null

Rések a bástyán avagy voltak még hibák, elvtársak by Váradi Z. Ferenc / Móra könyvkiadó / Hardcover / Mistakes were made, comrades - Historical novel

No reviews yet Write a Review
$15.99
SKU:
9789631188578
UPC:
9789631188578
Weight:
22.00 Ounces
In Stock & Ready To Ship!
Current Stock:Only left:

Frequently Bought Together:

Total: Inc. Tax
Total: Ex. Tax

Description

Rések a bástyán avagy voltak még hibák, elvtársak by Váradi Z. Ferenc / Móra könyvkiadó / Hardcover / Mistakes were made, comrades - Historical novel

Hardcover 2010

ISBN: 9789631188578  /  978-9631188578

ISBN-10: 9631188574

PAGES: 432

PUBLISHER: Móra könyvkiadó

LANGUAGE: Hungarian / Magyar

 

Hungarian Description:

A szerző több mint fél évszázada távol él Magyarországtól, elismert nevet szerzett a tudományos életben, de ezzel az írással még tartozott önmagának, barátainak, volt kollégáinak, a kortársaknak, a fiatalabb generációk sorának és az 1956-os magyar szabadságharc emlékének. 2004-ben Szeged Kultúrájáért Díjat kapott szülőhelyétől, Szeged városától.

Az ötvenes évek első fele Magyarország történelmének egyik legszomorúbb korszaka volt. Az állami terrorgépezet tökéletesen működött, de ami az újonnan bevezetett szovjet típusú gazdasági rendszert és annak részleteit illeti, azon ma - ötven év távlatából - jól lehet szórakozni. Abban a félelmetes világban, amelyben az emberek egzisztenciája, sőt léte is bizonytalan volt, léteztek oázisok, munkahelyek, melyekben tisztességes emberek tették a dolgukat, és ezért mindenki meg tudta őrizni emberi mivoltát. Ezek az oázisok azért tudtak fennmaradni, mert vagy elkerülték a rendszer figyelmét, vagy a rendszernek szüksége volt az ott dolgozók munkájára. Ilyen oázis volt a Távközlési Kutatóintézet (TKI), amiről ez a történet szól. Az 1956-os forradalom letörése után Magyarország lakosságának  2%-a menekült el az országból, mindenki úgy, ahogy tudott. A szerzőt a forradalom híre Kelet-Berlinben érte, ahonnan hazautazott Budapestre a családjáért, feleségét és kétéves kislányát egy igazi autómatuzsálembe pakolva Nyugatra menekült. A kalandos vállalkozáshoz kellett némi merészség, átlagon felüli szervezőkészség és jó adag humor.

 

About the Author:

Váradi Ferenc/Váradi Péter Szegeden született. A szegedi Kegyesrendi (Piarista) Gimnáziumban érettségizett 1944 tavaszán, közvetlenül az ország német megszállása után. A háborús rémségek elmúltával 1945-ben elkezdte tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen, ahol 1949-ben a vegyészeti diplomája után megszerezte a Doktorátust.

1956-ban elhagyta Magyarországot. Tudományos karriert futott be az USA-ban, a napelemeknek földi alkalmazásra való gyártásában és használatában. Egy magyar származású kollegájával közösen alapították meg Solarex-et, ami a világ első és sok éven át a legnagyobb gyára volt a napelemeknek földi alkalmazására való gyártására.

 

Product Reviews

No reviews yet Write a Review