Loading... Please wait...

Mátyás-mondák könyve / Writer: Komjáthy István / A Hungarian Matyas History Book / Magyarorszag / Hungary

$19.99
SKU:
9789631199963
Weight:
30.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Mátyás-mondák könyve / Writer: Komjáthy István / A Hungarian Matyas History Book / Magyarorszag / Hungary

Szerző: Komjáthy István
Korosztály: 12 - 16
Kiadás éve: 2015
Kiadás száma: 5
Oldalszám: 288
Kötés: keménytáblás
ISBN: 9789631199963 / 978-9631199963

Komjáthy István, a Mondák könyve szerzője ezúttal a magyar reneszánsz korszakába kalauzolja el olvasóit. Je­len kötet, amely több évtizedes ku­tató- és gyűjtőmunka eredménye, nem csupán a magyar kultúra közkincsévé vált Mátyás-történeteket tartalmazza, hanem a kevéssé ismert, eddig fel nem dolgozott adomákat és anekdotákat is. A másfél száz történetből kirakott mozaik hiteles és hű képet ad Mátyás királyról, arról a történelmi személyről, akinek életéről, tetteiről a legtöbb magyar monda született.

Nemzedékek nőttek fel Komjáthy István tör­ténelmi mondáin. A népszerű szerző hagyatékában maradt fenn a jelen kötet kézirata, amely minden eddigi gyűjtemény­nél változatosabb mesekincset tartalmaz. A köz­kedvelt királyról már saját korában is születtek anekdoták, dicsőítő énekek, amelyek az évszázadok során tovább gyara­podtak. Heltai Gáspár volt az első, aki Anto­nio Bonfini krónikájának fordításakor felis­mer­te, hogy Mátyásról a történeti anek­doták mellett számtalan monda is él, és ezek – bár az előzőeknél kevésbé hitele­sek – mégis legalább annyira fontosak. Komjáthy István is hasonló felismerésre jutott, ezért minden létező fellelhető forrást kiaknázott, amikor összeállította ezt a népi és irodalmi mondákat tartalmazó kötetet. Munkája so­rán a folklórból és a ké­sőbbi korok gyűj­tői­­­nek műveiből egyaránt merített, így jö­he­­­tett létre 2002-ben ez a hiány­pótló, teljességre törekvő alkotás, amely a szomszédos népek magyar vonatkozású mon­dái­ból is ízelítőt ad.

 

img-3610.jpg

 

img-3619.jpg

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Mátyás-mondák könyve / Writer: Komjáthy István / A Hungarian Matyas History Book / Magyarorszag / Hungary to your wish list.