Loading... Please wait...

A természet kalendáriuma - Titkosnapló by Gárdonyi Géza / The calendar of nature / Helikon kiadó 2014 / Hardcover

$19.99
SKU:
9789632275222
Weight:
12.00 Ounces
Quantity:

Product Description

A természet kalendáriuma - Titkosnapló by Gárdonyi Géza / The calendar of nature / Helikon kiadó 2014 / Hardcover

Hardcover 2014

ISBN: 9789632275222 / 978-9632275222

ISBN-10: 9632275225

Publisher:  Helikon kiadó

Pages: 134

Language: Hungarian / Magyar

 

Hungarian Summary:

• Vajon titkosnaplójával amolyan láthatatlan embernek képzelhette magát Gárdonyi, és minden tettével ennek kívánt megfelelni?

Gárdonyi Géza 1922. október 30-án 59 éves korában hunyt el. Hagyatékában megtalálták azokat a furcsa jelekkel teli füzeteket, noteszlapokat, lapokat, amikről szemfüles újságírók által az olvasói már tudomást szereztek.

A saját titkosírását az 1900-as évek elején fejlesztette ki: ebben a formában vezette naplóit és különböző noteszeit. A családban tréfásan „tibetűknek” nevezték az írást. Az egri emlékmúzeumban félévszázadig csodálhatták a látogatók a Tibetan grammar feliratú könyvecskét, de Gárdonyi szövegének megfejtése váratott magára. Tartalmát, hasznát, valamint latin betűs címfelirata (a T i b e t a n g r a m m a r) értelmére senki nem jött rá, ezért titkosnaplónak vélték és keresztelték el.

A Tibetan grammar jelei távolról hasonlítottak a régi magyar rovásíráshoz, de felidézték az asszír, az ind, a héber és az egyiptomi jeleket is. Maga a család úgy tudta, a kulcsot az író magával vitte a sírba. Egyes elemzők már odáig mentek, hogy a megfejtési kísérletek zavaros eredményeiből az idős Gárdonyi szellemi leépülésére, okkultizmusára következtettek.

Végül az egri múzeum felhívására huszonketten fogtak a titkosnapló megfejtéséhez. Közülük két egyetemi hallgatónak, Gilicze Gábornak és egy katonatisztnek, Gyürk Ottónak sikerült 1969-ben — egymástól függetlenül — megoldania a rejtélyt...


Ez a könyv bevezet Gárdonyi titkaiba, megtanít a kódolt írásra.

Gratulálok, ha megfejtened sikerült. A magyar nyelvnek magas, elzárt Tibetjébe találtál kaput. Ha addig eljutsz, ameddig én, megtalálod azt az aranyalmafát is, amelynek neve: analógia. Gárdonyi titkosírása. A kód megfejtése. És a kód közzététele. Egy könyv, ami bevezet Gárdonyi titkaiba. Egy könyv, ami megtanít a kódolt írásra. Egy tavaszi napon a kőfal mellett jöttem andalogva. A fakadó természet, a napsütés, a korai virágzás, a csend, az egyedülvalóság elbájolt. Gyönyörűséget éreztem a szívemben; mondhatnám: hangtalan zenét; megálltam félig lehunyt szemmel, és arra gondoltam, hogy a természetnek azt a szépségét, amely most hat reám, azt a gyönyörűséget, amit most érzek, ki kellene fejeznem, valami módon meg kellene írnom, hogy ne múljon el írta Gárdonyi Géza a Gyermekkori emlékeimben. Titkosírásáról évtizedekig senki sem tudott, több oka lehetett kialakításának: a rejtőzködés, a még kialakulatlan, csak felvillanó gondolatok eltitkolása, a nyelvek iránt érzett kíváncsiság és szeretet, a játékosság. Gárdonyi nagyon szerette a titkokat, számára az élet is, a művészet is, az írás is titok volt mindaddig, amíg meg nem értette lényegét. Az ő számára maga a megfejtés, az út is fontos része volt az írásnak, az alkotásnak. Erről a keresésről és megtalálásról is szól az Ida regénye című, életművének szintézisét megfogalmazó regénye. A titkosírásnak is lehet ilyen értelmezése: azokat a gondolatokat jegyezte le, amelyek még kiforrásra, átgondolásra, érlelésre vártak. Szerette volna titokban tartani azt az utat, amely őt egy-egy magvas gondolathoz, életbölcsességhez, írói esztétikai alapvetéshez vezette. Gárdonyi számos természettudománnyal foglalkozó könyvet olvasott, kertészeti folyóiratokra fizetett elő. Növényeiről, a kertjében élő madarakról, rovarokról, bogarakról titkosírással könyvet vezetett, melynek A természet kalendáriuma címet adta. E kiadás nem csak a fragmentált, töredezett szöveget adja vissza, hanem bevezet Gárdonyi titkos világába, miközben a titok megfejtését is átnyújtja.

 

English Summary:

This book introduces Gárdonyi to his secrets, teaches coded writing.

About the Author:

Géza Gárdonyi, born Géza Ziegler (3 August 1863 – 30 October 1922) was a Hungarian writer and journalist. Although he wrote a range of works, he had his greatest success as a historical novelist, particularly with Eclipse of the Crescent Moon and Slave of the Huns.

 A természet kalendáriuma - Titkosnapló by Gárdonyi Géza 1

 A természet kalendáriuma - Titkosnapló by Gárdonyi Géza 1

 A természet kalendáriuma - Titkosnapló by Gárdonyi Géza 1

 A természet kalendáriuma - Titkosnapló by Gárdonyi Géza 1

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the A természet kalendáriuma - Titkosnapló by Gárdonyi Géza / The calendar of nature / Helikon kiadó 2014 / Hardcover to your wish list.