Loading... Please wait...

ABIGÉL / FAMOUS HUNGARIAN NOVEL BY SZABÓ MAGDA ABOUT A YOUNG ADULT / 18. KIADÁS -18th EDITION

$39.99
SKU:
9789634153320
Weight:
15.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Abigél / Hungarian Novel By Szabó Magda

ISBN: 9789634153320 / 978-9634153320

ISBN-10: 9634153321

Kiadó: MÓRA FERENC IFJÚSÁGI KÖNYVKIADÓ ZRT

Oldalak száma: 396

Borító: KARTONÁLT, PAPERCOVER

Sorozatterv és borító: FARKAS ANNA

Súly: 410 gr

Nyelv: MAGYAR

Kiadás éve: 2016

Méret [mm]: 154 x 207 x 23

 

 
Az Abigél Szabó Magda ifjúsági műveinek sorában viszonylag későn, 1970-ben keletkezett, ám talán a legsikeresebb.

Gina, a regény hősnője 1943-ban elbúcsúzik otthonától és azoktól, akiket szeret, mert apja beadja a híres árkodi intézetbe. A kis ötödikes gimnazistát a rideg világ, a szokatlan, kegyetlen törvények lázadásra késztetik. Ám megtud valamit, ami maradásra bírja, és önként vállalja a rabságot...Hogyan igazodik el egy tizenöt éves kislány ebben a felnőtt-titkoktól terhes világban? Vajon hihet-e a naiv diáklegendában, amelyet a kertben álló korsós leányt formázó szobor alakja köré sző a lányok képzelete? Írjon talán ő is levelet Abigélnek, aki mindig segít a bajbajutottakon?A regényből 1978-ban többrészes filmváltozat készült, amelynek forgatókönyvét ugyancsak a szerző írta. A könyv és a film együttesen Szabó Magda egyik legnépszerűbb művévé tette az Abigélt. 

Ginát, az elkényeztetett pesti lányt 1943 őszén tábornok apja felpakolja és minden magyarázat nélkül elszakítva megszokott környezetétől egy vidéki református leánynevelő intézetbe viszi. Az árkodi Matulában egyedül maradó kislányt teljesen letöri a szépségtől mentes purintán környezet, ami annyira más, mint amihez hozzá volt szokva, hogy egyszerűen képtelen elfogadni helyzetét. Összevész osztálytársaival, s szökésre készül. A balul sikerült akció után azonban az apja felfedi előtte az igazat, s ezek után Gina önként vállalja a rabságot, s miután kibékül a többi ötödikessel is, 19-en lesznek testvérek, sőt már ő maga is kezd hinni a helyi legendákban. Például a Matula kertjében álló szobor, Abigél varázserejében, aki ha nagy bajban hozzá fordulnak a lányok mindig segít. 
De a háború és az ezzel járó változások egyre közelednek, s talán a vastag falak se lesznek sokáig biztonságosak egy olyan gyermek számára, akinek Vitay tábornok az apja.

Az Abigél Szabó Magda ifjúsági regénye, amely 1970-ben jelent meg először a Móra Könyvkiadónál. Népszerűsége azóta is töretlen, számos kiadást ért meg, valamint tévésorozathangoskönyv és musical is készült belőle. Kezdetben romantikus, kalandos lányregénynek tűnik, később azonban ennél komolyabbra fordul a cselekmény, a második világháború a gondtalan kamaszok életébe is begyűrűzik. A főszereplő Ginának a szeszélyes, elkényeztetett gyereklányból hirtelen megfontolt, felelősségteljes felnőtté kell válnia, hogy a saját és apja életét mentse.

Abigél (Abigail) is a young adult novel by the Hungarian author Magda Szabó. It was first published in 1970 and is her most widely read novel. In the Hungarian Big Read in 2005, it was voted the sixth most popular novel in Hungary.[1] It was the third most popular Hungarian novel on the list. The novel has been translated into Czech, French, German, Italian, Latvian, Polish, and Romanian.

 Szabó Magda (Debrecen, 1917. október 5. – Kerepes, 2007. november 19.) Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.


Szülővárosában, a mostani Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumában (akkor Dóczi Leánynevelő Intézet) tanult, itt érettségizett 1935-ben; 1940-ben a Debreceni Egyetemen kapott latin–magyar szakos tanári és bölcsészdoktori diplomát. A helyi Református Leányiskolában, majd Hódmezővásárhelyen tanított 1945-ig, amikor a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium munkatárs

 

img-2716.jpg

img-2707.jpg

 

img-2709.jpg

img-2713.jpg

img-2714.jpg 

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Click the button below to add the ABIGÉL / FAMOUS HUNGARIAN NOVEL BY SZABÓ MAGDA ABOUT A YOUNG ADULT / 18. KIADÁS -18th EDITION to your wish list.