Loading... Please wait...

Botond - ezer év magyar regéi és mondái by Komjáthy István / A 1000 years of Hungarian tales and legends / Illustrated by András Győrfi / Móra Könyvkiadó 2015 / Hardcover

$25.99
SKU:
9789634150121
Weight:
15.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Botond - ezer év magyar regéi és mondái by Komjáthy István / A 1000 years of Hungarian tales and legends / Illustrated by András Győrfi / Móra Könyvkiadó 2015 / Hardcover

Hardcover 2015

ISBN: 9789634150121 / 978-9634150121

ISBN-10: 9634150128

PAGES: 128

PUBLISHER: Móra Könyvkiadó

LANGUAGE: HUNGARIAN / MAGYAR

 

Illustrations: Győrfi András

 

About the Author:

Komjáthy István 1917 március 30-án Felvidéken született, a csallóközi Ekelen, id.Komjáthy István jegyző és Szutter Mária tanítónő első gyermekeként.

Az első világháború ekkor már befejezéséhez közeledett és a család a következő években tovább gyarapodott. Édesapám itt végezte el a népiskolát, majd a  katolikus gimnáziumban érettségizett Komáromban.

Már iskolás éveiben nagy hatással volt rá a népmesék világa és a helybéli folklór. A magyar hitregevilág gyűjtéseit már egészen fiatalon szülőhelyén Csallóközben kezdte el, ahol az akkor még élő idős emberektől és regősöktől hallhatta a tündérmeséket és mondákat. Gyermekkorában a környéken lévő zsombékos határban lesték a lidércet, lakodalmakon rigmusoltak és hallgatták az öregek sámánisztikus regölését. Fenti emlékeit a Mondák Könyvében is megidézi, bemutatja a régi szokásokat, helybéli hiedelmeket, és szól a babonákról is. Így kerültek be a Mondák meseszövésébe a táltosok, ír a lúdvércről és a Tetejetlen Fáról, megjeleníti az Arany Atyácskát is.

 

Hungarian Summary:

A magyar mondavilág sokszínűségét mutatja be Komjáthy István válogatása, amely ezer év magyar történelmének különleges pillanatait tárja elénk. A Dunáról, a Balatonról szóló regék nem csupán mítoszteremtő erejük miatt fontosak, hanem azért is, mert idővel számos néphit és népszokás kapcsolódott hozzájuk. A honfoglalás és az államalapítás korszakát, jelentős alakjait bemutató regék mellett olvashatunk Károly Róbert, Nagy Lajos és Zsigmond király idejéből származó mondákat is. Külön fejezetbe kerültek a Mátyás királyról szóló történetek, valamint a 48-as forradalom és szabadságharc hőseinek emléket állító rövid elbeszélések, többek között Petőfi Sándorról és Bem apóról.

A kötetet 6-9 éveseknek és a téma iránt érdeklődő felnőtt olvasóknak ajánljuk.

botond-ezer-v-magyar-reg-i-s-mond-i-by-komj-thy-istv-n-a-1000-years-of-hungarian-tales-and-legends-1-.jpg

 botond-ezer-v-magyar-reg-i-s-mond-i-by-komj-thy-istv-n-a-1000-years-of-hungarian-tales-and-legends-5-.jpg

botond-ezer-v-magyar-reg-i-s-mond-i-by-komj-thy-istv-n-a-1000-years-of-hungarian-tales-and-legends-9-.jpg

botond-ezer-v-magyar-reg-i-s-mond-i-by-komj-thy-istv-n-a-1000-years-of-hungarian-tales-and-legends-14-.jpg

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Botond - ezer év magyar regéi és mondái by Komjáthy István / A 1000 years of Hungarian tales and legends / Illustrated by András Győrfi / Móra Könyvkiadó 2015 / Hardcover to your wish list.