Loading... Please wait...

Magyar Gregoriánum 5 - Gregorian Chants From Medieval Hungary: Hungarian Saints / Schola Hungarica ‎/ Hungaroton Classic ‎Audio CD 1994 Stereo / HCD 12169 / Magyar gregoriánum 5. - Magyar szentek

$29.99
SKU:
5991811216924
Weight:
5.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Magyar Gregoriánum 5 - Gregorian Chants From Medieval Hungary: Hungarian Saints / Schola Hungarica ‎/ Hungaroton Classic ‎Audio CD 1994 Stereo / HCD12169 / Magyar gregoriánum 5. - Magyar szentek

UPC 5991811216924

 

  !!! Condition of this CD is USED VERY GOOD !!!   We also have BRAND NEW for $39.91 !!!

 

Label: Hungaroton Classic ‎– HCD 12169
Format: CD
Country: Hungary
Released: 1994
Genre: Classical
Style: Medieval, Religious
 
 
 

Tracklist:

1 Domine, Ad Adjuvandum – Three-Part Rundellus 1:34
2 Adest Festum Venerandum – Nine Antiphons 8:44
3 Omne Datum Optimum – The Life Of Stephen 1:04
4 Nobilis Stirpe – Responsory In The Matins 4:09
5 Scandit Sanctus – Three Antiphones For The Lauds 2:08
6 Os Justi – Introit 2:05
7 Kyrie 2:41
8 Gloria 3:05
9 Domine, Praevenisti – Gradual 2:12
10 Alleluja, Sancte Rex Stephane 3:15
11 Corde Voce – Sequence 4:35
12 Beatus Servus – Communion 0:44
13 Ave Beate Rex Stephane – Antiphon For The Magnificat 1:32
14 O Pastor Aeteme – Two-Part Rundellus Of St Nicholas 1:29
15 Nicolai Solemnia – Three-Part Benedicamen Of St Nicholas 2:04
16   
Regis Regum Civis, Ave – Hymn Of St Ladisalus 2:26
17 Ave, Flos Nobilium – Antiphon For The Magnificat 1:53
18 Humii Prece – Litany For The Processions On Rogation Days    
4:02

 

 

  • ConductorJanka Szendrei, László Dobszay
  • DesignMiklós Juhász
  • Edited ByBenjamin Rajeczky
  • Engineer [Balance]Judit Lukács
  • Producer [Recording]Zoltán Hézser

 

Performers / Előadók:
Schola Hungarica
Dobszay László (Conductor / karnagy)
Szendrei Janka (Conductor / karnagy)

A Magyar gregoriánum első négy lemeze az általános európai liturgikus dallamok magyar hagyományát mutatta be. Az egyes számok kevés kivétellel az első évezred gyakorlatát tükrözik, ahogyan az a római központnak és Nagy Károly birodalmának énekes szokásaiból összeötvöződött. Az így kialakult repertoárt foglalták össze a liturgikus énekeskönyvekben: a zsoltárokat a Pszaltériumokban, az antifonákat, responzóriumokat és himnuszokat az Antifonálékban, a mise énekeit pedig a Graduálékban. A misszionáriusok ezeket a könyveket hozták magukkal; a kolostorok és székesegyházi központok iskoláinak énekmesterei ezekből tanították meg a dallamokat, Közép- és Kelet-Európában egy ötfokúságot őrző dialektusban, mely jellegzetes hangközeivel és formuláival különbözik a mai római kiadványok dallamképétől, bár azok lényeges menetét megőrzi.

A sorozat ötödik és hatodik lemeze a Magyarországon kialakult gregorián gyakorlat XII-XV. századi formáival ismertet meg, egy úgynevezett későgregorián nyelvezettel, melyet lemezen ritkán hallani, bár középkori székesegyházainkban kizárólag ez hangzott fel. Bemutatásukban felidézhetjük azokat a kompozíciókat, melyeket magyar mesterek szereztek, többek között az Árpád-kori szentek ünnepeire is, bizonyítva iskolázásuk és zenei tudásuk magas szintjét.


Szent István officiumának (1-5. szám) és miséjének (6-8. szám) részletei. - Az éjszakai officiumot (Matutinum) megnyitó Deus, in adiutorium-ra nagy ünnepeken a katedrálisokban többszólamra is vették a Domine, ad adiuvandum feleletet.


A Matutinum kilenc antifonája itt verses alakban, változó hangnemekben szólal meg, egy azonos hangnemű zsoltárt keretezve.


A zsoltárok hármas csoportjait az ünnepelt szent életére vonatkozó olvasmány (Lectio) választotta el. Itt az első magyar király élettörténetének bevezetése hangzik fel.


Az egyes Lectio-szakaszokat elválasztó gazdag díszítésű responzóriumok közül kiemelkedik nemes dallamával és lendületével a hazai alkotású Nobilis stirpe.


A Matutinumra következő hajnali Laudes három antifonája ugyancsak magyar szerzemény.
A mise bevezető antifonája (Introitus) az Os iusti, egy zsoltárverssel és Gloria Patri-val.
A Kyrie és Gloria a mise úgynevezett Ordinariumának (=állandó részeinek, ilyen még a Credo), a Sanctus-Benedictus és az Agnus Dei) első két száma. Mind a kettő hazai kontrafaktúra: az első a "Concentu parili" szekvenciából van véve, a második a vatikáni Kyriale XVII. miséjének Kyrie-jét használja fel.
Szent István, Miklós, Imre és László énekei, litánia-befejezéssel. Az 1-4. szám a Szent István-mise változó részeiből (Proprium) hoz mutatót. A Domine, praevenisti (Graduale), az Alleluja és a Corde, voce (Sequentia) az olvasmányközi énekek csoportja; az utóbbi egy Európa-szerte népszerű, nagyrészt háromsoros strófákból álló szekvenciának, a "Laudes crucis"-nak négysoros strófákba való szabad átkomponálása.
A Beatus servus (Communio=áldozás utáni ének) még a régi repertoárból való.
A Szent István-énekeket a vecsernye Magnificat-antifonája, az Ave beate Rex Stephane zárja le.
Szent Miklós hazai népszerűségére vall a kétszólamú O Pastor aeterne és a háromszólamú Nicolai solemnia; mind e kettő a XV. századi magyar többszólamú praxisnak jeles példája.
A Regis regum civis, ave - himnusz, az Ave flos nobilium - Magnificat-antifona Szent Imre és László verse officiumának erősségei; különösen az utóbbi gyakorlott mester kezére vall.
A Humili prece litánia-ének a Keresztjáró napi körmenet régi stílusú dallamát fűzi az ország régi nagyjainak emlékéhez.
Rajeczky Benjamin

A felvétel az ócsai Református templomban készült, 1979-ben.
Hangmérnök: Lukács Judit

 

magyar-gregori-num-5-gregorian-chants-from-medieval-hungary-hungarian-saints-schola-hungarica-hungaroton-classic-audio-cd-1994-stereo-hcd-12169-1-.jpg

magyar-gregori-num-5-gregorian-chants-from-medieval-hungary-hungarian-saints-schola-hungarica-hungaroton-classic-audio-cd-1994-stereo-hcd-12169-13-.jpg

magyar-gregori-num-5-gregorian-chants-from-medieval-hungary-hungarian-saints-schola-hungarica-hungaroton-classic-audio-cd-1994-stereo-hcd-12169-14-.jpg

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Click the button below to add the Magyar Gregoriánum 5 - Gregorian Chants From Medieval Hungary: Hungarian Saints / Schola Hungarica ‎/ Hungaroton Classic ‎Audio CD 1994 Stereo / HCD 12169 / Magyar gregoriánum 5. - Magyar szentek to your wish list.