Loading... Please wait...

Világokon át DVD SET 1999-2001 Across Worlds / Episodes 1-12 / Directed by Lőrincz Gabriella / Barangolás a metafizika birodalmában (1-12. rész) / Wandering in the realm of metaphysics / 12 részes sorozat - 3 DVD

$49.99
SKU:
VilagokonAtSET
Weight:
15.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Világokon át DVD SET 1999-2001 Across Worlds / Episodes 1-12 / Directed by Lőrincz Gabriella / Barangolás a metafizika birodalmában (1-12. rész) / Wandering in the realm of metaphysics / 12 részes sorozat - 3 DVD

REGION 0 PAL DVD (All Regions)

MADE IN HUNGARY

AUDIO: Hungarian 2.0

Total Runtime: 600 minutes (3 discs - 12 episodes)

 

Hungarian Summary:

A Világokon át (alcíme: Barangolás a metafizika birodalmában) tizenkét részből álló ismeretterjesztő műsor, amely filozofikus hangvételben tolmácsolja a spirituális létszemlélet alapfogalmait. A sorozat szerkesztő-rendezője Lőrincz Gabriella.

Filozofikus hangvételű ismeretterjesztő műsor, amely a spirituális világkép alapfogalmait magas színvonalon tolmácsolja. Az egyenként 52 perces filmekben hazai szellemi életünk kiválóságai szólalnak meg a minden ember közös sorsát érintő témákban. A körültekintően válogatott gazdag képi és zenei illusztrációk a megértés elmélyítését segítik elő.

A sorozatot az M2 tévécsatornán mutatták be először 1999-ben. A csatorna Közművelődési Főszerkesztősége (akkori vezetője Péterffy András volt) kezdetben három rész elkészítésére adott lehetőséget. E három rész bemutatása tavasszal történt. A folytatást ugyanezen év őszére tervezték, de a megvalósulást megakadályozta a televíziótársaság vezetésében bekövetkező személyi változás. A tervezett folytatásból csak egy újabb epizódot sikerült elkészíteni és bemutatni az év végén.

A következő részek (5-6-7) bemutatására 2004-ben sikerült sort keríteni, mégpedig Sugár Ágnes kooprodukciós igazgató segítségével.

2005-ben újabb 5 rész megalkotására érkezett felkérés a filmsorozat készítőihez, akik ezúttal a kulturális-tárcától és az Nemzeti Kulturális Alaptól is segítséget kaptak. Egy évvel később - hetente jelentkezve - vetítették első ízben mind a 12 részt. Az M2 az úgynevezett „Filmidő” sávban vetítette a műsort.

 

EPIZÓDOK / EPISODES:

I. Az anyag: Káprázat vagy valóság?

Az anyag és az ember kapcsolata több tudomány szempontrendszere szerint megvizsgálva, mi a véleménye erről a viszonyról az ősi tanításoknak, a kvantumfizikának, a homeopátiának, a teológiának és a filozófiának.

Közreműködők: László Ervin filozófus, Héjjas István kutatómérnök, Dúl Antal teológus, Gelléri Júlia homeopata, Paulinyi Tamás parakutató, Szepes Mária írónő

 

II. Polaritás: A kétarcú valóság

A világ működése alpvetően az ellentétekre épül, ahogy az emberi élet is. Hogyan befolyásolja mindez az emberi működést, gondolkodást, van-e következménye mindennapjainkra nézve?

Közreműködők: Jankovics Marcell jelkép-szakértő, dr.Tóth Tibor informatikus, Daubner Béla pszichiáter, Szepes Mária írónő, Dúl Antal teológus

 

III. Őselemek, őstörvények: A mindenség pillérei

A négy őselem alapjaiban határozza meg az emberi működést, nemcsak testünk alkotórészei, hanem pszichénk állapota is leírható velük. Van-e kapcsolat az "anyag-energia-információ" hármasa és a "test-lélek-szellem" triumvirátusa között?

Közreműködők: Mireisz László filozófus, Simoncsics Péter integráló orvos, Héjjas István kutatómérnök, Dúl Antal teológus, dr.Tóth Tibor informatikus

 

IV. Tér, idő, tudat: Dimenziók hálója

Mennyiben állandóak, ha azok egyáltalán a következő fogalmak: tér és idő? Vagy minden relatív, s csak a saját tudatunk határozzák meg az élet ezen két alapvető tényezőjét is? A stabilitásukban kételkedő tudományok: a vallás és a filozófia.

Közreműködők: Hankiss Elemér szochiológus, Dúl Antal teológus, Makovecz Imre építész, Paulinyi Tamás parakutató, Müller Péter író

 

V. Az élet lehelete: céllal, céltalanul?

Az ember és az élet kapcsotának vizsgálata több szemszögből, rávilágítva az evolúcióelmélet hiányosságaira. Hogyan viszonyulnak ehez a kérdéshez a különböző mezőelméletek, hogyn tették ezt régn és ma, azaz eszmetörténti visszatekintés.

Közreműködők: dr. Tóth Tibor informatikus, Grandpiere Attila csillagász, Dúl Antal teológus, Paulinyi Tamás parakutató, dr. Mireisz László filozófus.

 

VI. Az érző élet

Az érzékelés és a létkérdései, összefüggései, olyan fogalmak tisztázása, mint: llek, letzentség, túlélés, életféltés, öröm, szenvedés. Mi a különbség az állati és az emberi érzékelés között?

Közreműködők: Dúl Antal teológus, Tasi István kultúrális antropológus, Hankiss Elemér szociológus, Müller Péter író

 

VII. A tudatos élet

A tudat az emberi élet kiváltságos tényezője, s mint olyat, sokan sokféleképpen definiáltáka régmúlttól máig, kultúránként eltérően, legyen szó külső tárgyi és belső, azaz alanyi tudásról, buddhistmeditációról vagy zen-gyakorlásról.

Közreműködők: Müller Péter előadó-író, Sári Lázló keletkutató, Mireisz László filozófus, Bakor Attila író-filozófus, Dúl Antal teológus.

 

VIII. Vágyaink világa: kísértések örvényében

Minden emberi alkotás mozgatórugója az azt létrehozóban szunnyadó vágy kielégítésére való törekvés. Tudjuk-e, szükséges-e kordában tartani szenvedélyeinket? Milyen tanulságot állítanak elénk erről a témáról a különböző mítoszok? Változnak-e vágyaink az idő folyamán?

Közreműködők: Bagdy Emőke pszichológus, Dúl Antal teológus, Tar Bence kultúraantropológus, Domján László agykontroll.

 

IX. Elménk birodalma: tudat, módosult tudat

Az ember és a természet, a legkülönbözőbb fogalmak közti kapcsolatteremtés, úgy mint gondolkodás és villámlás, jóga és tudatváltozás, gondolatok és rezgések, a csodálkozás képessége, haláltudat, szellemünk és a gyógyítás.

Közreműködők: Lednyiczky Gábor biofizikus, Dúl Antal teológus, Váradi Tibor vallásbölcs, dr. Daubner Béla pszichiáter, Paulinyi Tamás parakutató

 

X. Művészetek hete: ihlettől manifesztációig

Mit jelentett régen a művészet és hogyan vélekednek róla ma? Mi a célja, merre tart? Milyen ágazatai vannak? A művészet áruba bocsátása: esztétika háttérbe szorulása, szórakoztatóipari-kereskedelmi szemlélet előretörése.

Közreműködők: Müller Péter író, Dúl Antal teológus, Pap Gábor művészettörténész, Vásáry Tamás

 

XI. sorsunk kódjai: szabadság vagy determináció?

Saját sorsunk tényleg a kezünkben van, vagy már belénk van kódolva? Az öngyilkosságot hajlam vagy családi minta befolyásoja? Identitásprobémák s azok megoldása, sorsunk alakítása. Különböző korok nagy filozófusainak, irodalmároknak elmélkedéseerről a témáról.

Közreműködők: dr. Czeizel Endre genetikus, dúl Antal teológus, Hankiss Elemér szociológus, Popper Péter pszichológus, Rácz Géza filozófus.

 

XII. Az "Ég akarta": asztrológia, Ji king, tarot

A három ősi jósrendszer - asztrológia, Ji king, tarot - téziseinek összevetése, értelmük, hasonlóságaik, különbözőségük. Mit jelent az exotéria és mit az ezotéria? Melyik tudomány mire használható, segítenek-e eligazodni az élet svényein, s ha igen, hogyan?

Közreműködők: Tarr Bence kultúraantropológus, Mreisz László filozófus, Kazanlár Emil festőművész, Müller Péter író.

-vil-gokon-t-dvd-set-1999-2001-across-worlds.jpg

 

 

 

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Világokon át DVD SET 1999-2001 Across Worlds / Episodes 1-12 / Directed by Lőrincz Gabriella / Barangolás a metafizika birodalmában (1-12. rész) / Wandering in the realm of metaphysics / 12 részes sorozat - 3 DVD to your wish list.