Loading... Please wait...

Az aranyszőrű bárány by Móra Ferenc / Hungarian folk tale / Reich Károly Rajzaival / 5th edition / Móra Könyvkiadó 2010

$19.99 $15.99
(You save $4.00)
SKU:
9789631187540
Weight:
15.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Az aranyszőrű bárány by Móra Ferenc / Hungarian folk tale / Reich Károly Rajzaival / 5th edition / Móra Könyvkiadó 2010

HARDCOVER 2010

ISBN: 9789631187540 / 978-9631187540

ISBN-10: 9631187543

PAGES: 34

PUBLISHER: MÓRA KÖNYVKIADÓ

LANGUAGE: HUNGARIAN (MAGYAR)

 

Illustrations: Reich Károly

 

About The Author:

Móra Ferenc az írás nagy varázslója: mindent el tud mondani megalkuvás nélkül, és végül legföljebb kisebb botrányok kavarodnak körülötte. S a csevegő cikkek közé egyre gyakrabban csúsztak a kitűnő, egyszerre drámai és humoros novellák. Amit Tömörkény kezdett a maga sajátosan fanyar derűjével, azt folytatja Móra tündérien csillogó derűvel: kitárja az alföldi szegény emberek világát. Akkor is a nagyok között volna a helye, ha csak rövid írásait írja. De már közvetlenül az első világháború után jelentkezett egy regénnyel, A festő halálával (későbbi címe: Négy apának egy lánya). Ha felületesen olvasom, humoros regény; ha megértem: tragikus társadalom- és lélekrajz. Írni és szerkeszteni tudása itt már teljes fegyverzetével jelentkezik. És azután megírja főművét, az Ének a búzamezőkről-t, a magyar falu örömeinek és bánatainak lírai finomságú, kitűnő lélekrajzzal formált, hősök nélküli hőskölteményét, a legszebb magyar regények egyikét (1927). De adós volt még a nagy történelmi regénnyel. Sokáig készült rá, végre 1932-ben megjelent az Aranykoporsó, amely egy lírai szerelmi történet köré felvetít egy szükségképpen elmúló, hanyatló erejű társadalmat. Ez a regény a haldokló ókor látomása a haldokló polgári világból tekintve. Volt egy kisregénye, a Hannibál föltámasztása, amely oly erőteljesen pellengérezi ki az egész Horthy-korszakot, hogy szerkesztő barátai lebeszélték a közlésről: ebből már nem kellemetlensége, hanem baja származik. El is tette jobb időkre. Csak a felszabadulás után (tizenöt évvel az író halála után) jelent meg. Jelentékeny írás, odatartozik írója főművei közé. Ez az élet szakadatlan önemésztő munkával telt el, pedig Móra gyenge testalkatú volt, régóta lappangott benne a tüdőbaj. Egyre többet kellett gyógyhelyeket keresnie. Holott legszívesebben családja körében élt: példás családapaként élte le életét, a végső években gyönyörűséggel élvezte nagyapa voltát. Évei azonban megszámláltattak. Ötvenöt éves volt, amikor megölte nem a régóta fenyegető tüdőbaj, hanem egy váratlan és gyorsan kifejlődő rák. Gyászolta az ország, de a temetésén nem akadt neves férfi, aki méltó gyászbeszédet mert volna mondani fölötte. Túl gyanús ember volt a közkedvelt író. Ő maga mindig megúszta a kellemetlenségeket, de senki se tudta, milyen kellemetlenség éri, aki jókat mond róla. De halála pillanatától fogva nemzeti klasszikus, méghozzá olyan klasszikus, akit nemcsak tisztelnek, hanem széles körökben olvasnak is.

 

Hungarian Summary:

Az egyik legszebb magyar népmesét majd minden nagy író feldolgozta. Móra Ferenc versbe szedte az igazmondó juhász történetét - az igazmondó juhászét, aki régóta a becsületesség, a tisztaszívűség jelképe. Szeretnénk, ha a kicsinyek is megismernék, megszeretnék ezt a feldolgozást Reich Károlynak - Móra ihletett képi tolmácsolójának - színes grafikáival.

az-aranysz-r-b-r-ny-by-m-ra-ferenc-hungarian-folk-tale-reich-k-roly-rajzaival-5th-edition-m-ra-k-nyvkiad-2010-1-.jpg

az-aranysz-r-b-r-ny-by-m-ra-ferenc-hungarian-folk-tale-reich-k-roly-rajzaival-5th-edition-m-ra-k-nyvkiad-2010-4-.jpg

az-aranysz-r-b-r-ny-by-m-ra-ferenc-hungarian-folk-tale-reich-k-roly-rajzaival-5th-edition-m-ra-k-nyvkiad-2010-8-.jpg

 

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the Az aranyszőrű bárány by Móra Ferenc / Hungarian folk tale / Reich Károly Rajzaival / 5th edition / Móra Könyvkiadó 2010 to your wish list.