Loading... Please wait...

A dobos felesége - ...és más történetek a Mártírok tükréből by JOSEPH STOLL - HUNGARIAN TRANSLATION of The Drummer's Wife / This is a collection of gripping, but true stories about the first generation of Anabaptists in the Netherlands

$55.00
SKU:
9786155624285
Weight:
15.00 Ounces
Quantity:

Product Description

 A dobos felesége - ...és más történetek a Mártírok tükréből by JOSEPH STOLL HUNGARIAN TRANSLATION of The Drummer's Wife / This is a collection of gripping, but true stories about the first generation of Anabaptists in the Netherlands. 

 

PAPERBACK 

ISBN: 9786155624285, 978-6155624285

PAGES 200

PUBLISHER: EVANGÉLIUMI

 

 

Hungarian Summary:

 A reformáció hatalmas viharként csapott le a 16. századi Európára. A kontinensen nyugtalanság lett úrrá, s omladozni kezdtek Róma oszlopai. A zűrzavar a palotájában lakó királytól az alpesi kunyhójában levő pásztorig mindenki életére kihatott. A reformáció igazi gyümölcsét az anabaptisták jelentették, akik a gyülekezet apostoli tisztaságát akarták helyreállítani. Az a cél lebegett a szemük előtt, hogy az újszövetségi keresztyénség mintáját alkalmazzák a 16. századi emberekre. Ez a jövőkép fenyegetést jelentett az államegyházaknak, ezért katolikusok és protestánsok egyaránt erősen elnyomták az anabaptista mozgalmat.

Sehol sem volt erősebb az üldöztetés, mint Hollandiában, Frízföldön és Groningenben, Hollandia északi és déli részein. Újra és újra megismétlődött a jelenet – elővezettek egy anabaptistát megkötözött kézzel és betömött szájjal, és hozzákötözték a máglyához, puskaport szórva szét körülötte. Azután meggyújtották a tüzet. Ám a mozgalom egyre terjedt. S a tüzek egyre égtek. A hatóságok hajthatatlanul járták a vidéket, anabaptisták után kutatva. Egyre nőtt a vértanúk száma. A testvérek akkor és ott jöttek össze, amikor és ahol tudtak: mezőkön, csűrökben vagy éjszaka a város egy-egy eldugott szögletében. Száz év elteltével megszűnt az üldöztetés. Thieleman J. van Braght holland mennonita püspök ekkor gyűjtötte össze a mártírokról szóló összes történetet, bírósági följegyzést és szenvedési beszámolót egyetlen hatalmas kötetben, mely a Mártírok tükre címet kapta. A dobos felesége e történelem egy részét beszéli el ismét mai nyelven és egyszerűbb formában.
 
 
English Summary:
 

This is a collection of gripping, but true stories about the first generation of Anabaptists in the Netherlands. The stories, although dramatized, are all taken from historic Anabaptist source books, such as Martyrs Mirror. The vision of these Anabaptists was to establish a church patterned directly after the New Testament. Such a vision was a threat to the established state churches, and the Anabaptist movement was strongly suppressed by both Catholics and Protestants. 
The Drummer’s Wife begins with a longer narrative account of the lives of an Anabaptist couple who lived during the turbulent period of 1531-1549 in the Netherlands. This longer account is followed by a number of shorter stories, covering the lives of Anabaptists who lived during the period from 1549 to 1569. 
This collection of historical narratives includes the account of Dirk Willems, who had escaped the authorities sent to arrest him, but then returned to save one of the deputies who had fallen through the ice on a frozen pond and was drowning. 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the A dobos felesége - ...és más történetek a Mártírok tükréből by JOSEPH STOLL - HUNGARIAN TRANSLATION of The Drummer's Wife / This is a collection of gripping, but true stories about the first generation of Anabaptists in the Netherlands to your wish list.