Loading... Please wait...

Noé Bárkái DVD 1983 Noah's Arks / Directed by Kollányi Ágoston / Kollányi 100 / Magyar filmtörténeti sorozat

$25.99
SKU:
5999884681441
Weight:
5.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Noé Bárkái DVD 1982 Noah's Arks / Directed by Kollányi Ágoston / Kollányi 100 / Magyar filmtörténeti sorozat

UPC 5999884681441

REGION 0 PAL DVD (All regions)

MADE IN EU

AUDIO: Hungarian 2.0

SUBTITLES: English

Total Runtime: 86 minutes

 

English Summary:

A documentary about the fauna of the Carpathian Basin

 

Hungarian Summary:

A magyarországi Noé bárkája egy "mocskos-gyönyörű" házat takar, a hatodik kerület szívében. Egy emelet, egy udvar, tizenhárom lakás. Lakik itt többek között rapper, költő, levitézlett futballista, a férjét szemérmetlenül csaló asszony, és három filmsztárnak készülő lány. Ebben a házban él a nyugdíjas moziigazgató is, Stock Ede, aki egyedül neveli unokáját, valamint jó barátja, a nyolcvanegy éves agglegény Tálas Aurél, aki állandóan a tévét nézi otthonában, és a rendszerváltás óta ki sem mozdult a házból. A történet kezdetén Stock Ede éppen Tálas Aurélnál jár, akinél megy a tévé, mint mindig. Meghallja, hogy egy vetélkedőt hirdetnek, "Magyarország legjobb nagypapája" címmel, melynek fődíja ötmillió forint. Stock Ede sok dologtól undorodott eddig, többek között a tévétől, a vetélkedőktől és a jóságos nagypapáktól. Másnap azonban mégis jelentkezik a felhívásra, és a ház lakói felbolydulnak.

A természettudományos ismeretterjesztő film műfaját, Homoki Nagy István mellett idehaza Kollányi Ágoston teremtette meg. Az ötvenes évektől kezdve közel száz kisfilmet és öt egész estés filmet forgatott. A Noé bárkáit a szemléletmódja emeli ki az életműből. Ahogy egy korabeli kritika fogalmazott, Kollányi a hagyományos természetfilm műfaját kitágítva „kamerával írt publicisztikát” készített.

A film minden egyes jelenete a címben is megidézett központi bibliai metaforát hívatott illusztrálni. Váncsa Lajos kamerái olyan pillanatokat rögzítenek, amelyekben egy állatcsoport túlélése vagy egy természeti táj harmóniája veszélybe kerül, és csak hajszálon múlik, sikerül-e az értékmentés. Noé bárkája lehet löszfalba vájt fecskefészek, búvárpók levegőharangja, egy mesterséges sziget a tó közepén, egy farönk az árvízben, vagy akár az emberi beavatkozás – mint a fészekmentő akciók, a védett madarak tojásainak kikeltetése vagy a vaddisznóhajtás – következménye is.

A különböző tájegységek, az épített és a természeti környezet helyszínei közt a narráció gondolatfolyamához igazodva ugrál a film, sokszor egészen bravúros vizuális asszociációk segítségével. Ennek az elbeszélői technikának köszönhető a mai mércével is gyorsnak ható tempó, ami még jobban aláhúzza a film üzenetét, miszerint

nincs vesztegetni való időnk, azonnal cselekedni kellene.

Hogyan készült?

A Noé bárkái a természetfilmeket gyártó Népszerű Tudományos és Oktatófilm Stúdió helyett a Budapest Filmstúdió égisze alatt forgott közel két éven át. Az operatőr a rendező állandó alkotótársa, Váncsa Lajos volt, de a frissen rögzített felvételek mellett a korábbi filmjeik képsorait is fel kellett használniuk – például a tiszavirágzást 1955-ből –, illusztrálva a természet visszafordíthatatlan pusztulását.

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Noé Bárkái DVD 1983 Noah's Arks / Directed by Kollányi Ágoston / Kollányi 100 / Magyar filmtörténeti sorozat to your wish list.