null

Értelmező szótár + (2 kötet) / Értelmezések, példamondatok, szinonimák, nyelvhasználati tanácsok és fogalomköri csoportok / editor: Eőry Vilma / Tinta Könyvkiadó / Hungarian explanatory dictionary in 2 volumes

No reviews yet Write a Review
$95.99
SKU:
9789637094736
UPC:
9789637094736
Weight:
100.00 Ounces

Frequently Bought Together:

Total: Inc. Tax
Total: Ex. Tax

Description

Értelmező szótár + (2 kötet) / Értelmezések, példamondatok, szinonimák, ellentétek, szólások, közmondások, etimológiák, nyelvhasználati tanácsok és fogalomköri csoportok / editor: Eőry Vilma / Tinta Könyvkiadó / Hungarian explanatory dictionary in 2 volumes

 
Language: Hungarian

FőszerkesztőEőry Vilma
Sorozatszám13,14
Oldalszám1 850
Kötés típusakeménytáblás
FormátumB/5
ISBN9789637094736 / 978-9637094736
Tömeg3,02 kg/db

Made in Hungary

2007

 

Az Értelmező szótár+ egynyelvű kéziszótár. Azonkívül, hogy magyarázza a címszavakat, és használatukat példamondatokkal világítja meg, sokféle nyelvi ismeretet, számos hasznos tudnivalót is közöl róluk. A szótár magyar anyanyelvűek, elsősorban fiatalok számára készült, és alkalmas az anyanyelvoktatásban való felhasználásra.

 

A kétkötetes kézikönyvben a 16 065 címszóhoz hozzákapcsolva 250 000 nyelvi adat található. A klasszikus értelmező szótári funkciók mellett ugyanis – a magyar szótárirodalomban először – egyetlen szótárban számos ismeretet tartalmaz a szócikkekbe beépítve: 
– megadja a szinonimákat, 
– felsorolja az ellentéteket, 
– szókapcsolatokat, szólásokat, közmondásokat közöl, 
– tájszavakat sorol fel. 

Ezeken a nyelvi adatokon kívül az Értelmező szótár+ egy szócikken belül még további információkat is ad: 
– jelzi a gyakoriságot, 
– közli az etimológiát, 
– nyelvhasználati tanácsokkal szolgál, 
– felsorolja utótagjuk szerint az összetételeket, 
– illusztrációkkal szemléltet. 

A negyedmillió nyelvi adat szemléletesen mutatja be, hogy szavaink nem elszigetelten, önmagukban állnak nyelvünkben, hanem szinonimáikkal, ellentéteikkel, szókapcsolataikkal hálót alkotnak. A szótár szerkesztői először vállalkoztak arra, hogy a szavaknak ezt a szövevényes kapcsolatrendszerét egyetlen szótárban mutassák be. Erre utal a szótár címében szereplő "+".

A szavak összetartozását szemlélteti a kötet végén található fogalomköri csoportosítás is, amely első ízben adja közre fogalomkörökbe rendezve a magyar szavakat

Az Értelmező szótár+ szerkesztői a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete nyelvművelő és nyelvi tanácsadó osztályának tudományos kutatói, a szótár szerkesztése során felhasználták a jelentéstan, a lexikológia és a lexikográfia legújabb eredményeit.

Bízunk benne, hogy az Értelmező szótár+ azzal, hogy nemcsak megmagyarázza a szavakat, hanem sokféle ismeretet is közöl róluk, sokak számára nyújtja a szavaink közötti összefüggések felfedezésének izgalmas élményét, és segíti anyanyelvünk szókincsének, ezzel együtt kultúránknak minél alaposabb megismerését.

Az Értelmező szótár+ 2010-ben elnyerte a Kiváló Magyar Szótár díjat.

 

Product image

Product Reviews

No reviews yet Write a Review