Loading... Please wait...

"Tisztítótűz tetején álltunk" DVD Tóth Ilona drámája / Directed by Jelenczki István / Népek Krisztusa, Magyarország 1956 V. rész / Angelus Bt. 2006-2008

$39.99
SKU:
5999016372469
Weight:
5.00 Ounces
Quantity:

Product Description

"Tisztítótűz tetején álltunk" DVD 2008 Tóth Ilona drámája / Directed by Jelenczki István / Népek Krisztusa, Magyarország 1956 V. rész / Angelus Bt. 2006-2008

UPC 5999016372469

REGION 2 PAL DVD  

MADE IN HUNGARY

AUDIO: Hungarian 2.0

SUBTITLES: -

Runtime: 98 minutes

 

Hungarian Summary:

A dokumentumfilm Tóth Ilonáról, az 1956-os forradalmat követő koncepciós perek első halálos áldozatáról szól. Történész szakértők, Dr. M. Kiss Sándor és Kiss Réka évekig tartó munkával derítették ki, miért is kellett meghalnia a 24 éves lánynak, aki orvosként vett részt a forradalomban. 

Operatőr: Kőrösi András, Bándi Molnár László, Jeleczki István, Szender Gábor

Az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni kádári megtorlás koncepciós perei közül az egyik legbotrányosabb perében ítélték halálra Tóth Ilonát, aki ártatlan volt.

„Tóth Ilona tragikus történetéről még ma is többféleképpen vélekednek az emberek. Vannak, akik tíz évvel az után, hogy az akasztófára juttatott lányt hivatalosan is rehabilitálták, még mindig azt ismételgetik, szóban és írásban egyformán, hogy a Domonkos utcai kisegítő kórházban előre megfontolt szándékkal megölt egy embert. Talán mert a nála talált fénykép alapján ávósnak vélte, talán mert attól tartott, ez az idegen fogja feladni az egyik utolsó forradalmi búvóhelyen meghúzódó fiatalokat, Obersovszky Gyulát, Gáli Józsefet meg a bajtársaikat. De olyanok is vannak, akik többévnyi tudományos kutatómunka után végre ki merték mondani, hogy a kádári igazság(?)szolgáltatás a nemzetközi nyilvánosság előtt levezényelt Tóth Ilona-perrel akarta az ötvenhatos forradalom szereplőit ország-világ előtt lejáratni, a szabadság eszméjét a szovjet tankok árnyékában is híven őrző ifjúságot a szabadságharc újraélesztésétől elrettenteni.” (Lőcsei Gabriella, 2010.)

Jelenczki István filmjében Jobbágyi Gábor jogász, M. Kiss Sándor történész, Kiss Réka történész és Kahler Frigyes bíró, történész ismertetik kutatásaik eredményeit, melyek alapján a Tóth Ilona – pert koncepciós pernek tekintik.

 

toth-ilona-dramaja-1.jpg

toth-ilona-dramaja-2.jpg

 

 

Product Reviews

This product hasn't received any reviews yet. Be the first to review this product!

Customers also viewed

Click the button below to add the "Tisztítótűz tetején álltunk" DVD Tóth Ilona drámája / Directed by Jelenczki István / Népek Krisztusa, Magyarország 1956 V. rész / Angelus Bt. 2006-2008 to your wish list.