Loading... Please wait...

Magyar Filmíradó évfolyam - 1956 DVD Terror és forradalom / Hungarian Film Newsgroup / 4 DVD / 1-44. Négylemezes változat

$56.99
SKU:
5999884681885
Weight:
10.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Magyar Filmíradó évfolyam - 1956 DVD Terror és forradalom / Hungarian Film Newsgroup / 4 DVD / 1-44. Négylemezes változat

UPC 5999884681885

REGION 0 PAL DVD (Black & White)

MADE IN HUNGARY

AUDIO: Hungarian 2.0

SUBTITLES: English, Magyar HOH

TOTAL RUNTIME: 511 MINUTES (4 discs)

 

English Summary:

The ten-minute compilations of this four-disc publication provide a unique historical source of how the country lived after Stalin's death in 1953.

Hungarian Film Newsgroup 1956 Part I, 1-11. number: 125 minutes
Hungarian Film Newsletter class 1956. II. Section 12-22. number: 130 minutes
Hungarian Film Newsletter class 1956. III. Section 23-33. number: 126 minutes
Hungarian Film Newsletter grade 1956. IV. 34-44. number: 130 minutes

 

Hungarian Summary:

A négylemezes kiadványon szereplő tízperces összeállítások páratlan történeti forrásként szolgálnak arra, hogyan is élt az ország a Sztálin 1953-as halálát követő időszakban.

A teljes híradó évfolyamból kirajzolódik a korszak bel és külpolitikája, termelési tudósítások, a hétköznapok, a kulturális élet eseményei, a legendás sportélmények. Az 1956-os forradalom idején kimaradtak a hivatalos híradók. A filmesek városszerte forgattak.

Az évfolyamhoz készült, kommentált extra nem csak az időszak legfontosabb eseményeihez fűz magyarázatot, hanem ezekből a felvételekből is válogat.

Magyar Filmhiradó évfolyam 1956. I. rész, 1-11. szám: 125 perc
Magyar Filmhiradó évfolyam 1956. II. rész, 12-22. szám: 130 perc
Magyar Filmhiradó évfolyam 1956. III. rész, 23-33. szám: 126 perc
Magyar Filmhiradó évfolyam 1956. IV. rész, 34-44. szám: 130 perc

 

https://filmhiradok.blog.hu/2017/12/16/magyar_filmhirado_evfolyam

A hazai gyártású filmhíradók a magyar audiovizuális örökség felbecsülhetetlenül értékes részét képezik. Ennek a számosságát, sokszínűségét és külső összefüggéseit tekintve egyaránt impozáns masszívumnak egy kis, ám annál fontosabb epizódját dolgozza fel a Terror és forradalom 1949-1956 című DVD-sorozat kiadványa. Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából megjelentetett 4 lemezes összeállítás a maga teljességében közli a forradalmi év 44 filmhíradóját, ezzel pedig egy különleges, mára már letűnt médium perspektívájából mutatja be a fordulópontot jelentő esztendő eseményeit. A filmhíradó egyszerre tanú és aktív kommunikátor, archív dokumentumok forrása és kérlelhetetlen propagandista. Kül- és belpolitika, gazdaság, tudomány, kultúra, bulvár épp úgy megjelenik a horizontján, mint a népsport kiemelkedő teljesítményei. Nem csak fenntartja, de kreálja is a történeti emlékezetet, az egykori nézőket és az utókort szintén heves lendülettel neveli.

A több híreseményt csokorba fűző, különböző cégek portfóliójában, de mindig állami ellenőrzés alatt készülő heti mozihíradókat 1926-tól kezdve vetítették kötelezően a filmszínházak aktuális főprogramja előtt, amit 1948-ban újabb kormányrendelet erősített meg. Az 1950-ben alapított Magyar Híradó és Dokumentumfilmgyár egészen 1991-ig felelt ezeknek a mozgóképeknek a készítéséért, az innen kikerülő sorozat csak 1956 októbere és decembere között szünetelt. A később bekövetkező médiumváltás, a televízió megerősödése, majd a videotechnika megjelenése jelentősen átalakította ugyan a mozikba kerülő híradó szerepét, de az évtizedeken át kétségtelenül a tájékoztatás alapvető intézményeként jelent meg. A DVD-n látható anyagok tehát mind jól működő, professzionális vállalati környezetben születtek, ahol az alkotók a számukra kijelölt célok érdekében az eszközök maximumát vethették be.  

A szerkesztők a negyedik lemezen extraként elhelyeztek egy Út a forradalomhoz? című, 42 perces válogatást, melyet Varga Balázs filmtörténész kommentál. Varga kontextusba helyezi a mozgóképeket, tájékoztat megszületésük és publikálásuk körülményeiről, érdeklődésük főbb irányairól és az őket meghatározó ideológiai elvekről, miközben némi stilisztikai elemzést is végez. Mivel önmagában már egyetlen évad is több száz egyedi hírt tartalmaz, a hatalmas korpusz ilyen keretek között leginkább egyfajta problémaközpontú megközelítéssel dolgozható fel. A kisfilm ezért először a filmhíradó általános felépítését, majd abban a kül- és belpolitikai események ábrázolását, a kulturális viszonyok alakulását és a hangnem fokozatos változását vizsgálja. A kellően informatív és fókuszált kommentátorszöveg olyan emblematikus képsorokat kísér, melyek jól illusztrálják a műfaj mechanizmusait és az adott év fontos motívumait. Szerencsés lett volna épp ezért, ha az egyes bejátszásokon az eredeti anyagot tartalmazó híradó hivatkozása is szerepel, mert így hiába kapunk kedvet a Csárdáskirálynő moszkvai bemutatójáról, vagy a kilencgyerekes ideálcsalád életéről szóló hír teljes megtekintéséhez, az eredeti tudósítást csak hosszas bogarászás után lehet a lemezeken fellelni. Örömteli ráadás a kísérőfilmben, hogy az októberi forradalom eseményeihez érve, az ekkor el nem készült híradók helyett, olyan egyéb korabeli archívok musztereken ránk maradt képsorait látjuk, melyek töredékes mivoltukban is megrázóak.

A filmarchívum műhelyében restaurált anyag remek kiegészítője, reflektálója az 56-os tematikájú sorozatban 2016-ban megjelent játékfilmeknek (Makk Károly: Szerelem, Kovács András: A ménesgazda, Gábor Pál: Angi Vera, Makk Károly: Egymásra nézve, Bacsó Péter: Te rongyos élet, Bereményi Géza: Eldorádó).

A kollekció jó kiindulópontként szolgál a korszak bármely diszciplína felől érkező kutatóinak, csemege a filmrajongóknak, de avatott történelemtanárok kezében kiapadhatatlanul gazdag oktatási segédeszközzé is válhat. A realitással sajátos viszonyt ápoló, elsődlegesen propagandaként működő filmhíradók esetében azonban bármely felhasználás esetében a szakértő-értelmező útmutatás az, ami hangsúlyosan nélkülözhetetlen, bemelegítésként így legjobb rögtön az extrával kezdeni a megtekintést.

 

Magyar Filmhíradó Évfolyam 1956

– magyar, 2016. Forgalmazó: MaNDA. 511 perc.

Képformátum: 4:3 – FF. Feliratok: halláskárosult magyar, angol. Hang: 2.0.

Extra: Válogatott híradókommentár Varga Balázs filmtörténésztől. 41 perc.

Kiadványszerkesztő: Fazekas Eszter.

A cikk az alábbi szöveg szerkesztett változata: Barkóczi Janka: Magyar Filmhíradó Évfolyam 1956. Filmvilág, LIX. évf. 12. sz. (2016. december) 61.

Magyar Filmíradó évfolyam - 1956 DVD Terror és forradalom 1.JPG

 

Magyar Filmíradó évfolyam - 1956 DVD Terror és forradalom 2.JPG

 

Magyar Filmíradó évfolyam - 1956 DVD Terror és forradalom 3.JPG

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Magyar Filmíradó évfolyam - 1956 DVD Terror és forradalom / Hungarian Film Newsgroup / 4 DVD / 1-44. Négylemezes változat to your wish list.