Loading... Please wait...

Magyar: Változó anyanyelvünk / Írások a magyar nyelvről / by H. Varga Márta / Tinta Könyvkiadó / Hungarian: Our changing mother tongue

$19.99
SKU:
9789634092087
Weight:
10.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Magyar: Változó anyanyelvünk / Írások a magyar nyelvről / by H. Varga Márta / Tinta Könyvkiadó / Hungarian: Our changing mother tongue

Sorozatszám64
Oldalszám154
Kötés típusapuhafedeles
FormátumA/5
ISBN9789634092087 / 978-9634092087
Tömeg: 190 g/db

Made in Hungary

 

Mit jelent a kütyüböjt? Mi is az a kafetéria? Milyen férfiakat illethetünk metroszexuális jelzővel? Miért berzenkedünk a hatékonytalan melléknév ellen? Hogyan mondjuk tárgyesetben a paprikás melléknevet: paprikást vagy paprikásat? Az üdítő többes száma: üdítők vagy üdítőek? Melyik méreg a leghalálosabb? Hogyan lett az édesanya-nyelvből édes anyanyelv?

H. Varga Márta tudományos igényességgel, közérthető stílusban megfogalmazott 46 írása a mai magyar nyelv fentiekhez hasonló jelenségeit veszi górcső alá, rávilágítva, hogy a nyelv és a nyelvi változások sokszor nem ,,logikusak”.

A kötet írásai először az Édes Anyanyelvünk című folyóiratban jelentek meg 2005 és 2018 között. A TINTA Könyvkiadó azzal a szándékkal gyűjtötte egybe, és adja közre ezeket a nyelvi ismeretterjesztést szolgáló írásokat, hogy ismét meggyőzze az olvasót anyanyelvünk végtelen gazdagságáról és változatosságáról, illetve szemléltesse, hogy a nyelvvel való foglalkozás egyáltalán nem érdektelen, száraz tudomány, hanem életteli, szórakoztató és izgalmas tevékenység.

H. Varga Márta a Károli Gáspár Református Egyetem tanára, a magyar grammatika oktatója. A külföldiek magyarra tanítása során is számos tapasztalatot szerzett nyelvünk eddig fel nem tárt jelenségeivel kapcsolatban. Több monográfiának is szerzője, a TINTA Könyvkiadónál 2006-ban jelent meg ,,A magyar fosztó- és tagadóképző” című kötete.

 

Product image

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Click the button below to add the Magyar: Változó anyanyelvünk / Írások a magyar nyelvről / by H. Varga Márta / Tinta Könyvkiadó / Hungarian: Our changing mother tongue to your wish list.