Loading... Please wait...

Krúdy körül / Stilisztikai tanulmányok és elemzések a 20. századi magyar irodalomról / by Kemény Gábor / Tinta Könyvkiadó / Around Krúdy (Hungarian writer) / Stylistic studies and analysis of 20th century Hungarian literature

$29.99
SKU:
9789634090601
Weight:
14.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Krúdy körül / Stilisztikai tanulmányok és elemzések a 20. századi magyar irodalomról / by Kemény Gábor / Tinta Könyvkiadó / Around Krúdy (Hungarian writer) / Stylistic studies and analysis of 20th century Hungarian literature

 

Sorozatszám:187
Oldalszám238
Kötés típusapuhafedeles
FormátumB/5
ISBN9789634090601 / 978-9634090601
Tömeg400 g/db

 

Made in Hungary

 

Kemény Gábor tanulmánykötete meggyőzően bizonyítja, hogy a stilisztika ma is él, és a társtudományokkal kölcsönhatásban eredményesen szolgálja írásos világunk jobb megismerését, hagyományainak megőrzését, műveltségünk és kulturáltságunk ma különösen kívánatos gazdagítását. (Péter Mihály lektori véleményéből)

A kötet három részből tevődik össze. Az első rész stíluselméleti tanulmányokat tartalmaz a hangszimbolikáról, a nyelvi kép típusainak osztályozásáról és a Nyugat első korszakának stílusirányzatairól.

A második rész Krúdy Gyula írásművészetével, a szerző kutatásainak központi témájával foglalkozik. A hat tanulmány többféle (stilisztikai, stílustörténeti, szövegtani, filológiai, irodalomtörténeti) irányból közelíti meg Krúdy munkásságát. Az egyik tanulmány kvantitatív módszert alkalmazva hasonlítja össze a Szindbád-novellákat Márai Sándor Krúdyról szóló regényével, a Szindbád hazameggyel.

A harmadik rész Krúdy kortársai és utódai (Móricz, Kosztolányi, Weöres, Mándy) egy-egy alkotását elemzi stilisztikai, szövegtani és poétikai szempontból. A tanulmányok egyike azt vizsgálja, hogyan dolgozta át Móricz Kemény Zsigmond regényét, A rajongókat, és hogy ez az átdolgozás sikeresnek minősíthető-e. A zárófejezet azt a kérdést veti fel, lehetséges és érdemes-e nyelvhelyességi szempontból ’’lektorálni’’ a szépirodalmi műveket.

A szerző ezt a könyvét nemcsak a szakmabeli olvasóknak szánja, hanem tanítványainak, az egyetemi hallgatóknak és általában mindenkinek, aki szeretne elmélyedni a 20. századi magyar irodalom nyelvi szépségeiben.

 

Product image

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Krúdy körül / Stilisztikai tanulmányok és elemzések a 20. századi magyar irodalomról / by Kemény Gábor / Tinta Könyvkiadó / Around Krúdy (Hungarian writer) / Stylistic studies and analysis of 20th century Hungarian literature to your wish list.