhood in the Kőbánya district with seven siblings in great poverty. Her parents were Rozália Lőrinc and Ferenc Kanczler, a shoemaker, whom Katalin remembered as an aggressive person. Helped by a charity organization, she spent five years in Switzerland and the Netherlands. After returning home, she studied in a Women's Marketing school, already famed for her beauty. With the language knowledge from previous years, her simple clothing and vigorous demand for cleanliness, she already stood out from her classmates. After her father's death in 1930, she married Rezső Varga, a customs official, 30 years older than herself, but they divorced after a few months.

 

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Ne kérdezd, ki voltam - Karády Katalin, a díva emlékére by Péter Zsolt / Szépmives kiadó / In memory of the diva, Katalin Karádi / Hardcover to your wish list.