Loading... Please wait...

A magyar és a nyugati ótörök szókészleti kapcsolatairól / Tinta Könyvkiadó / by Honti László / Vocabulary relations of the Hungarian and Western Old Turks

$25.99
SKU:
9789634091141
Weight:
12.00 Ounces
Quantity:

Product Description

A magyar és a nyugati ótörök szókészleti kapcsolatairól / Tinta Könyvkiadó / by Honti László / Vocabulary relations of the Hungarian and Western Old Turks

 
Language: Hungarian

Sorozatszám196
Oldalszám220
Kötés típusapuhafedeles
FormátumB/5
ISBN9789634091141 / 978-9634091141
Tömeg360 g/db

Made in Hungary  2017

 

2011-ben jelent meg Róna-Tas András és Berta Árpád kétrészes gigantikus műve, a „West Old Turkic. Turkic Loanwords in Hungarian” [A nyugati ótörök nyelv. A magyar nyelv törökségi jövevényszavai], amely népünk és nyelvünk őstörténetének fontos részleteivel foglalkozik, magyar nyelv (lehetséges) nyugati ótörök jövevényszavait tárgyalja.
Jelen kötet szócikkeiben számba vétetnek az uráli, finnugor és ugor koriként ismert azon magyar szavak, amelyek eddigi tudományos megítélése Róna-Tas Andrásból és Berta Árpádból kétségeket váltott ki. Ezeken az etimológiai eszmefuttatásokon kívül foglalkozik a szerző – egyebek közt – a magyar nyelv hangtörténetével az önálló magyar nyelv megszületésétől kezdve. Honti László minden olyan szót tárgyal e munkában, amely eddigi eredeztetésével kapcsolatban kritikát fogalmaztak meg a kétkötetes kiadvány szerzői, és amely észrevételek kapcsán esetleg más etimológiákról is van mondandója.
A kötetben többek között a ver, lel és a fészek szavunkról olvashatók új felismerések.
A szerző a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA Nyelvtudományi Intézet tudományos tanácsadója, a Károli Gáspár Református Egyetem professor emeritusa, Akadémiai, Munkácsi- és Széchenyi-díjas finnugrista nyelvész.

 

Product image

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the A magyar és a nyugati ótörök szókészleti kapcsolatairól / Tinta Könyvkiadó / by Honti László / Vocabulary relations of the Hungarian and Western Old Turks to your wish list.