Loading... Please wait...

A Lovásíjász - The Horsearcher DVD + CD 2016 / Directed by Kaszás Géza / Not our Ancestros we must follow, but what they had followed / Hungarian Documentary

$129.99
SKU:
5999016397646
Weight:
5.00 Ounces
Quantity:

Product Description

A Lovásíjász - The Horsearcher DVD + CD 2016 / Directed by Kaszás Géza / Not our Ancestros we must follow, but what they had followed / Hungarian Documentary

UPC 5999016397646

MADE IN HUNGARY

REGION 2 PAL DVD 

Audio: Hungarian 5.1

Subtitles: English, German, Chinese, Mongolian, Russian

Runtime: 118 minutes

 

English Summary:

Lajos Kassai (born 16 September 1960), is a Hungarian bowyer, archer and equestrian. He is primarily known for his work reviving the traditional art of horse archery, including adapting it into a modern sport. For his work he received the Officer's Cross of the Order of Merit of the Republic of Hungary.

Lajos Kassai originally worked as a mechanic, and only made bows as a hobby until the mid 1980s. During this time he reconstructed the Hungarian composite bow from the time of the Hungarian Conquest. Eventually bow-making became his primary profession, and he became the first in the world to mass-produce this style of bow. Besides Hungarian, Kassai makes other types of traditional bows, including Scythian, Magyar, Hun (asymmetric type), Avar, and Mongol.

Kassai created the competitive rule system of horse archery in the late 1980s, and started to propagate this new sport, first in Hungary, and from the 1990s in the rest of Europe, the United States and Canada. He made himself familiar with Zen-archery in Kamakura, Japan, and travelled to Shao-lin in China to study.

He summarized his experiences in his book "Horse archery", which since its issue has been translated into German, English and Russian.

He founded the center of Hungarian horse archery, Kassai-valley, near Kaposmérő. Horse archery centers based on the Kassai-school are currently operating in fourteen countries, and organize world cups regularly.

In 2011, the University of Physical Education accepted the education practice developed by Kassai and began horse archery training. Hungary is the first country in the world where one can get a teaching diploma in horse archery.

His life and work was dramatized by Géza Kaszás in the film A lovasíjász (The horse archer), which premiered in January 2016.

 

Hungarian Summary:

A film Kassai Lajos tevékenységével, az általa újrateremtett - csak az elődeinkre jellemző ősi harci képességgel - a lovasíjászattal, ennek szellemi hátterével, az abból létrejött, a világban futótűzként terjedő sporttal, Kassai Lajos kulturális életünkben betöltött szerepével foglakozik.
Mindezekről számtalan anyag található az írott és elektronikus médiában. Hasonló témával foglakozó könyve már több kiadást megért, több nyelvre lefordították. Kínában sztárként ünneplik mind a bemutatókon, mind a televízióban. Ha Hollywood olyan szuper produkciót forgat, amiben lovasíjászok szerepelnek, akkor őt kérik fel szakértőnek és ő tanítja be a sztárokat, mint a legutóbb Kínában forgatott filmben, Matt Damon-nak.
 

Alkotók / Staff

  • Kassai Lajos Dr. Obrusánszky Borbála
  • Major Csaba
  • Kaszás Géza
  • Gulya Róbert
  • Mészáros Attila
  • Tiszeker Dániel Pataki Ádám Dorcsák Gábor Harlon Sjamsudd
  • Kaszás Géza
 
----
Az eredetileg gépszerelő végzettségű Kassai Lajos az 1980-as évek közepétől kezdetben másodállásban foglalkozott íjkészítéssel, majd rekonstruálta a honfoglalás kori magyar íjat, és immáron főállásban, ennek sorozatgyártásába kezdett. Mindenféle hagyományőrző íjat készít, köztük szkíta, magyar, hun (jellegzetes aszimmetrikus íj) avar, mongol, és laminált íjakat. Erősségben 25#-tól egészen 110#-ig gyártja mesterműveit, valamint ezek könnyű változatait gyerekeknek, körülbelül 25# – 40# erősségben. Bár felnőtt férfiak is inkább a 40# – 50# erősségű íjakat használják szívesebben, azért erősebb változatai is népszerűek.
 
 
MIÉRT KÉSZÜLT FILM KASSAI LAJOSRÓL?

Ez a számomra triviális kérdés sajnos jogos, mert ennek az embernek az ismertsége idehaza sokkal kisebb, mint külföldön. Pedig kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével, a Szent György Lovagrend a tagjai közé választotta, az általa újrateremtett lovasíjászat a Lovas Szövetség legfiatalabb szakága...

Élő történelem óráin huszonöt éve lelkesednek diákok a magyar múltért, az általa szervezett és működtetett Kassai Iskola harmincnégy országgal áll kapcsolatban. A Völgy, ahol él állataival, mostanra a világ lovasíjászatának központja, kultikus helyé vált és, ami szintén rendkívül fontos, hogy egy egyszemélyes önfenntartó öko gazdaság.

Amikor kérdésre válaszolva nem rég azt mondtam Kaposmérőre megyek forgatni, azt mondták: Hát az nem a világközepe. Nem tudom, a világnak van e közepe, és ha igen, akkor hol van, de Kaposmérő - ez a nagyon helyes, folyamatosan szépülő falu remek emberekkel és a Völggyel - bizonyosan az. A film gondolata akkor vetődött fel bennem, bennünk, amikor először a Vágtass velem számára forgattunk Lajosnál. Fura módon nem az a fantasztikus teljesítmény sarkallta az ötletet, amit nyújtani képes, hanem amit átéltünk. A szabadon bóklászó állatok - lovak, szürke marhák, bivalyok, malacok, kutyák, macskák és újabban libák, kacsák.

A Völgy olyan volt első látásra, mint a jehovisták szórólapján a kép, ahol a paradicsomot ábrázolták. Minden szép, tiszta, egyszerű, magától értetődő. Minden élőlény függetlenül fogazatától boldogan megfér egymás mellett. Az épületek is csak hozzáadnak a tájhoz, nem csúfítják el. Aztán láttuk, hogy mibe kerül ez - szakadatlan és kemény munkába. A 15 hektáron nincs semmi, ami felesleges. Minden okkal van, mert szükség van rá és a célszerűséget szolgálja. A házigazda beszéde is pontos, összeszedet, nincs locsi - fecsi. Az idő pedig ki van számolva, nincs üresjárat, mindig van mit csinálni. A Völgy kondiban tart. Nagyok a távolságok és nagyok a színt különbségek. Sokak számára egyik helyről eljutni a másikra már komoly edzésnek számít.

Lajos munkásságának egyik fontos elve, hogy az őseink kultúrájának vannak olyan sarokkövei melyektől nem hajlandó megválni, mint a Tartsd a jószágot természete szerint vagy a Keveset egyél, keveset beszélj. A Völgyben az élet egy tökéletes és természetes rendszer, melyben harmónia uralkodik de, hogy ez így legyen, kemény szabályokat kell betartani. Embernek, állatnak egyaránt tisztelni kell a másikat és alkalmazkodni kell hozzá. Olyan, mint az élet, az - az élet, amit mi városlakók nem ismerünk. A Völgy, egy olyan tizenöt hektárnyi terület, ahol bárki számára átélhető az elfeledett világ. Tizenöt hektárnyi példa, hogy így is lehet és ha csak egy kis szeletét átéled, rájössz hogy csak így lehet.

Amikor hazajövök egy több napos forgatásról Kaposmérőről, mindig aklimatizálódnom kell, idő kell amíg visszaállok a megszokott életemhez.
- Kaszás Géza, a film producere

színes
játékidő: 118 perc
menünyelv: magyar, angol
PAL - 16:9
hang: magyar 5:1
felirat: angol, német, kínai, mongol, orosz

 

a-lov-s-j-sz-the-horsearcher-dvd-2016-1.jpg

a-lov-s-j-sz-the-horsearcher-dvd-2016-2.jpg

a-lov-s-j-sz-the-horsearcher-dvd-2016-3.jpg

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the A Lovásíjász - The Horsearcher DVD + CD 2016 / Directed by Kaszás Géza / Not our Ancestros we must follow, but what they had followed / Hungarian Documentary to your wish list.