null

Jan Pieterszoon Sweelinck – Toccatas, Fantasias, Variations / Péter Ella - clavichord / Hungaroton Classic ‎Audio CD 2005 / HCD 32382

(No reviews yet) Write a Review
$19.99
SKU:
5991813238221
UPC:
5991813238221
Weight:
5.00 Ounces
Adding to cart… The item has been added

Product Overview

Jan Pieterszoon Sweelinck – Toccatas, Fantasias, Variations / Péter Ella - clavichord / Hungaroton Classic ‎Audio CD 2005 / HCD32382

Jan Pieterszoon Sweelinck: Toccatas, Fantasias, Variations (Ella Péter - clavichord) CD

UPC 5991813238221

Jan Pieterszoon Sweelinck (/ˈjɑːnˈptərsnˈswlɪŋk/ YAHN PEE-tər-sohn SWAY-link; April or May, 1562 – 16 October 1621) was a Dutch composer, organist, and pedagogue whose work straddled the end of the Renaissance and beginning of the Baroque eras. He was among the first major keyboard composers of Europe, and his work as a teacher helped establish the north German organ tradition.

 

A németalföldi, egészen pontosan amszterdami mester orgonaművek írása és orgonajáték terén alkotott maradandót. Némely zeneszerzés-technikai újítása, bizonyos eszközök koncentrált, egyéni használata a polifonikus darabokban egészen a Bach-fúgákig mutat előre, aki leginkább Buxtehudétől ismerhette meg műveit, de talán a weimari herceg is hozott amszterdami útjáról másolatokat. (A lemezen is szerepel az eol hangnemű Fantázia, amelynek témájában már megjelennek a B-A-C-H hangok egymás után.) Ezekben Sweelinck a téma feldolgozásainak olyan gazdag és variált formáit mutatja meg, ami ismeretlen volt mindaddig, olyan gazdag forma- és variációs érzékkel párosítva, hogy sohasem ismétli önmagát.

Tehát Sweelinck az amszterdami Oude Kerk orgonistája volt, de jellemző a kor vokális zenék iránti elfogultságára, hogy életében csak világi és egyházi kórusművei jelentek meg nyomtatásban (gyakorlatilag az összes), míg billentyűs művei kéziratos másolatokban maradtak fenn (mintegy 70 darab). Ezek jó része tehát valószínűleg elsősorban az akkori keresztény világ egyik legjobb, leghíresebb orgonájára íródott, az akkori egyik leghíresebb orgonista által.

Akiről azért lehet tudni, miért anyja nevét viseli. Abban az időben ugyanis a közembereknek nem volt családnevük. Kezdetben őt is úgy emlegették: Péterfia János, orgonista. Ahogy azonban reputációja, társadalmi rangja emelkedett, szükségét érezte valódi családnévnek. Mivel azonban apjának ilyen nem volt, anyjáét vette fel, csakúgy, mint festőművész fivére. Még egy pontatlanság: nem egyszer, hanem kilencszer hagyta el Amszterdamot (azt nem is számítva, hogy Deventerben született), nyolcszor orgonatesztelés, egyszer csembalóvásárlás céljából, igaz ez utóbbi útja volt valóban az egyetlen (Antwerpenbe), melynek során a Köztársaság területét is elhagyta.

A lemezen tizenhárom műve szerepel, klavikordon megszólaltatva, ami semmiképpen nem tekinthető stílustalannak, bár lehet, hogy Sweelinck akár a lanthoz is gyakrabban nyúlt (maradtak fenn lantművei is) mint ehhez a hangszerhez, lévén az akkori világ egyik legjobb orgonájának "tulajdonosa".

Ella Péter természetesen mestere ennek az instrumentumnak is, csakúgy, mint az orgonának és a csembalónak.

 

Label: Hungaroton Classic ‎– HCD 32382
Format: CD, Album
Country: Hungary
Released: 2005
Genre: Classical
Style: Renaissance, Baroque
 
 
 

Tracklist:

1. Praeludium 05:40
2. Fantasia chromatica in Dorian mode 08:15
3. Mein junges Leben hat ein End 07:05
4. Toccata in Aeolian mode 01:39
5. Pavana Lachrymae 05:47
6. Psalm 140, "Ik heb den Heer lief" 05:50
7. Fantasia in Aeolian mode, "B-A-C-H" 12:10
8. Echo Fantasia in Aeolian mode 04:40
9. Echo Fantasia in Dorian mode 04:15
10. Unter der Linden grune 05:23
11. Toccata in C-Ionian mode 01:38
12. Est-ce Mars 05:00
13. Vater unser im Himmelreich 07:18

 

 

  • Clavichord, Liner NotesPéter Ella
  • Composed By Jan Pieterszoon Sweelinck
  • DesignMiklós Juhász
  • Engineer [Balance]Károly Horváth
  • Painting [Back Cover]Joan Müller
  • Painting [Front Cover]Jan Saendredam
  • Producer [Recording]Tibor Alpár

 

 

Product Videos

Reviews

(No reviews yet) Write a Review