Loading... Please wait...

Daliás Idők DVD 1984 Heroic Times / Hungarian animated historical epic film / Gémes József fetményfilmje a Toldi nyomán / Directed by Gémes József / Magyar filmtörténeti sorozat / Narration texts by Nepp József

$39.99
SKU:
5999884681427
Weight:
5.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Daliás Idők DVD 1984 Heroic Times / Hungarian animated historical epic film / Gémes József fetményfilmje a Toldi nyomán / Directed by Gémes József / Magyar filmtörténeti sorozat / Narration texts by Nepp József

UPC 5999884681427

MADE IN HUNGARY

REGION 0 PAL DVD (All regions)

AUDIO: Hungarian 2.0

SUBTITLES: English

TOTAL RUNTIME: 80 MINUTES + extras

 

English Summary:

Heroic Times (Hungarian: Daliás idők) is a 1984 Hungarian animated historical epic film directed by József Gémes. It is an adaptation of the Toldi trilogy, a 19th-century epic poem in three parts by János Arany. The film was produced through Pannonia Film Studio and is notable for its visual style, which resembles oil painting. It won the feature film award at the 1985 Annecy International Animated Film Festival.

 

Hungarian Summary:

Ez az Arany János Toldi trilógiájától ihletett festményanimációs film a hősi kor eszméinek kimerüléséről és a korhoz hozzáidomulni nem tudó, igazi hős kihalásáról szól...

A Toldi-trilógia ihlette festményanimáció sok tekintetben egyedülálló volt a világon. Ez volt az első egész estés festményfilm, amelyhez a látvány megalkotói több tízezer olajfestményt készítettek, melyekben leginkább a XIX. század végének romantikus naturalizmusa, színkultúrája, Paál László, Madarász Viktor, Mednyánszky László és Fényes Adolf világa érhető tetten.

A film eredetileg csak kép és zene kombinációjára épült: Decsényi János szerezte a zenéjét, Csengery Adrienn énekével, és csak később kapott mesélőt Szabó Gyula hangján. A film a legrangosabb animációs fesztiválon, Annecyban elnyerte a legjobb egész estés film díját.

A „Daliás idők” a magyar animáció aranykorának abba a vonulatába illeszkedik, amikor az alkotók az egészestés műfajban is újat alkottak (Kovásznai György: Habfürdő, Nepp József: Hófehér, Jankovics Marcell: Fehérlófia).

A kiadványon Gémes József nemzetközi fesztiváldíjas rövidfilmjei mellett helyet kapott egy rövid interjúfilm is, amely a rendezővel 2010-ben készült.

Gémes József „lovagregénye”, az Arany János Tolditrilógiája ihlette a festményanimáció sok tekintetben egyedülálló volt a világon. Ez volt az els egészestés festményfilm, amelyhez a látvány megalkotói több tízezer olajfestményt készítettek, melyekben leginkább a XIX. század végének romantikus naturalizmusa, színkultúrája, Paál László, Madarász Viktor, Mednyánszky László és Fényes Adolf világa érhet tetten. A film eredetileg csak kép és zene kombinációjára épült: Decsényi János szerezte a zenéjét, Csengery Adrienn énekével, és csak késbb kapott mesélt Szabó Gyula hangján. A film a legrangosabb animációs fesztiválon, Annecyban elnyerte a legjobb egészestés film díját. A Daliás idk a magyar animáció aranykorának abba a vonulatába illeszkedik, amikor az alkotók az egészestés mfajban is újat alkottak (Kovásznai György: Habfürd, Nepp József: Hófehér, Jankovics Marcell: Fehérlófia). A kiadványon Gémes József nemzetközi fesztiváldíjas rövidfilmjei mellett helyet kapott egy, a rendezvel 2010-ben készült rövid interjúfilm is.

 

Alkotók / Production:

 • Mesélő: Szabó Gyula
 • Írta, rendezte és tervezte: Gémes József
 • Zenéjét szerezte: Decsényi János
 • Zenei rendező: Erkel Tibor
 • Ének: Csengery Adrienne
 • Karmester: Hidas Frigyes
 • Operatőr: Varga György
 • Hangmérnök: Császár Miklós, Dr. Erdélyi Gábor
 • Vágó: Hap Magda
 • Festették: Ádám László, Balla Gábor, Békési Sándor, Csík Márta, Dékány István, Grezán Gizella, Rostás Zoltán, Szabó Gyula, Szalay András, Zsilli Mária
 • Gordonkaszóló: Wilheim Ferenc
 • Technikai rendező: Pintér Erzsébet
 • Színes technika: Deimanik Tamásné
 • Gyártásvezető: Marsovszky Emőke
 • Produkciós vezető: Kunz Román
 • A laboratóriumi munkák a Magyar Filmlaboratórium Vállalatnál készültek
 • Készítette a Pannónia Filmstúdió

 

Directed by József Gémes
Screenplay by József Gémes
Based on Toldi trilogy
by János Arany
Starring Gyula Szabó
Music by Tibor Erkel
János Decsényi
Cinematography György Varga
Production
company
Pannonia Film Studio
Release date
 • 30 August 1984
Running time
80 minutes
Country Hungary
Language Hungarian

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Daliás Idők DVD 1984 Heroic Times / Hungarian animated historical epic film / Gémes József fetményfilmje a Toldi nyomán / Directed by Gémes József / Magyar filmtörténeti sorozat / Narration texts by Nepp József to your wish list.