Loading... Please wait...

A teremtés Ünnepe - The Feast of Creation / Tanulmányok, képek, liturgikus szövegek / Luther kiadó 2008 / Paperback / Essays, photos and liturgical texts

$15.99
SKU:
9789639571853
Weight:
16.00 Ounces
Quantity:

Product Description

A teremtés Ünnepe - The Feast of Creation / Tanulmányok, képek, liturgikus szövegek / Luther kiadó 2008 / Paperback / Essays, photos and liturgical texts

Paperback 2008

ISBN: 9789639571853  /  978-9639571853

ISBN-10: 9639571857

PAGES: 168

PUBLISHER: Luther kiadó

LANGUAGE: Hungarian / Magyar

 

Hungarian Description:

A kezünkben tartott könyv címében ünneplésre hív, mégpedig teremtésünneplésre. De vajon tudunk-e még igazán ünnepelni? Van-e egyáltalában okunk és jogunk az ünneplésre? Egyre inkább fenyegetett, vészterhes világban élünk: a nagyvárosokban alig kapunk levegőt, néha már csak palackos vizet merünk inni, lassan félünk kifeküdni a napra… A föld minden tájáról naponta zúdulnak ránk aggasztó hírek a természet pusztulásáról, az egyensúly felbomlásáról, a teremtett világ szenvedéseiről.
Az ökológiai krízis nem csupán sürgető gazdasági, politikai kihívás, hanem égető morális és teológiai kérdés is. Vajon fel tudjuk-e újra fedezni, hogy teremtmények vagyunk? A teremtés koronái, akiket az alkotó és gondviselő Úr jó gazdaként küld a teremtett világba, „hogy azt művelje és őrizze”?! (1Móz 2,15)
Bizonyára érezzük a téma – a teremtett világ megőrzése – szorító aktualitását. Azt is érezzük, hogy ez a keresztény közösség témája. Helye van ifjúsági táborokban és hittanórákon, bibliaórán és a gyülekezeti élet mindennapjainak konkrét gyakorlatában. Manapság lehetetlen keresztény emberként élni úgy, hogy ne érdekeljen a teremtett világ jövője, s hogy a teremtő Istenbe vetett hit ne határozza meg fogyasztói szokásainkat, felelős vagy felelőtlen életmódunkat.
A kötet teológiai tanulmányai, a hozzájuk kapcsolódó fotókkal együtt, megnyithatják szemünket, hogy újra rátaláljunk helyünkre, felelős küldetésünkre a teremtménytársak között. A kidolgozott istentiszteleti rend, a Lutheránus Világszövetség 2008-ra ajánlott LVSZ-vasárnapi liturgiája segíthet, hogy gyülekezeteinkben az ügyhöz méltó tartalommal, illő formában ünnepeljük a Teremtőt és ajándékait, bekapcsolódva a világkereszténység sokszínű, gazdagító családjának éltető vérkeringésébe. Hiszem, hogy az ilyen ünneplés igazi erőforrás lehet a hétköznapok feladataihoz, hiszen ma különösen is aktuális az apostoli figyelmeztetés: „… a teremtett világ sóvárogva várja az Isten fiainak megjelenését.” (Róm 8,19)
E válogatás segítségével közkinccsé tesszük a Déli Evangélikus Egyházkerület teológiai és fotópályázatára beérkezett értékes munkák színe-javát. A pályázat sikere bátorít arra, hogy csatlakozzunk a Lutheránus Világszövetség kezdeményezéséhez, és éljünk meg egyházunkban egy szeptemberi hetet a teremtés ünnepeként. Adjunk hálát a Teremtőnek a Földért és a világért, éljük meg emberségünket a teremtett világ részeként, és merjünk olyan életstílust felvállalni, amely hálásan és a teremtmény alázatával őrzi és műveli azt a környezetet, amelyben a Teremtő élni engedi.

 

Szerzők / Authors:
Koczor Tamás
Lukas Vischer
Gáncs Péter
Jerabek-Cserepes Csilla
Szabóné Mátrai Marianna
Kodácsy-Simon Eszter
Stermeczki András
Csonka Zsuzsanna
 
Szerkesztő / Editors:
Béres Tamás
Orosz Gábor Viktor
Szabóné Mátrai Marianna
Petri Gábor

 

Tartalom / Contents:

Gáncs Péter: Ajánlás 7
Szabóné Mátrai Marianna: Pályamunkák az első hitágazat és a gyülekezetközpontúság jegyében 9
Béres Tamás: Előszó 11
Lukas Vischer: Isten dicséretének helye az egyházi évkörben 15
Kodácsy-Simon Eszter: Fenntartható közösségek az egyházban 27
Jerabek-Cserepes Csilla: Helyünk a teremtménytársak között 43
Csonka Zsuzsanna: Krisztus-követés vagy fogyasztói életvitel 63
Koczor Tamás: A teremtettség csodálata 91
Stermeczki András: Helyünk a teremtettség rendjében 115
„Krisztus világossága ragyog mindenek felett" - Teremtésünnepi istentiszteleti liturgia 143
Liturgikus szövegek - Teremtésünnepi kollekta, bűnvalló és könyörgő imádságok, igei meditációk 161

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the A teremtés Ünnepe - The Feast of Creation / Tanulmányok, képek, liturgikus szövegek / Luther kiadó 2008 / Paperback / Essays, photos and liturgical texts to your wish list.