null

BUDAPEST TÁNCEGYÜTTES - CSIPKERÓZSIKA - Sleeping Beauty / ZENÉS-TÁNCOS MESEJÁTÉK - Music & Dance FEATURE STORY / Audio CD 2003 / Mesélő: Szabó Gyula, Zene: Rossa László

No reviews yet Write a Review
$8.99
SKU:
5050466389824
UPC:
5050466389824
Weight:
5.00 Ounces
In Stock & Ready To Ship!
Current Stock:Only left:

Frequently Bought Together:

Total: Inc. Tax
Total: Ex. Tax

Description

BUDAPEST TÁNCEGYÜTTES - CSIPKERÓZSIKA - ZENÉS-TÁNCOS MESEJÁTÉK / Audio CD 2003

Hungarian Musical Play with Story Telling and Dancing! 

The Sleeping Beauty Play from Budapest!

UPC 5050466389824

Made in Hungary

 

Label:  Magneoton ‎– 5046-63898-2
Format:  CD, Album 
Country:  Hungary
Released:  2003
Style:  FolkNépzene
 

 

 

A Budapest Táncegyüttes nagy fába vágta a fejszéjét, amikor arra vállalkozott, hogy zenés-táncos mesejáték formájában színpadra viszi a Csipkerózsika című örökzöld Grimm-mesét, és kiadja annak CD-változatát is.
A százéves álomba merült kastély történetét mindenki ismeri, számos formában bemutatták már a bábelőadásoktól egészen a megfilmesítésig, így azt gondolnánk, szinte lehetetlen róla újat mondani. A Budapest Táncegyüttesnek ez mégis sikerült, a Kárpát-medence gazdag néphagyományával, a népmesék elmaradhatatlan szófordulataival, a népzene és a néptánc lendületével szőtték át a cselekményt.
Szinte minden népi hangszer felvonul a darabban: a gardontól a dudán át a dorombig. Felcsendül a csárdás, a szöktetős, a verbunk, a csingerálás, a legényes, a gyimesi kettős jártatója és a moldvai körtáncok széles választéka, de hallunk keservest, reneszánsz udvari táncot, valcert és több száz éves fanfárokat is. Az előadás a magyar népköltészetnek is seregszemléje: ráolvasások, mondókák, kiszámolók, archaikus népi imádságok, illetve ezek alapján összeállított szövegszakaszok váltják egymást a prózai részekben.
Bár úgy tetszik, tudatosan a néphagyomány olvasztótégelyévé alakították a darabot, az mégsem válik unalmas ismeretanyag-halmazzá. Érdekes fordulataival, változatos hangvételével és tömörségével kicsiknek-nagyoknak egyaránt szórakoztató marad, amit a mesélő, Szabó Gyula jellegzetes előadása tesz felejthetetlenné.
A Budapest Táncegyüttes művészeti vezetője, a Csipkerózsika színpadi változatának koreográfusa, Zsuráfszki Zoltán a CD-borítón azt írja: a népszerű mesén keresztül közelebb szeretnék hozni a gyermekekhez a lassan elfeledett hagyományos magyar kultúrát. Rossa László, a zenei rendező különös érzékenységgel válogatta össze a mesejáték kísérőzenéjét, karaktereket jelenít meg, ábrázolja a hangulatokat, a szituációkat, a konfliktusokat, egyszóval szöveg nélkül, pusztán a zenével is tökéletesen követni tudnánk a cselekményt.
A kísérőzene azonban jelen esetben néhány népdalfeldolgozást, rengeteg autentikus népzenét és egy-egy reneszánsz művet jelent, amelyek a tájegységek és korok határain átívelve természetes egységgé állnak össze. Rossa zenéjének méltó párja Vincze Zsuzsa meseátdolgozása és szövegválogatása.

1. Csipkerózsika születése (8:59)
2. Tündérek jövetele (6:11)
3. Csipkerózsika 16. születésnapján (10:22)
4. Eltelt sok esztendő... (4:09)
5. A királyfi megküzd a gonosz tündérrel (5:05)
6. Csipkerózsika ébredése (6:59)

 

csipkero-zsika-zene-s-ta-ncos-meseja-te-kimg-2318.jpg

csipkero-zsika-zene-s-ta-ncos-meseja-te-kimg-2319.jpg

csipkero-zsika-zene-s-ta-ncos-meseja-te-kimg-2320.jpg

csipkero-zsika-zene-s-ta-ncos-meseja-te-kimg-2333.jpg

csipkero-zsika-zene-s-ta-ncos-meseja-te-kimg-2335.jpg

csipkero-zsika-zene-s-ta-ncos-meseja-te-kimg-2336.jpg

csipkero-zsika-zene-s-ta-ncos-meseja-te-kimg-2337.jpg

Product Reviews

No reviews yet Write a Review