Loading... Please wait...

Értelmező szótár + (2 kötet) / Értelmezések, példamondatok, szinonimák, nyelvhasználati tanácsok és fogalomköri csoportok / editor: Eőry Vilma / Tinta Könyvkiadó / Hungarian explanatory dictionary in 2 volumes

$95.99
SKU:
9789637094736
Weight:
100.00 Ounces

Out of Stock

Product Description

Értelmező szótár + (2 kötet) / Értelmezések, példamondatok, szinonimák, ellentétek, szólások, közmondások, etimológiák, nyelvhasználati tanácsok és fogalomköri csoportok / editor: Eőry Vilma / Tinta Könyvkiadó / Hungarian explanatory dictionary in 2 volumes

 
Language: Hungarian

FőszerkesztőEőry Vilma
Sorozatszám13,14
Oldalszám1 850
Kötés típusakeménytáblás
FormátumB/5
ISBN9789637094736 / 978-9637094736
Tömeg3,02 kg/db

Made in Hungary

2007

 

Az Értelmező szótár+ egynyelvű kéziszótár. Azonkívül, hogy magyarázza a címszavakat, és használatukat példamondatokkal világítja meg, sokféle nyelvi ismeretet, számos hasznos tudnivalót is közöl róluk. A szótár magyar anyanyelvűek, elsősorban fiatalok számára készült, és alkalmas az anyanyelvoktatásban való felhasználásra.

 

A kétkötetes kézikönyvben a 16 065 címszóhoz hozzákapcsolva 250 000 nyelvi adat található. A klasszikus értelmező szótári funkciók mellett ugyanis – a magyar szótárirodalomban először – egyetlen szótárban számos ismeretet tartalmaz a szócikkekbe beépítve: 
– megadja a szinonimákat, 
– felsorolja az ellentéteket, 
– szókapcsolatokat, szólásokat, közmondásokat közöl, 
– tájszavakat sorol fel. 

Ezeken a nyelvi adatokon kívül az Értelmező szótár+ egy szócikken belül még további információkat is ad: 
– jelzi a gyakoriságot, 
– közli az etimológiát, 
– nyelvhasználati tanácsokkal szolgál, 
– felsorolja utótagjuk szerint az összetételeket, 
– illusztrációkkal szemléltet. 

A negyedmillió nyelvi adat szemléletesen mutatja be, hogy szavaink nem elszigetelten, önmagukban állnak nyelvünkben, hanem szinonimáikkal, ellentéteikkel, szókapcsolataikkal hálót alkotnak. A szótár szerkesztői először vállalkoztak arra, hogy a szavaknak ezt a szövevényes kapcsolatrendszerét egyetlen szótárban mutassák be. Erre utal a szótár címében szereplő "+".

A szavak összetartozását szemlélteti a kötet végén található fogalomköri csoportosítás is, amely első ízben adja közre fogalomkörökbe rendezve a magyar szavakat

Az Értelmező szótár+ szerkesztői a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete nyelvművelő és nyelvi tanácsadó osztályának tudományos kutatói, a szótár szerkesztése során felhasználták a jelentéstan, a lexikológia és a lexikográfia legújabb eredményeit.

Bízunk benne, hogy az Értelmező szótár+ azzal, hogy nemcsak megmagyarázza a szavakat, hanem sokféle ismeretet is közöl róluk, sokak számára nyújtja a szavaink közötti összefüggések felfedezésének izgalmas élményét, és segíti anyanyelvünk szókincsének, ezzel együtt kultúránknak minél alaposabb megismerését.

Az Értelmező szótár+ 2010-ben elnyerte a Kiváló Magyar Szótár díjat.

 

Product image

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Click the button below to add the Értelmező szótár + (2 kötet) / Értelmezések, példamondatok, szinonimák, nyelvhasználati tanácsok és fogalomköri csoportok / editor: Eőry Vilma / Tinta Könyvkiadó / Hungarian explanatory dictionary in 2 volumes to your wish list.