null

Johann Sigismund Kusser - Festin des Muses vol. 2 / Aura Musicale on period instruments, Artistic Director: Balazs Mate / Hungaroton Classic Audio CD 2007 Stereo / HCD 32552

(No reviews yet) Write a Review
$29.99
SKU:
5991813255228
UPC:
5991813255228
Weight:
5.00 Ounces
Adding to cart… The item has been added

Product Overview

Johann Sigismund Kusser - Festin des Muses vol. 2 / Aura Musicale on period instruments, Artistic Director: Balazs Mate / Hungaroton Classic Audio CD 2007 Stereo / HCD 32552

UPC 5991813255228

 

Kusser János Zsigmond Pozsonyban született, 1660-ban, tehát joggal számít magyarnak, bár nem hazájában fejtette ki zenetörténeti jelentőségű munkásságát, amelybe például a hamburgi opera igazgatói tisztének rövidebb ideig való vitele, vagy a francia szvitmuzsika németországi meghonosítása is tartozik.

Jelentőségéhez az is hozzájárul, hogy ezek a szvitek valóban nagyon jók, a korabeli – tizenhetedik századi – legmagasabb színvonalat képviselik. A múzsák lakomája című, hat szvitet tartalmazó sorozata 1700-ban, Stuttgartban jelent meg, ahol a szerző akkor udvari muzsikusként működött.

Fontos, hogy Kusser valóban a legjobbtól, Lullytől tanulhatott Párizsban, ahol hat évet töltött. Ezek tehát nem franciás stílusú darabok németes akcentussal, hanem perfekt francia nyelven íródott zenék. A kötelező lassú-gyors(-lassú) Ouverture a nyitótételük, ezek körülbelül három percesek, az utánuk következő tízegynéhány kis tánc, színházba való karaktertétel sem hosszabb egy-két percnél, némelyik éppen meghaladja a fél percet. Trombiták, oboák, furulyák, fuvolák, ütőhangszerek, szélgép segítenek abban, hogy a kis darabok színesen, hatásosan idézzék fel azt a képet, amit ki akarnak fejezni. A démonok repülését, a nevetést és bájt, az elíziumi induló ritmusát.

Igazán bájos, könnyed muzsika, mert persze a démonok is csak annyira ijesztőek, amennyire egy színházban lenniük kell. Francia barokk zenét játszani ugyanakkor a legkényesebb feladat, amit csak egy régizenei együttes vállalhat. Ma már egy zenésznek kötelező tudnia tizenhetedik századi olaszul, kötelező jól beszélnie a tizennyolcadik század olasz-francia keverék német nyelvét és magát az olasz és a francia nyelvet, ha barokkból akar diplomát. Mert a francia zene speciális hangképzési, frazeálási módja, díszítéseinek stílusos kivitelezése külön tanulnivaló. De van már zenekarnyi zenészünk is itt Magyarországon, akik vállalkozhattak arra, hogy egy valóban érdemtelenül elfeledett zeneszerző biztos francia nyelvismeret nélkül előadhatatlan darabjait megismertessék velünk.

Az Aura Musicale biztos stílusismeret birtokában vágott bele a három szvit megszólaltatásának egyébként hálás feladatába. Könnyedén veszik az akadályokat, pontosan valósítják meg a címeknek megfelelő karaktereket, amelyeknek e zenei világ keretei között kell megjelenniük. Eltaláltak a tempók, felhívóan ritmikusak a tánctételek.

 

Label: Hungaroton Classic - HCD 32552
Format: CD, Compilation
Country: Hungary
Released: 2007
 
 
 

Tracklist:

1 - 15.  Suite No. 4 in C major   41:34

16-29.  Suite No. 5 in B flat major    16:28

30-43.  Suite No. 6 in A minor   21:01

 

 

  • On period instruments - Aura Musicale
  • Artistic director - Balazs Mate
  • Oboe - Csaba Nagy, Gergely Hamar
  • Bassoon - Katalin Sebella
  • Violin - Laszlo Paulik
  • Viola - Istvan Soltész, Eszter Draskéczy, Eva Posvanecz, Tamas Cs. Nagy
  • Trumpet - Laszlo Borsédy, Balazs Winkler
  • Drum - Antal Szabo
  • Organ, harpsichord - Jeremy Joseph

 

 

Reviews

(No reviews yet) Write a Review