Loading... Please wait...

Jancsárpuska, türkiszes kard és rubintos bot... by Kovács S. Tibor - Bertók Krisztina / Oszmán-Török fegyverek a Magyar Nemzeti Múzeumban / Ottoman Turkish janissary rifle, turquoise sword and ruby ​​stick in the Hungarian National Museum

$59.99
SKU:
9789639987494
Weight:
20.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Jancsárpuska, türkiszes kard és rubintos bot... by Kovács S. Tibor - Bertók Krisztina / Oszmán-Török fegyverek a Magyar Nemzeti Múzeumban / Martin Opitz 2019 

Ottoman Turkish janissary rifle, turquoise sword and ruby ​​stick in the Hungarian National Museum

 

HARDCOVER 2019

ISBN: 9789639987494 / 978-9639987494

ISBN-10: 9639987492

PAGES: 192

PUBLISHER:  Martin Opitz

LANGUAGE: HUNGARIAN / MAGYAR

 

Hungarian Summary:

"Midőn 1690-ben a keresztény csapatoknak sikerült visszaszerezni Kanizsa várát a törököktől, és a védők kézifegyvereiket megtartva bántatlanul elvonultak, az erődítményben maradt hadfelszerelés között mindösszesen 3486 "jancsár puskát" írtak össze az inventáriumban. A fenti eset nem tekinthető egyedinek, hiszen a visszafoglalási háborúk során számlálatlanul kerültek oszmán-török fegyverek a felszabadítók kezére, de már ezt megelőzően, az évszázadokon át tartó török-magyar csatározások idején is hozzájuthattak magyar oldalon az ellenség hadi eszközeihez. A törökök fegyverei azonban nem csupán hadizsákmányként kerülhettek magyar kézre, de ajándékként éppúgy, ahogy kereskedelem révén is. Keresztesi Pál, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem isztambuli követe például nagy összegekért vásárolt ura számára egy "merő arany hüvelyű türkiszes kardot" és "1 jáspisos tollú rubintos botot" is, hiszen a míves török díszfegyvereket a korabeli magyar és erdélyi főurak egyaránt szívesen gyűjtötték.
Az 1802-ben alapított Magyar Nemzeti Múzeum az ország első múzeumaként immáron több mint kétszáz esztendeje gyűjti a hazánk történelmével kapcsolatos tárgyi anyagot, így számos rendkívül értékes és ritka oszmán-török fegyverrel is rendelkezik, amelyek java része korábban publikálatlan volt. Sisakok és sodronyingek, szablyák és pallosok, buzogányok és fokosok, puskák és nyergek - a kötet páratlan betekintést nyújt a 15-19. századi oszmán-török védő- és támadófegyverzet történetébe, számos részletfotóval és tudományos igényű műtárgyleírással." 

 

Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 192
Kötet mérete: 22,7x30x1,8 cm
Kötészet típusa: keménytábla

 

jancs-rpuska-t-rkiszes-kard-s-rubintos-bot...-by-kov-cs-s.-tibor-bert-k-krisztina-28.jpg

jancs-rpuska-t-rkiszes-kard-s-rubintos-bot...-by-kov-cs-s.-tibor-bert-k-krisztina-19.jpg

jancs-rpuska-t-rkiszes-kard-s-rubintos-bot...-by-kov-cs-s.-tibor-bert-k-krisztina-22.jpg

jancs-rpuska-t-rkiszes-kard-s-rubintos-bot...-by-kov-cs-s.-tibor-bert-k-krisztina-26.jpg

 

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Click the button below to add the Jancsárpuska, türkiszes kard és rubintos bot... by Kovács S. Tibor - Bertók Krisztina / Oszmán-Török fegyverek a Magyar Nemzeti Múzeumban / Ottoman Turkish janissary rifle, turquoise sword and ruby ​​stick in the Hungarian National Museum to your wish list.