Loading... Please wait...

Hittel a jövőbe by Farkas Péter / Válogatott fejezetek a társadalom elméletéből / Paperback / Szent István Társulat 2001 / Selected chapters from Societal Theory - Hungarian book

$15.99
SKU:
9633612608
Weight:
14.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Hittel a jövőbe by Farkas Péter / Válogatott fejezetek a társadalom elméletéből / Paperback / Szent István Társulat 2001 / Selected chapters from Societal Theory - Hungarian book

Paperback 2001

ISBN: 9789633612606  /  978-9633612606

ISBN-10: 9633612608

PAGES: 236

PUBLISHER: Szent István Társulat

LANGUAGE: HUNGARIAN / Magyar

 

Hungarian Description:

A szerzőnek a szociológia oktatása során bemutatott gondolatait összegzi szakterületenként. Nem az ismeretek átfogó rendszerét, hanem szemléletformálást segítő bevezetést kíván nyújtani. Az első fejezetekben a természeti és az épített környezetre, a településekre vonatkozó alapvető szociológiai ismeretek találhatók. A térbeli társadalmi egyenlőtlenségek, konfliktusok és érdekviszonyok rendszerét vizsgálja a településhálózat egészében, illetve leírja azt a társadalmi mezőt és folyamatait, amelybe beágyazódnak a környezeti és globális problémák. A következő fejezetek témája a családvédelem és a szociális munka etikája. A szerző határozottan család és gyermekpárti meggyőződése, hogy a társadalom alapja a család, s egészséges társadalom nem létezhet egészséges családok nélkül. A mai társadalom bajai jelentős részben visszavezethetők a család bajaira. Ha a család bajait sikerrel orvosoljuk, azzal segítünk a válságos állapotban lévő társadalomnak is. Az ezt követő rövid tanulmányok a politika és jogszociológia témáit taglalják. Az igazságosság szorosan összekapcsolja az erkölcsöt a joggal. „Add meg mindenkinek, ami jár és ne vedd el tőle, ami az övé.” A legalapvetőbb természetjogi elveket vizsgálja Ulpiánus, Aquinói Szent Tamás és mások nyomán. Az utolsó fejezetben a szerző bepillantást nyújt a katolikus társadalmi tanítás évszázados történetébe és azoknak az elveknek a sorába, amelyek az Egyház és a mai világ tekintetében mértékadók.

 

A kötet a szerzőnek a szociológia oktatása során bemutatott gondolatait összegzi szakterületenként. Nem az ismeretek átfogó rendszerét, hanem szemléletformálását segítő bevezetést kívánunk nyújtani.

Az első fejezetekben a természeti és az épített környezetre, a településekre vonatkozó alapvető szociológiai ismeretek találhatók. A térbeli társadalmi egyenlőtlenségek, konfliktusok és érdekviszonyok rendszerét vizsgáljuk a településhálózat egészében, illetve leírjuk azt a társadalmi mezőt és folyamatait, amelybe beágyazódnak a környezeti és globális problémák.

A következő fejezetek témája a családvédelem és a szociális munka etikája. A szerző határozottan család és gyermekpárti meggyőződése, hogy a társadalom alapja a család, s egészséges társadalom nem létezhet egészséges családok nélkül. A mai társadalom bajai jelentős részben visszavezethetők a család bajaira. Ha a családok bajait sikerrel orvosoljuk, azzal segítünk a válságos állapotban lévő társadalomnak is.

Az ezt követő rövid tanulmányok a politikai és jogszociológia témát taglalják. Az igazságosság szorosan összekapcsolja az erkölcsöt a joggal. „Add meg mindenkinek, ami jár és ne vedd el tőle, ami az övé.” A legalapvetőbb természetjogi elveket vizsgálhatjuk Ulpiánus, Aquinói Szent Tamás és mások nyomán.

Az utolsó fejezetben bepillantást kívánunk nyújtani a katolikus társadalmi tanítás évszázados történetébe és azoknak az elveknek a sorába, amelyek az Egyház és a mai világ tekintetében mértékadóak.

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Hittel a jövőbe by Farkas Péter / Válogatott fejezetek a társadalom elméletéből / Paperback / Szent István Társulat 2001 / Selected chapters from Societal Theory - Hungarian book to your wish list.