Loading... Please wait...

Magyar: Változó anyanyelvünk / Írások a magyar nyelvről / by H. Varga Márta / Tinta Könyvkiadó / Hungarian: Our changing mother tongue

$19.99
SKU:
9789634092087
Weight:
10.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Magyar: Változó anyanyelvünk / Írások a magyar nyelvről / by H. Varga Márta / Tinta Könyvkiadó / Hungarian: Our changing mother tongue

Sorozatszám64
Oldalszám154
Kötés típusapuhafedeles
FormátumA/5
ISBN9789634092087 / 978-9634092087
Tömeg: 190 g/db

Made in Hungary

 

Mit jelent a kütyüböjt? Mi is az a kafetéria? Milyen férfiakat illethetünk metroszexuális jelzővel? Miért berzenkedünk a hatékonytalan melléknév ellen? Hogyan mondjuk tárgyesetben a paprikás melléknevet: paprikást vagy paprikásat? Az üdítő többes száma: üdítők vagy üdítőek? Melyik méreg a leghalálosabb? Hogyan lett az édesanya-nyelvből édes anyanyelv?

H. Varga Márta tudományos igényességgel, közérthető stílusban megfogalmazott 46 írása a mai magyar nyelv fentiekhez hasonló jelenségeit veszi górcső alá, rávilágítva, hogy a nyelv és a nyelvi változások sokszor nem ,,logikusak”.

A kötet írásai először az Édes Anyanyelvünk című folyóiratban jelentek meg 2005 és 2018 között. A TINTA Könyvkiadó azzal a szándékkal gyűjtötte egybe, és adja közre ezeket a nyelvi ismeretterjesztést szolgáló írásokat, hogy ismét meggyőzze az olvasót anyanyelvünk végtelen gazdagságáról és változatosságáról, illetve szemléltesse, hogy a nyelvvel való foglalkozás egyáltalán nem érdektelen, száraz tudomány, hanem életteli, szórakoztató és izgalmas tevékenység.

H. Varga Márta a Károli Gáspár Református Egyetem tanára, a magyar grammatika oktatója. A külföldiek magyarra tanítása során is számos tapasztalatot szerzett nyelvünk eddig fel nem tárt jelenségeivel kapcsolatban. Több monográfiának is szerzője, a TINTA Könyvkiadónál 2006-ban jelent meg ,,A magyar fosztó- és tagadóképző” című kötete.

 

Product image

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Magyar: Változó anyanyelvünk / Írások a magyar nyelvről / by H. Varga Márta / Tinta Könyvkiadó / Hungarian: Our changing mother tongue to your wish list.