Loading... Please wait...

Sárdy János by Hadai Győző, Mag László / Zeneműkiadó Budapest / Hardcover 1987 / Biographical book about János Sárdy, Hungarian actor and opera singer

$19.99
SKU:
9633306523
Weight:
18.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Sárdy János by Hadai Győző, Mag László / Zeneműkiadó Budapest / Hardcover 1987 / Biographical book about János Sárdy, Hungarian actor and opera singer

Hardcover 1987

ISBN: 9789633306529 / 978-9633306529

ISBN-10: 9633306523

PAGES: 124

PUBLISHER: Zeneműkiadó Budapest

LANGUAGE: Hungarian / Magyar 

 

!!! Condition of this book is USED LIKE NEW !!!

 

Hungarian Description:

1987 júliusában lenne 80 éves Sárdy János, a 30-as, 40-es és 50-es évek egyik legnépszerűbb énekese. Ízes dél-dunántúli beszéde, fekete haja, villogó fogsora, egész kiállása, s persze elsősorban igen szép hangja a közönség kedvencévé tette. Falusi tanítóból és műkedvelő színészből lett operaénekes, operett-bonviván és híres filmek főszereplője. Az egész ország megcsodálta a Kalotaszegi madonnában, a Dérynében és a Mágnás Miskában.
Nagy sikert aratott a Csárdáskirálynő Edwin szerepében, a Leányvásár Tomjaként, a Marica grófnő tiszttartó szerepében. Közkedvelt volt a Mosoly országa, A denevér főszerepeiben, mégis, legnagyobb sikerét János vitézként aratta. Az Operaházban jelentős szerepeket alakított: Dávidot A nürnbergi mesterdalnokokban, Papagenót A varázsfuvolában, Almaviva grófot A sevilla-i borbélyban. Emlékezetes volt Csínom Palkó-beli szerepformálása.
Események, történetek, emlékezések segítségével mutatjuk be Sárdy János életpályáját, gazdag képanyaggal.

 

Sárdy János szülei vegyeskereskedést üzemeltettek. A család többször költözködött a későbbi énekes gyermekkorában (Andocs, Zalakoppány, Tapolca). Sárdy a polgári iskolát Szigetváron végezte. 1922 és 1927 között a pápai tanítóképzőben tanult. A végzés után kántortanítói állást kapott Dunaföldváron. Gyakran énekelt esküvőkön, temetéseken. Rendszeresen szerepelt amatőr színielőadásokon. Első szerepe Mogyoróssy önkéntes volt Kálmán Imre Tatárjárás c. operettjében. Énektudásával lassan egész Tolna megyében ismertté vált. Sárdy hivatásos színi pályára vágyott, ezért Budapesten akart tanulni Rózsahegyi Kálmán magániskolájában, de ő óvta a biztos kántortanítói állás feladásától. A Magyar Királyi Operaház korrepetítora, Palotay Árpád viszont egy próbaéneklés után vállalta a képzését.

1936-ban lett ösztöndíjasa az Operaháznak, Giacomo Puccini Pillangókisasszony című operájában, a császári tisztként (bariton) debütált. Élete első komolyabb szerepét 1936. október 6-án játszotta el Erkel Ferenc Bánk bán című operájában, Ottót. 1938-tól 1958-ig volt az Operaház állandó tagja. 1942-től a Fővárosi Operettszínházban is föllépett. Legemlékezetesebb alakításait magyar operákban és operettekben nyújtotta. Olyan alakítások fűződnek nevéhez, mint Kálmán diák a Farsangi lakodalomban, Kukorica Jancsi, a János vitézben és Gábor diák, a Gül Baba című operetten.

1940-ben kezdett el filmekben is szerepelni. Többek között a Leányvásár, Rákóczi nótája és a Mágnás Miska fűződik nevéhez. Többször szerepelt külföldön is. 1958 és 1969 között a Fővárosi Operettszínház tagja volt.

 

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Sárdy János by Hadai Győző, Mag László / Zeneműkiadó Budapest / Hardcover 1987 / Biographical book about János Sárdy, Hungarian actor and opera singer to your wish list.