Loading... Please wait...

Betyárvilág - Történetek zsiványokról, pandúrokról by Komjáthy István - Dóka Péter / Illustrated by Szántói Krisztián illusztrációival / Hardcover / Móra könyvkiadó 2011 / Hungarian stories about outlaws

$19.99
SKU:
9789631189131
Weight:
16.00 Ounces

Out of Stock

Product Description

Betyárvilág - Történetek zsiványokról, pandúrokról by Komjáthy István - Dóka Péter / Illustrated by Szántói Krisztián illusztrációival / Hardcover / Móra könyvkiadó 2011 / Hungarian stories about outlaws

Paperback 2011

ISBN: 9789631189131  /  978-9631189131

ISBN-10: 9631189139

PAGES: 154

PUBLISHER: Móra könyvkiadó

LANGUAGE: Hungarian / Magyar

 

Hungarian Description:

A gazdagon illusztrált kötet a 19. századi betyárvilágba vezeti el az olvasót. Az izgalmas történetekből a korszak számos legendás alakját megismerhetjük: a nyalka Sobri Jóskát, a furmányos, álruhákat kedvelő Savanyú Jóskát, a bosszúálló Juhász Andrist. Olvashatunk kegyetlen zsiványokról, lóvá tett pandúrokról, és találkozhatunk a két legügyetlenebb magyar betyárral, Csirkóval és Buckóval is. A kötet, amelyben egyaránt helyet kaptak kalandos, tréfás és megrendítő történetek, Komjáthy Istvánnak, a Mondák könyve szerzőjének eddig fel nem dolgozott gyűjtésén alapul. Az elbeszélésekhez Szántói Krisztián készített hangulatos, színes rajzokat.

 

English Summary:

The betyárs (Hungarian: betyár (singular) or betyárok (plural)), were the highwaymen of the 19th century Kingdom of Hungary. The "betyár" word is the Hungarian version of "Social Bandit". (The word itself is of Ottoman Turkish origin:"bekar" means 'bachelor' or 'unmarried man' in Turkish.)

Several betyárs have become legendary figures who in the public mind fought for social justice. The most famous Hungarian betyárs were Sándor Rózsa from the Great Hungarian Plain, Jóska Sobri, Jóska Savanyú from Bakony and Márton Vidróczky from Mátra.

 

About the Authors:

Komjáthy István 1917 március 30-án Felvidéken született, a csallóközi Ekelen, id.Komjáthy István jegyző és Szutter Mária tanítónő első gyermekeként.

Az első világháború ekkor már befejezéséhez közeledett és a család a következő években tovább gyarapodott. Édesapám itt végezte el a népiskolát, majd a  katolikus gimnáziumban érettségizett Komáromban.

Már iskolás éveiben nagy hatással volt rá a népmesék világa és a helybéli folklór. A magyar hitregevilág gyűjtéseit már egészen fiatalon szülőhelyén Csallóközben kezdte el, ahol az akkor még élő idős emberektől és regősöktől hallhatta a tündérmeséket és mondákat. Gyermekkorában a környéken lévő zsombékos határban lesték a lidércet, lakodalmakon rigmusoltak és hallgatták az öregek sámánisztikus regölését. Fenti emlékeit a Mondák Könyvében is megidézi, bemutatja a régi szokásokat, helybéli hiedelmeket, és szól a babonákról is. Így kerültek be a Mondák meseszövésébe a táltosok, ír a lúdvércről és a Tetejetlen Fáról, megjeleníti az Arany Atyácskát is.

 
Dóka Péter 1974-ben született Budapesten. Gyerek- és ifjúsági könyveket, valamint hangjátékokat, színdarabokat és rajzfilmeket ír. Első regénye, Az ellopott zsiráf (2003) gyerekeknek szóló detektívtörténet, legnagyobb sikert aratott műve, A kék hajú lány (2013) egy kórházban játszódó kisregény, amely feszegeti a gyerekirodalom határait. Lila királylány (2014) című meséskönyve Észtországban is megjelent. Jelenleg a Szupermalac és Űrpatkány című sorozaton dolgozik Máli Csaba grafikussal együtt. Írói munkája mellett a Móra Könyvkiadó irodalmi szerkesztője.
 
 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Betyárvilág - Történetek zsiványokról, pandúrokról by Komjáthy István - Dóka Péter / Illustrated by Szántói Krisztián illusztrációival / Hardcover / Móra könyvkiadó 2011 / Hungarian stories about outlaws to your wish list.