Loading... Please wait...

"Magánkalóz a filmdzsungelben" by Szekfű András / Georg Höllering, a Hortobágy film rendezője / Goldolat kiadó / Paperback / Biography book of film director Höllering with Hungarian film DVD "Hortobágy" (1936) included

$25.99
SKU:
9789636935610
Weight:
15.00 Ounces
Quantity:

Product Description

"Magánkalóz a filmdzsungelben" by Szekfű András / Georg Höllering, a Hortobágy film rendezője / Goldolat kiadó / Paperback / Biography book of film director Höllering with Hungarian film DVD "Hortobágy" (1936) included

PAPERBACK 2014

ISBN: 9789636935610  /  978-9636935610

ISBN-10: 9636935610

PAGES: 270

PUBLISHER: Gondolat kiadó

LANGUAGE: HUNGARIAN / MAGYAR

 

Hungarian Summary:

Ki az a magyar filmrendező, aki pályája kezdetén Bertolt Brecht munkatársa volt, és a baráti kapcsolat utána is sokáig megmaradt köztük? Ki az a magyar filmrendező, aki Móricz Zsigmondtól rendelt filmnovellát és forgatókönyvet? Melyik magyar filmrendező munkáját becsülte legtöbbre Móricz Zsigmond azok közül, akik műveit megfilmesítették? Kiről nyilatkozott egyforma megbecsüléssel Szőts István és Jancsó Miklós, Passuth László és Szabó Zoltán, Márai Sándor és Graham Greene? Ki az a magyar filmrendező, aki a (később) Nobel-díjas T. S. Eliottal évekig dolgozott együtt egy közös film munkálatain?
Kedves Olvasó, ne törd a fejed. Ilyen magyar filmrendező nincsen. De van egy osztrák-magyar filmrendező, akire mindez ráillik, hiszen róla írtam: Georg Michael Höllering (1897, Baden bei Wien, Ausztria-Magyarország - 1980, Bury St Edmunds, Suffolk, Anglia), a Hortobágy (1936) és a Murder in the Cathedral (Gyilkosság a székesegyházban, 1951) című filmek rendezője.  A könyv DVD melléklete a "Hortobágy" (1936) c. film digitálisan felújított változata.

 

Georg Höllering (George Hoellering, Höllering György, 1897. július 20. – 1980. február 10.) a Hortobágy (1936) című filmjével írta be nevét a magyar filmtörténetbe. A puszta addig nem ismert szépségű dokumentum felvételeit (operatőr: Schäffer László) egyesítette egy helybeli pásztorok és parasztok által eljátszott történettel (filmnovella: Móricz Zsigmond), és Lajtha Lászlótól rendelt hozzá népdalokból és eredeti szimfónikus tételekből összeállított filmzenét. Angliába emigrálva, mint mozitulajdonos és filmforgalmazó, ő mutatta be a hatvanas évek legjobb magyar filmjeit, Jancsó, Kovács, Kósa és mások alkotásait.

 

DVD Specifications:

"Hortobágy" Hungarian Documentary (1936)

REGION 2 PAL DVD

AUDIO: Hungarian 1.0 mono

Runtime: 86 minutes

 

Film Summary:

A kor művészi ambíciójú vállalkozása, a Flaherty és Grierson iskolán nevelkedett osztrák rendező filmpoémája reális képet fest a magyar pusztáról és népéről. A történet középpontjában a Cinege család áll. A magyar álomgyár tipikus szórakoztató filmjeinek sorából kiemelkedő film egy már letűnt világ, a magyar puszta, a pusztai emberek életmódjának egyetlen hiteles dokumentuma. Höllering alkotótársai, Móricz Zsigmond, a 20. századi magyar realista prózairodalom legkiemelkedőbb alakja, Schaffer László operatőr, és Lajtha László, korának Bartók és Kodály mellett legjelentősebb zeneszerzője és népzenekutatója.

 

About the Author:

Szekfű András

filmtörténész - Budapest, 1941. szeptember 10. -

Címzetes egyetemi tanár: Pécsi Tudományegyetem (2008), Habilitált doktor: Nyugat-Magyarországi Egyetem (2008). Tagja volt a Balázs Béla Stúdiónak, a Duna körnek. A Soros Alapítvány Internet alkuratóriumának elnöke, a Magyar Kommunikációtudományi Társaságnak alapító, elnökségi tagja. Számos filmtörténeti és tömegkommunikációs tanulmányt és könyvet írt (Fényes szelek fújjátok. Jancsó Miklós filmjeiről, 1974., A tömegkommunikáció új útjai, 1984).

 

 

-mag-nkal-z-a-filmdzsungelben-by-szekf-andr-s-georg-h-llering-a-hortob-gy-film-rendez-je-1.jpg

-mag-nkal-z-a-filmdzsungelben-by-szekf-andr-s-georg-h-llering-a-hortob-gy-film-rendez-je-4.jpg

 

-mag-nkal-z-a-filmdzsungelben-by-szekf-andr-s-georg-h-llering-a-hortob-gy-film-rendez-je-10.jpg

-mag-nkal-z-a-filmdzsungelben-by-szekf-andr-s-georg-h-llering-a-hortob-gy-film-rendez-je-12.jpg

-mag-nkal-z-a-filmdzsungelben-by-szekf-andr-s-georg-h-llering-a-hortob-gy-film-rendez-je-16.jpg

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the "Magánkalóz a filmdzsungelben" by Szekfű András / Georg Höllering, a Hortobágy film rendezője / Goldolat kiadó / Paperback / Biography book of film director Höllering with Hungarian film DVD "Hortobágy" (1936) included to your wish list.