null

Anya DVD 2002 Mother (Mutter) / Directed by Gimes Miklós / Swiss-Hungarian Documentary about 1956 revolution events in the life of Hungarian journalist Miklós Gimes

No reviews yet Write a Review
$33.33
SKU:
5996357318736
UPC:
5996357318736
Weight:
6.00 Ounces
In Stock & Ready To Ship!
Current Stock:Only left:

Frequently Bought Together:

Total: Inc. Tax
Total: Ex. Tax

Description

Anya DVD 2002 Mother (Mutter) / Directed by Gimes Miklós / Swiss-Hungarian Documentary about 1956 revolution events in the life of Hungarian journalist Miklós Gimes

UPC 5996357318736

REGION 2 PAL DVD

AUDIO: Hungarian 2.0, German 2.0

SUBTITLES: English

Total Runtime: 96 minutes

 

Hungarian Description:

A budapesti magyarul, a svájci csak németül beszél. A budapesti karrierista, befutott, csinos fiatal nő, akinek születik egy kisgyereke, de a másfajta elfoglaltságok miatt keveset tud lenni vele. A svájci gyerekét egyedül nevelő anya, az azzal járó összes felelősséggel. A pestinek ugyan kikapós a férje, de van, aki szintén sokra vitte. A svájci azért dolgozik, úgyszólván mindegy is, mit, mert fel kell nevelnie a fiát, s csak magára számíthat.

Gimes Alice, Lucy kötelességérzésből egyezett bele abba, hogy fia, Miklós filmjében részt vegyen. Addig otthon nem beszélgettek a történelemről. Praktikusan, a túlélés érdekében, az emigráció zsibbadtságában az látszott könnyebbnek, hogy hallgassanak arról, aminek nincs, nem lehet folytatása: hosszú évekig remény sem volt arra, hogy valaha is Magyarországra jöhetnek. Azzal a névvel? Azzal a múlttal? A fiú, Miklós az apja kivégzése után (8 évesen) azt javasolta: csináljanak úgy, hogy a papa él, csak nincs ott. Azt kérte az anyjától, ne sírjon, és ne hordjon feketét.

Anya és fia bontakozó párbeszédének eredménye egy szemérmes film a nagyon személyesről. Gimes Lucy-ból az idők folyamán kiégett minden hiúság, nyugodt és természetes lett. Okosan és tisztán meséli el történetét a hitről és a szerelemről. Nem gúnyolódik egykori másképpen vélekedő önmagán, nem vonja vissza, amit akkor, fiatalkorában hitt. Nem mutatja okosabbnak, történelem-centrikusabbnak, tudatosabbnak magát, mint amilyen az ötvenes években volt. Most másként gondolja, s azok az 1956-os hónapok, napok segítették e máig érvényes másképp gondolás kialakulását. Azt, hogy érzelmileg nagyon fontos változás történt benne, amikor az értelmével be kellett látnia: azok a kommunista eszmék, s különösen „földi másuk”, a magyar megvalósulásuk, mindaz, amiben ő és elvtársai hittek, becsapás, porhintés. Hatalmi játszma, amelynek ők, a hívő haszonélvezők is játékai voltak. Barátjuk unszolására sem ment az utcára október 23-án, mert nem hagyhatta otthon egyedül a gyerekét. Nem is akarta.

 

 

 

 

Product Reviews

No reviews yet Write a Review