Loading... Please wait...

A kis herceg - hangoskönyv / Móra hangoskönyvek / Hungarian edition of The Little Prince (Le Petit Prince) Audio Book / Written by Antoine de Saint-Exupéry / Read by Dörner György / Móra Könyvkiadó 2015

$9.99
SKU:
9789631195422
Weight:
5.00 Ounces
Quantity:

Product Description

A kis herceg - hangoskönyv / Móra hangoskönyvek / Hungarian edition of The Little Prince (Le Petit Prince) Audio Book / Written by Antoine de Saint-Exupéry / Read (narrated) by Dörner György / Móra Könyvkiadó 2015

ISBN 9789631195422 / 978-9631195422

ISBN-10: 9630983613

 

A klasszikus meseregény Dörner György előadásában. MP3 - 1 korong - 111 perc

Hangoskönyv (1 MP3 CD)

Antoine de Saint-Exupéry 

 

The Little Prince on Audio CD in Hungarian Language

ISBN 9789630983617 / 978-9630983617

Műfaj:  hangoskönyv

Megjelenés éve:  2015

Műsor idő:  111 perc 

Előadó: Dörner György

Director: Tomasevics Zorka

Music: Nikodem Norbert

Hungarian Translation:  Ronay Gyorgy

 

A kis herceg egyszerre szól a gyerekekhez és a felnőttekhez, egyszerre tündérmese, filozófiai bölcselet, érzelmek iskolája és visszaemlékezés. Milliók sűrűn idézett olvasmánya, nem egy mondata mára már szállóigévé vált, még az is tud róla valamit, aki történetesen sohasem olvasta. A világirodalom legismertebb, legnépszerűbb és legtöbbet fordított műve. A mese egy gyermek utazásának története, aki értetlenül figyeli a felnőttek világát, de végül is megtudja a nagy titkot: az élet értelme a kapcsolatteremtésben, a szeretetben rejlik.

A kerettörténet (kényszerleszállás a sivatagban, megismerkedés egy rejtélyes kisfiúval, a visszatérés) valóságba oltott Mese, megtörtént események költői változata. Az igazi mesevilág a B-612-es kisbolygón tárul elénk. Ezen a gyermekkort idéző játékbolygón él a címszereplő, s innen indul el látogatóba, a szomszédos planéták lakóihoz. E különös mesefigurák - köztük a király, akinek mindenki alattvaló; a hiú ember, aki csak csodálókat ismer; az iszákos, aki azért iszik, hogy elfelejtse szégyenét és szégyenkezik, mert részeges - valamennyien a valóság visszásságairól beszélnek. A gyermekmesén belül ott van egy másik, voltaire-i filozófikus mese: egy gyermek utazásának története, aki ártatlan szemével értetlenül figyeli a felnőttek világát. Hat bolygón tett látogatás tanítja meg a kis herceget, miképpen nem szabad élni. A Földön az első kissé keserű figyelmeztetést a kígyótól kapja, amikor magányosságról panaszkodik; Az emberek között is egyedül van az ember. A nagy titkot a rókától tudja meg, aki elárulja neki, hogy az élet értelme a szeretetben, a kapcsolatteremtésben rejlik. Ez az egyetlen módja, hogy az emberek kitörjenek magányuk börtönéből. A rókától tudja meg azt is, hogy mi köt erős szálakkal az élethez: Örökre felelős leszel azért, mert megszelídítettél. A kis herceg halála jelképes; elhagyja a Földet, hogy visszatérjen bolygójára, miután megtanulta, hogyan kell élni.

a-kis-herceg-1-.jpg

a-kis-herceg-2-.jpg

 

Szerző

Antoine de Saint-Exupéry
1900. június 29. - 1944. július 31.

Antoine de Saint-Exupéry  Lyonban született egy vagyonos, régi arisztokrata család sarjaként. Édesapját még gyermekkorában elvesztette, édesanyjához egész életében szoros szálak fűzték, kapcsolatuk plasztikus rajza bontakozik ki az író Levelek anyámhoz című gyűjteményéből.

A kis herceg “atyja”

“Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kis herceg. Ez a kis herceg egy parányi bolygócskán lakott, olyan parányin, hogy a bolygója alig volt nagyobb nála; ezen a bolygón élt, és nagyon szerette volna, ha van egy jó barátja…” Azoknak, akik értik az életet, ez így sokkal igazabbul hangzott volna.” (részlet A kis hercegből)

1917-ben a Tengerészeti Főiskolára jelentkezett, de nem vették fel, így a Képzőművészeti Főiskola építész hallgatójaként kezdte meg felsőfokú tanulmányait. 1921-ben bevonult, a hadseregben repülős kiképzést kapott. Gyerekkori vágya teljesült ezzel: tízéves korától, amikor néhány perces repülőútra vitték, ellenállhatatlanul vonzotta a repülés, s ez a szenvedély nem csillapult élete végéig. Gyorsan jutott előre, pilóta lett az akkor francia gyarmat Marokkóban, később egy repülőezredben hadnagy Párizs mellett. 1923-ban leszerelt, s egy időre megvált a repüléstől: hivatalnokoskodott, majd gépkocsi-ügynökösködött – ez utóbbit meglehetősen sikertelenül, hiszen másfél év alatt mindössze egy teherautót tudott eladni. 1927-ben az első francia légitársaság pilótája lett a Toulouse-Dakar vonalon, majd másfél évig a marokkói Cap Juby légitámaszpont parancsnokaként próbált közvetíteni a berber felkelők és a franciák között, és elfogott pilóták életét mentette meg. Ekkor már dolgozott A déli futárgép című regényén, amely végleges formájában 1928-ban jelent meg. Egy évvel később Buenos Airesbe utazott, ahol másfél évet töltött az Aeroposta Argentina igazgatójaként. 1931-ben feleségül vette Consuelo Suncint, egy argentin újságíró özvegyét, aki – egyes kritikusok szerint – A kis herceg rózsa-szimbólumának ihletője volt. Ugyanebben az évben jelent meg az Éjszakai repülés című regénye is, amely rögtön Fémina-díjat kapott, lefordították angolra, az amerikaiak filmre vitték, Liugi Dallapiccola pedig operát komponált belőle.

1935-ben, 150 ezer frank elnyerése fejében megkísérelte megdönteni a Párizs-Saigon légi út rekordját, gépe azonban lezuhant a Líbiai-sivatagban. Saint-Exupéry és gépésze öt napig bolyongtak étlen-szomjan, mígnem egy karaván rájuk talált. Ebből az élményből született meg 1939-ben Az ember földje, amely elnyerte a Francia Akadémia Regény Nagydíját. 1936-ban Spanyolországba utazott, hogy tudósításokat írjon a polgárháborúról, s ekkor kezdte írni – befejezetlenül maradt – Citadella című művét, amely csak halála után jelent meg. “Az ember ledönti a falakat, hogy szabaddá legyen, de aztán már nem egyéb, mint lerombolt erősség, amely minden világtáj felé nyitva van. És kezdődik a szorongás, annak a tudata, hogy nem vagyunk.” (Antoine de Saint-Exupéry: Citadella)

1939-ben negyvenéves kora és repülőbalesetei ellenére felderítő pilótaként bevették a hadseregbe. Később Portugálián át kijutott az Egyesült Államokba, 1940 és 1943 között New Yorkban élt. Ebben az időszakban két írása is megjelent; az első, a Levél egy túszhoz ahhoz a negyvenmillió emberhez szólt, akik a megszállás idején is Franciaországban maradtak. A másik az először 1943. április 6-án megjelent, a század talán legkedveltebb irodalmi meséje, “a gyermekeknek és felnőtteknek” szánt A kis herceg, amelyet Saint-Exupéry maga illusztrált. 1943 márciusában ismét Észak-Afrikába ment, és – bár magát de Gaulle-ellenesnek mondta – csatlakozott a politikus vezette haderőhöz. 1944-től korára való tekintettel nem engedték repülni, parancsnokai, hogy figyelmét másfelé tereljék, még a június 6-i partraszállás titkaiba is beavatták. Saint-Exupéry mégis minden követ megmozgatott, hogy ismét repülőbe üljön, még Roosevelt elnök fia is közbenjárt érdekében. Először csak öt felszállásra kapott engedélyt, majd még hármat kiharcolt. Lightning P-38-as gépével 1944. július 31-én reggel nyolcadszor szállt fel Korzikáról, hatórányi üzemanyaggal, de többé nem tért vissza. Gépét minden valószínűség szerint lelőtték a németek. Felesége, Consuelo Vasárnapi levelek című kötetében írja: “Már egy hónapja semmi hírem sincs felőled. (…) A két kezem közé kell fognom a fejem éjjel és nappal, üres és túlterhelt óráimban egyaránt, hogy meggyőzzem magam róla, hogy valóban létezel valahol, és egy napon majd visszajössz hozzám, megérintesz a kezeddel, elsimítod a ráncaimat, a félelmeimet. (…) Tudd, hogy egész életemben várni foglak, még akkor is, ha öreg leszek, és semmire sem fogok emlékezni.” Halálának körülményeit a mai napig legendák övezik. 1998 októberében egy halász Marseille közelében kifogta a tengerből ezüst karkötőjét, 2000 májusában ugyanebben a térségben, Riou szigetének közelében, 100 méter mélyen a Földközi-tengerben megtalálták Saint-Exupéry gépét, a roncsot 2004 júniusában azonosították minden kétséget kizáróan. “Azt nevezem barátomnak, akit megláttam benne, aki talán mélyen elrejtőzve szendereg énjébe beágyazva, de velem szemben lassan kibontakozik belőle, mert felismert és rám mosolyog, még ha később kénytelen lesz is elárulni engem.”

“A jövő soha nem más, mint rendrakásra váró jelen. Nem előre kell látnod, hanem el kell szenvedned.” Kalandos munkája, hivatásának rajongó szeretete bőséges élményanyagot nyújtott irodalmi műveihez. Számára az írás elsősorban saját élményeinek naplószerű rögzítését jelentette, megörökítését annak a különleges, átfogó nézőpontnak, amelyet a repülés nyújtott. Repülőútjain – ahogy egy szemtanú elmondta – jegyzetfüzetét odaerősítette a combjához, ceruzája egy zsinóron lógott mellette. Regényeiben, melyek főképp önvallomások és elvont reflexiók lejegyzései, nem követi a történetre épülő hagyományos regényírói módszereket. Írásai lazán egymásba kapcsolódó meditációk, amelyek a repülés adta szabadság élményét, a bajtársiasság tisztaságát, a nehézségek leküzdésének szépségét és a másokkal szembeni felelősséget méltatják. Legnépszerűbb műve, A kis herceg 2005 júniusában bekerült A nagy könyv olvasásnépszerűsítő játék 12 legkedvesebb műve közé.

forrás: cultura.hu

 

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the A kis herceg - hangoskönyv / Móra hangoskönyvek / Hungarian edition of The Little Prince (Le Petit Prince) Audio Book / Written by Antoine de Saint-Exupéry / Read by Dörner György / Móra Könyvkiadó 2015 to your wish list.