Loading... Please wait...

Magyar Csillagok -versek a magyar történelem nagyjaihoz by Pomogáts Béla / Hungarian Stars - Poems for the Giants of Hungarian History / Éghajlat könyvkiadó 2014 / Hardback Embossed cover

$59.99
SKU:
9789639862654
Weight:
25.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Magyar Csillagok -versek a magyar történelem nagyjaihoz by Pomogáts Béla / Hungarian Stars - Poems for the Giants of Hungarian History / Éghajlat könyvkiadó 2014 /

Hardcover 2014

ISBN: 9789639862654 / 978-9639862654

ISBN-10: 9639862657

PAGES: 1159

PUBLISHER: Éghajlat könyvkiadó

LANGUAGE: HUNGARIAN / MAGYAR

 

Hungarian Summary:

A magyar történelem nagy alakjaival sokféleképp ismerkedhetünk. A történettudomány tényeit egészítheti ki az irodalom a maga szubjektív töltetével. Aligha van izgalmasabb olvasata a múltnak, mint amit a különböző korok költői kínálnak. Milyen kép rajzolódik ki Attiláról Zrínyi, Ady vagy Tornai József verseiben; Szent Istvánról Babits, Pilinszky vagy Nagy Gáspár tollán? Hogyan látja Széchenyit Arany, Weöres vagy Ferenczes István? Álmos herceg, Szilágyi Erzsébet, Esze Tamás, Görgei Artúr és Nagy Imre is megelevenednek e gyűjtemény lapjain. A történelmi-lírai panoptikum páratlanul gazdag, az olvasó kedvére válogathat az arcképek, olvasatok között. Arra is rádöbbenhetünk, hogy történelmi példára, mintára mindig szükségünk van. Nem nélkülözhetjük nagyjainkat. 

„Történelmi példára, mintára mindig szükségünk van. Nem nélkülözhetjük a nagyjainkat!”

Irodalmunk egyszerre „tükre” és „mintája” a nemzet életének: „tükör”, mely híven mutatja a magyarság történetét, akár a nemzeti tudat mélyebb övezeteiben végbemenő változásokat, és „minta”, amely vonzó és elismert értékeket állít a nemzet elé.

A költészetben megmutatkozó mintának egyéni és közösségi magatartást szabályozó szerepe van. A magyar história nagy egyéniségei ugyanis olyan tulajdonságokat, jellemvonásokat mutatnak, amelyeknek az erkölcsi kisugárzása, világkép- és jellemformáló hatása igen jelentős szerepet tölt be a nemzeti tudat történeti folytonosságának fenntartásában.

Ennek megfelelően:
Árpád fejedelem, Szent István, Szent László, Hunyadi János, Mátyás király, Bethlen Gábor, Pázmány Péter, gróf Széchenyi István, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, gróf Tisza István, gróf Teleki Pál, Nagy Imre, illetve történelmünk más nagyszabású hőseinek alakja morális példát jelent, valóságismeretre, közösségi hűségre, eszmei következetességre tanít.

Minden nemzetnek szüksége van egy ilyen panteonra... Talán leginkább a magyar irodalom, ezen belül is a költészet őrzi nemzeti nagyjainknak az emlékezetét.

A történettudomány tényeit a maga szubjektív töltetével hasznosan egészíti ki az irodalom. Aligha van izgalmasabb olvasata a múltnak, mint amit a különböző korok költői kínálnak. Pl. milyen kép rajzolódik ki Attiláról Zrínyi, Ady vagy Tornai József verseiben; Szent Istvánról Babits, Pilinszky vagy Nagy Gáspár tollán? Hogyan látja Széchenyit Arany, Weöres, vagy Ferenczes István?...

A válaszok megelevenednek ennek a gazdag, szépkivitelű gyűjteménynek a lapjain... 

 

Magyar Csillagok -versek a magyar történelem nagyjaihoz by Pomogáts Béla 1.JPG

Magyar Csillagok -versek a magyar történelem nagyjaihoz by Pomogáts Béla 6.JPG

Magyar Csillagok -versek a magyar történelem nagyjaihoz by Pomogáts Béla 10.JPG

Magyar Csillagok -versek a magyar történelem nagyjaihoz by Pomogáts Béla 25.JPG

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Magyar Csillagok -versek a magyar történelem nagyjaihoz by Pomogáts Béla / Hungarian Stars - Poems for the Giants of Hungarian History / Éghajlat könyvkiadó 2014 / Hardback Embossed cover to your wish list.