null

Kincskereső kisködmön - Mindenki Jánoskája by Móra Ferenc / Illustrated by Reich Károly rajzaival / Móra könyvkiadó 1962 / Az én könyvtáram - Az ifjúsági irodalom remekei / Two hungarian novels

No reviews yet Write a Review
$19.99
SKU:
Kincskereső-MindenkiJanoskaja
UPC:
Kincskereső-MindenkiJanoskaja
Weight:
18.00 Ounces
In Stock & Ready To Ship!
Current Stock:Only left:

Frequently Bought Together:

Total: Inc. Tax
Total: Ex. Tax

Description

 

Kincskereső kisködmön - Mindenki Jánoskája by Móra Ferenc / Illustrated by Reich Károly rajzaival / Móra könyvkiadó 1962 / Az én könyvtáram - Az ifjúsági irodalom remekei / Two hungarian novels

Hardcover

PAGES: 260

PUBLISHER: Móra könyvkiadó

LANGUAGE: HUNGARIAN / MAGYAR 

 

!!! Condition of this book is USED VERY GOOD !!!  INSIDE LIKE NEW !!!

 

Hungarian Description:

Kincskereső kisködmön

Móra Ferenc talán legismertebb, önéletrajzi ihletésű ifjúsági műve. A kis Gergőt édesapja, a szegény szűcs végtelen szeretettel és bölcsességgel neveli. Saját bőrén, tapasztalatok árán gyarapodik a kisfiú világról való ismerete, s ez mélyebb nyomokat hagy benne, mintha csak a szülői intelmeket hallgatná. Az áhított kisködmön lassan, de sok-sok szeretettel készül. Nem is meglepő, hiszen csodaködmönt varr a szűcsmester, melyben tündér fog lakni. Márton szűcs sok mindent mesél fiának, miközben a kisködmönbe belehímzi szíve minden szeretetét. Így lesz belőle csodaködmön, ami azonban csak akkor kényelmes, ha viselője mindig igazat mond, emberül viselkedik.

A ​Kincskereső kisködmön Móra gyermekek számára írt művészi önéletrajza. Fény-árnyék váltakozása, világosság harca a sötéttel, látszólagos idillek, a mélyükön meghúzódó tragédiákkal; Móra varázsos művének témája végső soron az emberi élet. Hősies küzdelem ez a lét: naponként megújuló harc a szegénység és annak talaján fakadó szomorúság ellen.

Mindenki Jánoskája

A szegény nép szeretete és a jóság dicsérete csendül ki Jánoska történetéből. A falu koldusának nevelt unokája nemcsak az olvasó szívét hódítja meg, hanem a zárkózott, mindig szomorú földesúrét is, aki elvesztett unokáját gyászolja. Mire kiderül, hogy Jánoska nem más, mint a földesúr elvesztett unokája, a nagyúr már régen sajátjaként szereti a kedves kisfiút.
A kötet többi elbeszélése is gyerektörténetet elevenít meg, néhány közülük Móra Ferenc gyermekkorának emlékeit idézi.

 

Tartalom / Contents:

Furcsa faluk 167
Mátyást keresnek, Jánost találnak 172
A Posztószél-kastély 181
A falu becsülete 187
A szomorú ház 198
Mindenki Jánoskája 202
Jánoska nagy fába vágja a fejszét 208
Karácsonyest a putriban 215
Isten haragja 223
Jég esik, könny hullik 230
A záloggyerekek 235
Mit beszél az a kép? 242
Csetverneki Thurán Jánoska 250
Galamb-vár 254
Móra Ferenc 257

 

About the Author:

Móra Ferenc (1879-1934) a magyar irodalom egyik jelentős mestere, számos, az ifjúság számára írt könyvek szerzője. Nem korszakos nagy művész, nem remekművek vagy hatalmas alkotások jellemzik munkásságát. Egyszerűen jó és érzékeny író, akit élvezet olvasni. Élvezet olvasni, mert stílusa az élő beszédre emlékeztet, témái érdekesek és mély emberség és szeretet sugárzik írásaiból. A kisemberek sorsának, a legfontosabb emberi érzéseknek és a gyermekek világának krónikása. Szava halk, s éppen ez a halk hang ejti rabul az olvasót - legyen az gyermek vagy felnőtt.

 

Ferenc Móra was born in Kiskunfélegyháza, into a financially poor family. His father Márton Móra was a tailor, and his mother Anna Juhász was a baker. He acquired his formal education under the most extreme hardships because of the financial poverty of his family. At the Budapest University he earned the degree of Geography and History education but worked as a teacher only for one year at Felsőlövő, Vas county. He was a prominent figure of youth literature in Hungary. His parallel career of museology started in 1904 at the combined library and museum of Szeged serving the county capital of Szeged and its surrounding Csongrád county. He was appointed as the director of the combined library and museum of Szeged and Csongrád county in 1917 and served in that post as director until 1934, when he died, aged 54, at Szeged.

 

 

 

 

 

Product Reviews

No reviews yet Write a Review