Loading... Please wait...

Latin–magyar közmondásszótár / 1660 latin közmondás és bölcsesség magyar megfelelői / Az ékesszólás kiskönyvtára / Szerző: Halápy István, Margalits Ede / TINTA Könyvkiadó 2020 / Latin-Hungarian proverb Dictionary

$19.99
SKU:
9789634092490
Weight:
10.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Latin – magyar közmondásszótár / 1660 latin közmondás és bölcsesség magyar megfelelői / Az ékesszólás kiskönyvtára / Szerző: Halápy István, Margalits Ede / TINTA Könyvkiadó 2020 / Latin - Hungarian proverb Dictionary

 

Szerző: Halápy István, Margalits Ede
Sorozatszám 72
Oldalszám: 196
Kötés típusa:  puhafedeles
Formátum A/5
ISBN 9789634092490 / 978-9634092490  
Tömeg 210 g/db

Made in HungaryHungarian Summary:

Kultúránk jelentős része az antikvitásban gyökerezik. A klasszikus ókor nemes szellemiségét közvetítik a latin nyelvű közmondások és szállóigék. Fontos, hogy ebből a gazdag antik örökségből minél többet ismerjen a modern kor embere.

A Latin−magyar közmondásszótárban kulcsszavak szerinti elrendezésben 1660 közmondássá vált latin bölcsesség található. A latin közmondások klasszikus római szerzők Cicero, Horatius, Ovidius, Plinius, Seneca, Vergilius és mások veretes műveiből származnak.

A szótár újdonsága, hogy a latin közmondások és bölcsességek alá nem azok szó szerinti magyar fordítása került, hanem a latin közmondáshoz jelentésében közel álló, azonos tartalmú bölcsességet hordozó egy vagy gyakran két magyar közmondás. Az is olvasható a közmondások után, hogy melyik magyar klasszikus közmondásszótárban lelhetők fel. A forrásul szolgáló magyar közmondásgyűjtemények szerzői többek között a következők: Ballagi Mór, Baranyai Decsi János, Dugonics András, Erdélyi János, Margalits Ede, Sirisaka Andor. A Latin−magyar közmondásszótárnak ez az újdonsága kiemeli a gyűjteményt a korábban megjelent, a latin bölcsességek szó szerinti fordítását tartalmazó kiadványok sorából.

A most közreadott Latin−magyar közmondásszótár közvetlen előzménye a TINTA Könyvkiadónál 2014-ben megjelent Magyar−latin közmondásszótár.

Szótárunk célja, hogy felfedeztessük, mennyi mindennel gazdagította a latin nyelv a magyar művelődést, és hogy milyen szervesen építette magába az antik kultúrát a közmondásokon keresztül a magyar nyelv.

 

latin-magyar-k-zmond-ssz-t-r-1660-latin-k-zmond-s-s-b-lcsess-g-magyar-megfelel-i.png

 

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Latin–magyar közmondásszótár / 1660 latin közmondás és bölcsesség magyar megfelelői / Az ékesszólás kiskönyvtára / Szerző: Halápy István, Margalits Ede / TINTA Könyvkiadó 2020 / Latin-Hungarian proverb Dictionary to your wish list.