Loading... Please wait...

A Legbátrabb város DVD 2009 The Bravest City / Directed by Matúz Gábor / Egy történet azokról, akik magyarok akartak maradni. Élve vagy holtan / Starring: Dánielfy Zsolt, Gáspár Tibor, ifj. Jászai László, Kelemen István, Szakács Tibor, Urmai Gábor

$59.99
SKU:
5999883783030
Weight:
5.00 Ounces
Quantity:

Product Description

A Legbátrabb város DVD 2009 The Bravest City / Directed by Matúz Gábor / Egy történet azokról, akik magyarok akartak maradni. Élve vagy holtan / Starring: Dánielfy Zsolt, Gáspár Tibor, ifj. Jászai László, Kelemen István, Szakács Tibor, Urmai Gábor / Kulturfilm produkció

UPC 5999883783030

MADE IN EU

REGION 2 PAL DVD

Audio:  Hungarian 2.0

Runtime: 98 minutes

 

Hungarian Summary:

Egy történet azokról, aki magyarok akartak maradni.
Élve vagy holtan.

A film egy kiemelkedő, ám a jelentőségéhez képest széles körben még kevéssé ismert eseményről szól: 1919. január 29 - én a helybéli polgárok (vasutasok, iparosok, kereskedők, orvosok, tanárok, diákok) és a környékben állomásozó katonák néhány egysége kiverte Balassagyarmatról a várost két hét óta megszállva tartó cseh csapatokat. A honmentő akció jó néhány halálos áldozatot is követelt, és sokan megsebesültek az összecsapásokban.

Az akkor alakulóban lévő csehszlovák állam antant parancsnokság alatt álló hadserege azzal a szándékkal lépte át a demarkációs vonalat (az Ipoly folyót), és foglalta el Balassagyarmatot, hogy a frissiben létrehozott ország majdani határait még délebbre tolja, s ezzel kész helyzet elé állítsa a nagyhatalmakat az I. világháború utáni helyzetet rendezni szándékozó párizsi béketárgyalásokon.

A példaértékű városi összefogás megakadályozta, hogy a cseh légió katonái hosszú távra berendezkedjenek az Ipoly bal partján, s ezzel megmentettek egy darabka Magyarországot. (Tették ezt „az akkori magyar(!) kormány behódolást sürgető felszólítása ellenére”.) A dicső emlékek mellett tehát máig kézzelfogható eredménye van a kiontott vérnek, ezt a győzelmet senki idegen hatalom nem írta felül, Balassagyarmat ma is Magyarország része.

Ám nem csupán a korabeli balassagyarmati történésekkel ismerkedhetnek meg a nézők. A film segítségével bepillantást nyerhetnek az I. világháború utáni hónapok világpolitikai boszorkánykonyhájába, megismerkedhetnek Beneš és Clemenceau magyargyűlöletének mozgatórugóival éppúgy, miként részesei lehetnek Ady Endre temetésének is, hiszen a költőt éppen 1919. január 29-én helyezték Budapesten végső nyugalomra.

Rendező, forgatókönyvíró: Matúz Gábor
Narrátor: Szersén Gyula


(Az Országgyűlés a 2005. évi XXXIX. törvényben hajtott fejet Balassagyarmat lakóinak és védőinek az 1919-es támadás idején a település hősies védelmében tanúsított bátor magatartása előtt, és a Legbátrabb Város, a Civitas Fortissima címet

 

Cast / Szereplők:

Dánielfy Zsolt

Gáspár Tibor

ifj. Jászai László

Kelemen István

Szakács Tibor

Urmai Gábor

Csabai János

Deáky Szandra

 

Rendező Matúz Gábor
Producer Matúz Gábor
Műfaj dokumentumfilm
Forgatókönyvíró Matúz Gábor
Főszerepben Dánielfy Zsolt
Gáspár Tibor
ifj. Jászai László
Kelemen István
Szakács Tibor
Urmai Gábor
Csabai János
Deáky Szandra
Zene Bükki Bence
Operatőr Schödl Dávid
Jelmeztervező Bánóczki Péter
Hluskó Istvánné
Gyártás
Gyártó Közép-európai Média Intézet
Ország  Magyarország
Nyelv Magyar
Játékidő 98 perc
Képarány 1,85:1

 

A Legbátrabb város DVD 2009 The Bravest City 1

A Legbátrabb város DVD 2009 The Bravest City 1

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the A Legbátrabb város DVD 2009 The Bravest City / Directed by Matúz Gábor / Egy történet azokról, akik magyarok akartak maradni. Élve vagy holtan / Starring: Dánielfy Zsolt, Gáspár Tibor, ifj. Jászai László, Kelemen István, Szakács Tibor, Urmai Gábor to your wish list.