Loading... Please wait...

Anya DVD 2002 Mother (Mutter) / Directed by Gimes Miklós / Swiss-Hungarian Documentary about 1956 revolution events in the life of Hungarian journalist Miklós Gimes

$33.33
SKU:
5996357318736
Weight:
6.00 Ounces
Quantity:

Product Description

Anya DVD 2002 Mother (Mutter) / Directed by Gimes Miklós / Swiss-Hungarian Documentary about 1956 revolution events in the life of Hungarian journalist Miklós Gimes

UPC 5996357318736

REGION 2 PAL DVD

AUDIO: Hungarian 2.0, German 2.0

SUBTITLES: English

Total Runtime: 96 minutes

 

Hungarian Description:

A budapesti magyarul, a svájci csak németül beszél. A budapesti karrierista, befutott, csinos fiatal nő, akinek születik egy kisgyereke, de a másfajta elfoglaltságok miatt keveset tud lenni vele. A svájci gyerekét egyedül nevelő anya, az azzal járó összes felelősséggel. A pestinek ugyan kikapós a férje, de van, aki szintén sokra vitte. A svájci azért dolgozik, úgyszólván mindegy is, mit, mert fel kell nevelnie a fiát, s csak magára számíthat.

Gimes Alice, Lucy kötelességérzésből egyezett bele abba, hogy fia, Miklós filmjében részt vegyen. Addig otthon nem beszélgettek a történelemről. Praktikusan, a túlélés érdekében, az emigráció zsibbadtságában az látszott könnyebbnek, hogy hallgassanak arról, aminek nincs, nem lehet folytatása: hosszú évekig remény sem volt arra, hogy valaha is Magyarországra jöhetnek. Azzal a névvel? Azzal a múlttal? A fiú, Miklós az apja kivégzése után (8 évesen) azt javasolta: csináljanak úgy, hogy a papa él, csak nincs ott. Azt kérte az anyjától, ne sírjon, és ne hordjon feketét.

Anya és fia bontakozó párbeszédének eredménye egy szemérmes film a nagyon személyesről. Gimes Lucy-ból az idők folyamán kiégett minden hiúság, nyugodt és természetes lett. Okosan és tisztán meséli el történetét a hitről és a szerelemről. Nem gúnyolódik egykori másképpen vélekedő önmagán, nem vonja vissza, amit akkor, fiatalkorában hitt. Nem mutatja okosabbnak, történelem-centrikusabbnak, tudatosabbnak magát, mint amilyen az ötvenes években volt. Most másként gondolja, s azok az 1956-os hónapok, napok segítették e máig érvényes másképp gondolás kialakulását. Azt, hogy érzelmileg nagyon fontos változás történt benne, amikor az értelmével be kellett látnia: azok a kommunista eszmék, s különösen „földi másuk”, a magyar megvalósulásuk, mindaz, amiben ő és elvtársai hittek, becsapás, porhintés. Hatalmi játszma, amelynek ők, a hívő haszonélvezők is játékai voltak. Barátjuk unszolására sem ment az utcára október 23-án, mert nem hagyhatta otthon egyedül a gyerekét. Nem is akarta.

 

 

 

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Click the button below to add the Anya DVD 2002 Mother (Mutter) / Directed by Gimes Miklós / Swiss-Hungarian Documentary about 1956 revolution events in the life of Hungarian journalist Miklós Gimes to your wish list.