Loading... Please wait...

Pillangó DVD 2012 Butterfly / Directed by Vitézi László / Starring: Reviczki Gábor, Cserhalmi György, Szirtes Ági / Móricz Zsigmond regénye alapján

$69.99
SKU:
5999553590333
Weight:
5.00 Ounces

Out of Stock

Product Description

Pillangó DVD 2012 Butterfly / Directed by Vitézi László / Starring: Reviczki Gábor, Cserhalmi György, Szirtes Ági / Móricz Zsigmond regénye alapján

UPC 5999553590333

REGION 2 PAL DVD  

MADE IN HUNGARY

AUDIO: Hungarian PCM 2.0

SUBTITLES:  Hungarian, English

Playtime: 100 minutes

 

Hungarian Summary

A Pillangó nem a szerelem szimbóluma – Móricz Zsigmond szófordulatával élve – mégis. Mert szabad, szertelen és szárnyaló. Aki keze közé fogja szárnyait, az többé ne eressze! Mert ha az ember egyszer megragadja a boldogságot, soha ne engedje ki a keze közül.

A film Jóska és Zsuzsika nyíló érzelmeinek világáról és szerelmük beteljesedésének földi valóságáról szól. Történetük nem egyszeri csoda. Mégis.

Móricz Zsigmond: A Pillangó

A Pillangó 1925-ben jelent meg először. Móricz egyik legkedvesebb művének tartotta és idillnek nevezte az Égi madár című novellából kikerekített regényt. Főhősei: Darabos Jóska és Hitves Zsuzsika. A két fiatal a cséplőgép mellett ismerkedik össze, s hamarosan szerelemre gyullad egymás iránt. A Debrecen környéki szegény emberek azonban ritkán engedhetik meg, hogy a szívük parancsát kövessék. Jóska környezete is mindent elkövet, hogy elfordítsák Zsuzsikától. A társadalmi konvenció már-már diadalmaskodik, mikor Jóskát egy gazdag, megesett lányhoz kényszerítik. Zsuzsika azonban nem hagyja magát: maszkának öltözve elmegy a lakodalomba és egyetlen szavával újra magához láncolja Jóskát, aki karjába kapva igazi választottját "szaladt, mint boldog kísértet, a boldog teherrel, ki a világbúl és mintha szárnya nőtt volna, repült". A mű lírai szépsége kiemelkedik Móricz egész életművéből. ; A kötet második regénye az 1941-ben keletkezett Árvácska már egyáltalán nem nevezhető idillnek. A Pillangó-beli nehéz, de mégis reményteljes világnak a teljes ellentétét ábrázolta benne Móricz. A regényt a Csibének becézett tizenhat éves kislány hiteles történetei nyomán írta. Hőse egy lelenc kislány, akit hol "rohadt államinak", hol Csörének hívnak kegyetlen nevelőszülei. Sorsa a végletes kiszolgáltatottság, amely egyre vadabb gonosztettekre ingerli barbár környezetét. A fejezeteket Móricz zsoltároknak nevezi, mély együttérzéssel mutatja be a gyermek szenvedéseinek, szeretetre vágyódásának gyötrelmes stációit. A regényből először 1976-ban készült nagy sikerű film.

Móricz Zsigmond (Tiszacsécse, 1879. július 2. – Budapest, Józsefváros, 1942. szeptember 5.) magyar író, újságíró, szerkesztő, a 20. századi realista prózairodalom legismertebb alakja.

Szereplők / Cast

Zsuzsika -Bánovits Vivianne
Jóska - Adorjáni Bálint
Hitves Pálné - Ráckevei Anna
Hitves Pál -Reviczky Gábor
Andris - Pindroch Csaba
Jóska anyja - Bordán Irén
Jóska apja -Cserhalmi György
Bodollai - Gáspár Sándor
Bodollainé - Tóth Ildikó
István bácsi - Dánielfy Zsolt
Zsófi, Jóska húga - Trokán Nóra
Siket Darabos - Csányi Sándor
Katonasapkás - Székely B. Miklós
Mari apja - Koncz Gábor
Darabos Mihály - Szarvas József
Panka néni - Szirtes Ági
 

Alkotók

  • Kálomista Gábor
  • Pap Ferenc Markert Gábor
  • Ökrös Csaba
  • Sz. Szabó István Vitézy László
  • Móricz Zsigmond
  • Vitézy László
  • Csillag Mano

 pillan-1.jpg

pillan-2.jpg

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Pillangó DVD 2012 Butterfly / Directed by Vitézi László / Starring: Reviczki Gábor, Cserhalmi György, Szirtes Ági / Móricz Zsigmond regénye alapján to your wish list.