null

Dióbél királyfi by Móra Ferenc / Illustrated by Reich Károly rajzaival / Móra könyvkiadó 2002 / 7th edition - hardcover

No reviews yet Write a Review
$19.99
SKU:
9631177009
UPC:
9631177009
Weight:
16.00 Ounces
In Stock & Ready To Ship!
Current Stock:Only left:

Frequently Bought Together:

Total: Inc. Tax
Total: Ex. Tax

Description

Dióbél királyfi by Móra Ferenc / Illustrated by Reich Károly rajzaival / Móra könyvkiadó 2002 / 7th edition - hardcover

Hardcover 2002

ISBN: 9789631177008  /  978-9631177008

ISBN-10: 9631177009

PAGES: 152

PUBLISHER: Móra könyvkiadó

LANGUAGE: HUNGARIAN / MAGYAR 

 

Hungarian Description:

Mikor Dióbél megszületett, nagyon kicsi volt. apját azzal csúfolták a szomszédok, hogy nem lesz gondja bölcsőre, megteszi egy dióhéj is. Így lett a kisfiú neve Dióbél.
Minthogy szülei nagyon szegények voltak, Dióbél a kastélyba került kisinasnak. Inaskodás helyett azonban az uraság két fiával játszott.
Innen a falusi kastélyból indult kalandos útjára a kis dióbél, aki kicsi termete ellenére is Kossuth katonája lett.
A megható történetet Reich Károly rajzai díszítik.

 

Tartalom / Contents:

Öregapám 5
Apám 10
Magam, az öreg 17
Tilinkó 21
Mindennapi kenyerünk 25
Dióbél királyfi 29
A macskavásár 33
Véges-végig csupa próba 42
Három nagy úr 49
Mikor a diófákat ültettük 54
Angyalok kertje 60
Kossuth Lajos tiszteletére... 65
Az a rossz Matykó gyerek! 70
Tamás úr maga marad 77
Málé Tót száz aranya 81
A hegedű 86
Vak Csiha furulyája 93
Világos után 98
Az ezüstkoporsó 102
Rosszjancsi úr 110
A nyomorúság kenyerén 113
Ó, Ló, Olló, Holló 117
Hírt hallok hazulról 122
Nádországban 127
Tilinkó utolsó lopása 131
A fogoly 136
Váratlan vendég 141
Kincskeresés 144
Öreg diófák alatt 149

 

About the Author:

(1879-1934) Móra Ferenc életében is a legnépszerűbb magyar írók közé tartozott; hatvan évvel a halála után még mindig az; nyilván így marad a jövőben is. Móra Ferenc könyveit jó olvasni: az olvasó gyönyörködik, néha együtt izgul a hősökkel, közben mosolyog, bár érzi, hogy tragédiákról van szó. Az olvasó szívébe zárja az írót. Ha az irodalmi érték a szeretetreméltóság - márpedig ez is irodalmi érték lehet -, akkor Móra Ferenc helye a legelsők között van. És talán nincs is még egy író, akinél annyira elválaszthatatlan egységben jelenik meg a derűs szelídség és a meg nem alkuvó, kemény férfiasság. És amúgy egész mellékesen, alighanem ő a legnagyobb magyar ifjúsági író. És ez önmagában sem kevés. De Móra ennél sokkal több. A szegénységből érkezett, egy örökösen pénzgondokkal küzdő kiskunfélegyházai szűcs fia volt. Nehéz körülmények közt tanult, de sokat tanult, mert kisgyermek korától művelt ember akart lenni. Ehhez a családban jó hagyományok adódtak. A szegény szülők lelkesedtek negyvennyolc emlékéért, Kossuthért, Petőfi költeményeiért. Volt Mórának egy tizenöt évvel idősebb bátyja, Móra István, aki tanítónak ment, de közben költő, néprajztudós volt, akinek verseit és cikkeit szívesen hozták a szegedi újságok; még színdarabot is írt serdülő leányok számára, amelyet bemutattak. Tehát ha nem is volt igazán híres költő, az alföldi városokban ismert és tisztelt irodalmi embernek számított. Ő biztatta és a korai években segítette hamar tehetségesnek bizonyuló öccsét. Móra Ferenc költőnek indult, gimnazista korában nemcsak az önképzőkörben tűnt ki, hanem egy félegyházi újság közölte is a diák írásait, s így az Alföldön, bátyja nyomában, már az ő neve is ismert kezdett lenni, amikor a fővárosban még senki sem tudott felőle. De csak húszéves korában volt anyagi. lehetősége, hogy beiratkozzék a budapesti egyetemre. Természetesen tanárnak indult, de az már meglepő, hogy nem irodalmi vagy nyelvi szakra ment, hanem földrajz-természetrajz szakosnak. Minden izgatta: a természettudomány is. Ebből származott az első komoly kellemetlensége.

 

Ferenc Móra (19 July 1879 – 8 February 1934) was a Hungarian novelist, journalist, and museologist.

Ferenc Móra was born in Kiskunfélegyháza, into a financially poor family. His father Márton Móra was a tailor, and his mother Anna Juhász was a baker. He acquired his formal education under the most extreme hardships because of the financial poverty of his family. At the Budapest University he earned the degree of Geography and History education but worked as a teacher only for one year at Felsőlövő, Vas county. He was a prominent figure of youth literature in Hungary. His parallel career of museology started in 1904 at the combined library and museum of Szeged serving the county capital of Szeged and its surrounding Csongrád county. He was appointed as the director of the combined library and museum of Szeged and Csongrád county in 1917 and served in that post as director until 1934, when he died, aged 54, at Szeged. Today the museum is named in his honor as the "Móra Ferenc Muzeum" which can be seen on the internet at many websites.

 

Product Reviews

No reviews yet Write a Review