Loading... Please wait...

Új Pátria - Az Utolsó Óra Program Gyűjteményéből (1997-1998) / Kalotaszegi Népzene - Váralmási Pici Aladár És Bandája (Collected Village Music From Kalotaszeg) / Fonó Records Audio CD 1998 / FA-101-2

$15.99
SKU:
5998048510122
Weight:
5.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Új Pátria - Az Utolsó Óra Program Gyűjteményéből (1997-1998) / Kalotaszegi Népzene - Váralmási Pici Aladár És Bandája (Collected Village Music From Kalotaszeg) / Fonó Records Audio CD 1998 / FA1012

UPC 5998048510122

CONDITION: USED - VERY GOOD!!!! AS PICTURED!!!!

 

Product Details: 

Label: Fonó Records ‎– FA-101-2
Series: Új Pátria - Az Utolsó Óra Gyűjteményéből – 1.
Format: CD, Album
Country: Hungary
Released: 1998
Genre: Folk, World, & Country
Style: Folk, Népzene
 
 
 
Description:
Kalotaszegi népzene - Váralmási Pici Aladár és bandája - Új Pátria

A táncok mód-szeres megfigyelésére csak az 1940-es évektől kezdve került sor, majd a hatvanas években születtek meg az idevonatkozó tudományos értékelések, első sorban Martin György munkássága nyomán. A kalotaszegi hangszeres népzene gyűjtésében kiemelkedő Kallós Zoltán szerepe, aki a hetvenes évektől kibontakozó magyarországi és erdélyi táncházmozgalomban tevékenykedő zenészek, táncosok figyelmét erre a tájra is fölhívta, akik szintén bekapcsolódtak a gyűjtőmunkába.
Korábban több településen léteztek cigányzenész dinasztiák, amelyek nemcsak saját falujuk, hanem az egész vidék népzenei igényeit ellátták. Ilyen zenészközpont volt Bánffyhunyad, Gyalu, Magyarlóna, Szucság, Méra, Bogártelke, Magyargyerővásárhely, Kispetri és Váralmás. Helyenként parasztprímások is megtanulták a repertoárt (Inaktelke, Türe).
A könnyűzene térhódításával a hagyományos zene iránti igény a kalotaszegi falvakban jelentősen csökkent, így a cigányzenészek száma az utóbbi időben megcsappant, illetve az új helyzetnek megfelelően átképezték magukat

 
 
 
 

Tracklist:

1 Farsangi Táncpár (Csárdás És Szapora)  3:33
2 Hajnali, Csárdás És Szapora A Románoknak  8:11
3 Istvánnapi Köszöntők Felszegről  2:54
4 Verbunkosok  4:05
5 Hajnali, Csárdás És Csingerálás A Cigányoknak  9:22
6 Váralmási Magyar Verbunk, Legényes És Szapora      
 5:15
7 Karácsonyi Kánták  3:24
8 Felszegi Keserves, Hajnali, Csárdás És Szapora  8:23
9 Román Táncpár (Învârtita Rară Şi Iute)  6:59
10    
Hajnali Énekek  7:52
11 Tangó A Zsidóknak  1:00
12 Keserves, Hajnali, Csárdás És Szapora  9:17

 

More Details: 

 • Double Bass – Ötvös Sándor
 • Editor, Edited By, Research, Music Librarian, Compiled By – László Kelemen
 • Editor, Sleeve Notes – Pávai István
 • Engineer – Asztalos Tamás
 • Graphics – Sebestyén Judit
 • Photography By – Béla Kása
 • Translated By – Sue Foy
 • Viola – Lőrincz Albert "Ötvös Berci"
 • Violin – Cilika Gyula, Zagor "Pici" Aladár

 

 

UTOLSÓ ÓRA GYŰJTÉS

Bartók Béla 1907-ben a Gyergyói-medence falvait járva, egyik levelében félig tréfásan, félig bosszúsan ecsetelte a népzenei gyűjtőmunka nehézségeit: a régi magyar népdalok kutatója minden erőfeszítése dacára már akkor jobbára városi eredetű műdalokat talált, úgy tűnt, a nép-élethez kapcsolódó zenekultúra az utolsó óráját, sőt talán utolsó perceit éli. Napjainkig többször is hivatkoztak az „utolsó órára”, a gyűjtések mégis folytatódtak.

Azonban a határok átjárhatósága, a fogyasztói társadalom behatolása, a műsoros hordozókon terjesztett kulturális és szubkulturális hatások a népi műveltség gyors átalakulását eredményezték. Ezért a kilencvenes évek derekán úgy gondoltuk, már tényleg az utolsó órában vagyunk, de még van remény arra, hogy korábban ismeretlen dallamokat rögzítsünk a Kárpát-medencében. Kelemen László tervéből a Fonó Budai Zeneház és az MTA Zenetudományi Intézete, valamint a magyar kulturális tárca támogatásával lett valóság: 1997 őszén megérkeztek az első csoportok Budapestre.

Először Erdélyből hívtunk meg 46 zenekart, amelyek tagjai a szó klasszikus értelmében nem hivatásos zenészek voltak, hanem „adatközlők”, vagyis olyan muzsikusok, akik nem pusztán a zenélésből élnek. Az együttesekkel érkezett egy-két énekes és egy táncos pár. Egy-egy csoporttal öt napig dolgoztunk, így jutott idő arra is, hogy a zene mellett a táncokat és népszokásokat is dokumentáljuk. Az erdélyiek után 25 felvidéki, majd 41, a magyar nyelvterület központi részéről érkezett zenekarral folytattuk a mun-kát. Öt év alatt, 1997 és 2001 között végül 112 együttes vett részt az Utolsó Óra névre keresztelt programban, és 1250 órányi anyagot, nagyjából 23 000 dallamot rögzítettünk.

A gyűjtés során arra törekedtünk, hogy az egyes tájegységekről érkező előadók által ismert, bármelyik etnikumhoz tartozó zenét rögzítsünk. Ezáltal a gyűjtemény magyar, román, cigány, szász, zsidó, szlovák, gorál, ruszin, szerb és horvát dallamokat tartalmaz, s közel átfogó képet nyújt a Kárpát-medence egészének népzenéjéről.

A program ugyan lezárult, de a munka most is folyik: a zenekaronként 10-15 CD-nyi anyag a tudományos kutatás rendelkezésére áll. Célunk az is, hogy a népzenét kedvelő közönség is megismerhesse az anyag legjavát, élvezetes új zenei anyagot kapjanak a táncházak is. Ezért 1998 és 2004 között a Fonó Budai Zeneház 18 CD-t adott ki az Új Pátria névre keresztelt sorozatban.

Az elnevezés tisztelgés az 1930-as évek nagy vállalkozása, a Pátria gramofonsorozat előtt, amely többek közt Bartók Béla, Kodály Zoltán, Lajtha László és Ortutay Gyula irányításával készült a Magyar Rádió stúdiójában felvett anyagból.

2010-ben a gyűjtésből további 50 CD-nyi válogatást kedvcsinálónak jelentetünk meg a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatásával. Ennek egyik darabját tartja kezében az olvasó.

 

 

-j-p-tria-az-utols-ra-program-gy-jtem-ny-b-l-1997-1998-kalotaszegi-n-pzene-v-ralm-si-pici-alad-r-s-band-ja-collected-village-music-from-kalotaszeg-fon-records-audio-cd-1998-fa-101-1-.jpg

 

-j-p-tria-az-utols-ra-program-gy-jtem-ny-b-l-1997-1998-kalotaszegi-n-pzene-v-ralm-si-pici-alad-r-s-band-ja-collected-village-music-from-kalotaszeg-fon-records-audio-cd-1998-fa-1-17-.jpg

 

-j-p-tria-az-utols-ra-program-gy-jtem-ny-b-l-1997-1998-kalotaszegi-n-pzene-v-ralm-si-pici-alad-r-s-band-ja-collected-village-music-from-kalotaszeg-fon-records-audio-cd-1998-fa-1-18-.jpg

Product Videos

Kalotaszegi népzene - Váralmási Pici Aladár és bandája -01- Farsangi táncpár 03:32

Kalotaszegen a hagyományos népélet számos táncalkalmat ismert. Ezek részben az emberélet fordulóihoz, részben az év jeles napjaihoz kapcsolódtak. A kalotaszegi magyarok, románok és cigányok zenéje sok szempontból összefonódott, ugyanakkor sajátos jegyekkel is rendelkezik. A lemezen rögzített zenekar egyik utolsó képviselője volt a régi kalotaszegi vonószenének. A felvételek 1997. október 6–11. között készültek, s hazautazása után nem sokkal elhunyt Pici Aladár, a váralmási zenészdinasztia utolsó képviselője.

 • Kalotaszegi né...
  Kalotaszegen a hagyományos népélet számos táncalkalmat ismert....

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Új Pátria - Az Utolsó Óra Program Gyűjteményéből (1997-1998) / Kalotaszegi Népzene - Váralmási Pici Aladár És Bandája (Collected Village Music From Kalotaszeg) / Fonó Records Audio CD 1998 / FA-101-2 to your wish list.