Loading... Please wait...

Gallföldön, rabságban by Harsányi László / Hadifogoly - Emlékezések / Mundus kiadó 2000 / Memoirs of a Hungarian POW / Hardcover

$29.99
SKU:
9638033606
Weight:
18.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Gallföldön, rabságban by Harsányi László / Hadifogoly - Emlékezések / Mundus kiadó 2000 / Memoirs of a Hungarian POW / Hardcover

Hardcover 2000

PAGES: 187

ISBN: 9789638033604  /  978-9638033604

ISBN-10: 9638033606

PUBLISHER: Mundus kiadó

LANGUAGE: Hungarian / Magyar

 

Hungarian Description:

"A hadifoglyok vert menete az egyik város szűk utcáján gyalogol erőltetett menetben. Az úttest felett vastraverzekből készült felüljáró ível. A járdákon két oldalt felizgatott tömeg: ordítanak, köpködnek, a mi menetünk szélén haladókat ököllel ütlegelik, kiugrik közülük egy rossz arcú alak, vastag drótdarab a kezében - odahaza csikódrótnak nevezték, nem könnyű hajlítani -, a végét markolja, aztán elkezdi vele csépelni a hozzá legközelebb haladókat..."
"Ez az esős idő jó pár napon át tartott, s a legelőn, a mintegy kétezer összezsúfolt ember számára leírhatatlan helyzetet teremtett. A talaj a nedvesség következtében fellazult, a bakancsok tipródása folytán a füves felület pillanatok alatt elenyészett, s minél idegesebben topogtak a szerencsétlenek az így keletkezett sárban, annál mélyebbre süppedtek bele. Az éjszakát ebben a felülről hulló, s lent sártengerré váló szörnyű pokolban kellett eltölteniük... aztán másnap-harmadnap ugyanez folytatódott, amikor a gyengeségtől már állni sem tudtak, akkor a szörnyű sárba lefektették a köpenyüket, arra feküdtek..."
"Amikor Jenő elmesélte, hogy - akárcsak a többi parasztnál - náluk is redukálták a napi élelem-adagot, s ugyanúgy csak krumplit kapott, mint a legtöbb magyar és német hadifogoly, tréfálkozni kezdtünk vele, hogy mi a magunk nyomorúságát még csak megértjük, de nála a háziak leánya még biztosan a harmincas évei alatt jár, tehát rajta múlik, hogy fordít-e a során... ahogyan Jenő mesélte, a leány nyomban elhagyta magát, ezáltal mindketten egyensúlyukat vesztették, s teljes hosszukban bezuhantak a szénakészlet közepébe. E jótékony segítség megkönnyítette mindkettőjük helyzetét, s ettől kezdve Jenő élelmezése többé nem hagyott kívánnivalót maga után..."
"A konok fal, amelybe bele ütköztünk, valahányszor a jövőnkre, sorsunkra gondoltunk, úgy dobta vissza gondolatainkat, mint valami betontömb a labdát. Ezért akartuk mindenféle léhasággal agyonütni az időnket, ha találkozhattunk, s ezért estünk kétségbe, mihelyt a gondolatainkkal magunkra maradtunk. Kemény próbatétel volt ez..."

 

Tartalom / Contents:

A "háborús" könyvek missziója (Tarczai Béla) 5
Tartalom 7
Háború, elindulás Marcaltőről 9
Kaszárnyaéletünk 21
Fogolytáborok 43
A Tulle-i fogolytábor - kihelyezésünk parasztokhoz 87
Aratás után 119
Fogoly karácsonyunk - visszatérés a táborba 143
A hazatérés 161
Újra otthon 175
Epilógus 183
Fotódokumentumok  

 

 

 

 

 

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Gallföldön, rabságban by Harsányi László / Hadifogoly - Emlékezések / Mundus kiadó 2000 / Memoirs of a Hungarian POW / Hardcover to your wish list.