Loading... Please wait...

A Rackák Világa - Ferenci György és a Rackajam / Lajtos István fotóival / Book Album with Audio CD / Cartaphilus Könyvkiadó 2010 / Hardcover

$25.99
SKU:
9789632661735
Weight:
5.00 Ounces
Quantity:

Product Description

A Rackák Világa - Ferenci György és a Rackajam / Lajtos István fotóival / Book Album with Audio CD / Cartaphilus Könyvkiadó 2010 / Hardcover

Hardcover 2010

ISBN-10: 9632661737

ISBN: 9789632661735 / 978-9632661735

PAGES: 132

PUBLISHER: Cartaphilus Könyvkiadó

LANGUAGE: HUNGARIAN / MAGYAR

 

Hungarian Summary:

Rég volt már, mikor még Herfli Davidson volt Ferenczi – aki a legjobb magyar szájharmonikás - zenekara. Na persze a herfli mellett kiválóan hegedül, kiválóan énekel, sőt gitározni is tud, de legfőképpen kiváló frontember hősünk.

Olyan 2002 körül alakult át a bluesrock zenekar egyfajta népies zenekarrá. Megtartva a rock-gyökereket, keveredtek bele a magyar népzenébe, sőt elegyítették a kettőt sajátos áthallásokkal (pl. Hendrix Little Wing-jének násza a Kaszárnya kaszárnya című népdallal), majd később ezen újabban megtalált gyökerekből táplálkozó zenei hangulat találkozott a Nagy Magyar Költők verseivel. Így jelent meg 2006-ban a Petőfi album, Petőfi főleg népes ihletésű verseivel, műdalaival...

Az új lemez tulajdonképpen egy könyv CD melléklete. A könyv a zenekarról szól, de teszi ezt szó nélkül. Ez egy fotóalbum Lajtos István fotóival, aki két éve fényképezi a zenekart, ezügyből kifolyólag 128 oldalon. A képek többsége élethelyzeteket kap el, visszaadják a zenekar szellemiségét.

Nincs diszkográfia, zenekari történelem, csak idézetek a világirodalom nagyjaitól. Ady Endre, Thomas Mann, József Attila, Hamvas Béla, Kurt Vonnegut, Rejtő Jenő, József Attila... A felsoroltak közül sokan, ha a popvilág korában alkottak volna, bizton közük lett volna a rockhoz, a pophoz, mint ahogy sok mai költőt a többség rockzenésznek könyvel el, pedig csak arról van szó, hogy az utóbbi 60 évben a rock lett a leghatásosabb közlési mód, ez jut el a legtöbb emberhez.

Versesköteteket kevesek olvasnak manapság. Ezért is kiváló ez a zenekar, hogy visszalopja ezt a kultúrát azokhoz, akik már nemigen érintkeznének vele, ha egyszer kikerültek az általános és középiskolai képzés világából.

Az idézetek a humor, a forradalmiság és szabadság témáiból kerültek kiválasztásra, egyszóval az ifjúság és a zene legfőbb forrásaiból. Egy olyan „termék”, amit nem érdemes és nem is lehet letölteni, meg kell venni. A változó időkre a sajtótájékoztatón az örökké viccelődő Ferenczi tett egy aktuális megjegyzést, érdemes idézni: „A zenészeknek jót tesz a recesszió, mert most az életükért muzsikálnak.”

A lemezről: Ferenczi élete legjobb lemezének tartja. A korábbi években, évtizedben Gyuri írta jobbára a dalszövegeket, most is került pár szám a lemezre az ő tollából, így a Leányrablós és az Egyedül Budapesten.

A fúvós hangszerek megtalálhatóak a zenekarban, a kürt néha hozza a basszust, és a basszusgitáros gyakran játszik – kiválóan – szájzongorán (talán így hívják)... Ferenczi igazi jamkirály, hegedűn is nagy prímás. Ennek megfelelően kicsit – jó értelemben vett – mulatós-lakodalmas a zene, amit az utóbbi években csinál. Betyáros-lakodalmas. Így az ötödik dal is, a „Legújabb stílusú, ahogy Gyuribácsi szereti”. Érezzük jól magunkat, a zene erről is szól.

A Petőfi album nem ért véget pár éve, újabb Petőfi versek kaptak zenét, így a Nem ver meg engem az Isten. Szeretik a többszólamú énektémákat, ebben a dalban is kiélik ezt. Többeknek van jó énekhangja a zenekarban.

Felkerült az albumra egy tisztelgés a Hobo Blues Bandnek, a Tetovált lány egy népzenésített verzióját játszották fel. A zenekar nem felejtette el, hogy honnan jött, Hendrix is megmaradt, koncerten ebben a számban az All Along The Watchtower is visszaköszön. És természetes a dolog azért is, mert Földes László is sokat tett azért, hogy például József Attila, vagy más költők az ifjúsági kultúra részei maradjanak. Az idei év koncertjeinek egy sikeres egyvelege is felkerült a korongra: Megárad a szerelem - Izzik a galagonya - Lenn a Tiszán - Nő vagy - Milyen lárma. Jó kis kollázs...

Ferenczi huncut világának újabb erős darabja az Ökoballada a pulykáról. A pulykák ugyanis – mint kiderül – pacifisták. Falusias hippizmus. Az utolsó előtti jól sikerült tisztelgés Ady Endrének, és a zárótétel egy szép lassú blues, némi nashvilli hangzással, szép, kétszólamú énekkel.

 

 

A CD tartalma / CD Artists and Contributors:

A felvételeket készítő zenészek:


Apáti Ádám - bass, szájzongora, basszusharmonika, ének
Bimbó Csaba - teleportációs főigazgató
Bizják Gábor - kürt, vokál
Csicsó - manuálmenedzser
Farkas Mihály - cimbalom
Ferenczi György - herfli, hegedű, ének
Jankó Miklós - cajon, vokál
Kormos Levente - gitár, vokál
Pál István "Szalonna"- hegedű
Pintér Zsolt - mandolin, vokál
Roby Lakatos - leonidas rafaelian, cremona hegedű
Szokolay Dongó Balázs - tárogató, furulya


Tracklist / Song list / Dalok:

1. Tiltakozni és akarni
2. Leányrablós
3. Egyedül Budapesten
4. Csikós (Pusztán születtem...)
5. Legújabb stílusú, ahogy Gyuri bácsi szereti
6. Nem ver meg engem az Isten
7. Dongó Woodstockban
8. Tisztelet a HBB-nek Pesterzsébetről (Tetovált lány)
9. Esszencia táncrend
10. Illatodról
11. Ökoballada a pulykáról
12. Jáger Jóska balladája
13. Ady Endre esete a szivárványra kerüléssel
14. Tennessee Lonesome Blues

 

 

a-rack-k-vil-ga-ferenci-gy-rgy-s-a-rackajam-1.jpg

a-rack-k-vil-ga-ferenci-gy-rgy-s-a-rackajam-2.jpg

a-rack-k-vil-ga-ferenci-gy-rgy-s-a-rackajam-5.jpg

a-rack-k-vil-ga-ferenci-gy-rgy-s-a-rackajam-14.jpg

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the A Rackák Világa - Ferenci György és a Rackajam / Lajtos István fotóival / Book Album with Audio CD / Cartaphilus Könyvkiadó 2010 / Hardcover to your wish list.